Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France-vinneren vil gå for historisk trippel

- Veldig spennende.

SATSER STORT: Chris Froome håper han kan hevde seg på flere fronter neste år, også etter å ha forsvart seieren i Tour de France. Her avbildet på 19. etappe av det franske storrittet 24. juli. Foto:  AP Photo / Peter Dejong / NTB scanpix
SATSER STORT: Chris Froome håper han kan hevde seg på flere fronter neste år, også etter å ha forsvart seieren i Tour de France. Her avbildet på 19. etappe av det franske storrittet 24. juli. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det er ingen som noen gang har oppnådd det samme, men sykkelstjernen Chris Froome leker med tanken om å rive med seg det meste av gjeve titler på sommeren i OL-året 2016.

Årets triumfator i Tour de France tar ikke bare sikte på å forsvare tittelen han har vunnet to ganger på de siste tre årene.

Et par uker etter ser han for seg å kjempe om gullmedaljer i OL-byen Rio de Janeiro, både på den tøffe fellesstarten og på tempoøvelsen.

- Det blir helt klart et spennende år. Hovedmålet mitt kommer til å bli Tour de France igjen. Men like ettet Tour de France kommer OL-fellesstarten i Rio, og bare noen få dager seinere, så kan tempoen i OL også være aktuelt, sier Froome i et intervju med Sky Sports.

- Både fellesstarten og tempoen passer meg veldig bra. Tempoen har over 1000 høydemeter med klatringer, så det kommer til å bli en tøff konkurranse. Jeg tror den blir over 50 kilometer lang, og det er en langt for en individuell tempo, fortsetter han.

5000 meter oppover
Den kenyanskfødte briten ser også muligheter for edelt metall på fellesstarten, selv om den ikke avsluttes med yndlingsterrenget hans. Froome foretrekker helst klatringer i tøffe motbakker hvis han skal komme først til målstreken etter lange og utmattende dager på sykkelsetet.

Men selv om løypa avsluttes med nedkjøring fra fjell og noen kilometer med flate veier, mener Team Sky-kapteinen at det er mulig å knekke andre favoritter før den tid.

- Med tanke på at rittet er over 250 kilometer langt, men nesten 5000 høydemeter med klatringer, er det et hardt ritt. Det blir virkelig tøft, og hvis formen min fortsatt er god etter Tour de France, kan jeg forhåpentlig være klar for å gripe sjansen på fellesstarten.

- Det er er veldig høyt mål å sette seg, og jeg tror jeg bare må ta hvert ritt litt som det kommer. Men det er spennende. Veldig spennende, påpeker Froome.

Tour de France neste år arrangeres fra 2. til 24. juli.

Bare knappe to uker etter at 2016-vinneren av verdens mest populære etappertitt kåres på Champs-Élyssées, sykles fellesstarten i OL lørdag 6. august. Den påfølgende onsdagen, 10. august, arrangeres tempoen for menn i Rio de Janeiro-lekene.

Venter på TdF-løyper
Fellesstartløypa er 256,4 kilometer lang og sykles blant annet forbi de berømte strendene i Ipanema og Copacabana.

Mens løypene i Brasil er klare, har Tour de Frane-arrangør ASO fortsatt til gode å presentere neste års komplette løype i Frankrike. Etappene i tourens 103. utgave blir presentert 20. oktober.

Årets tour var meget klatretung og favoriserte i bunn og grunn ikke temposterke syklister som Froome. Kanskje blir det en annerledes Tour de France neste år, der briten kan ha mer å gi i ukene etter målpasseringen i Paris.

I sommer viste 30-åringen svakhetstegn mot slutten av treukersrittet etter stadige angrep fra i hovedsak Nairo Quintana, men også flere av de andre sammenlagtrivalene.

Froome har dog vist at han kan prestere i et OL etter påkjenningene i Tour de France før.

Under London-OL i 2012 kapret han bronsemedaljen på tempoøvelsen etter å ha vært andremann sammenlagt i touren. Det gjorde han bak landsmannen (og Tour de France-vinneren det året) Bradley Wiggins og tyske Tony Martin.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!