Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France, podiedamer

– Tour de France vurderer å slutte med podiedamer

Kan gjøre som VM i Bergen, ifølge britisk storavis.

KAN BLI SLUTT: Podiedamer har vært et vanlig syn i Tour de France i en årrekke, men det kan det bli slutt på nå. Her er det Thor Hushovd som får kyss på kinnet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KAN BLI SLUTT: Podiedamer har vært et vanlig syn i Tour de France i en årrekke, men det kan det bli slutt på nå. Her er det Thor Hushovd som får kyss på kinnet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Et par kyss på kinnene har vært et vanlig syn i mange av de største sykkelrittene i mange år, blant andre Tour de France. De siste årene har det imidlertid vært et stadig større fokus, og til fjorårets VM i Bergen var det bunadskledd ungdom som hilste vinnerne velkomne på podiet – noe som faktisk krevde en reformulering i regelverket til det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Valget om å droppe de tradisjonelle podiedamene i Bergen ble tatt tidlig, og i fjor sommer fulgte også Vuelta a España (som arrangeres av ASO-eide Unipublic) etter og erstattet podiedamene med «menn og kvinner i elegante klær», noe som fikk sportsdirektør Brian Holm i Quick-Step Floors til å reagere kraftig.

– Dette er noe nordmennene har funnet på. Dette er den norske moralen. Jeg ble så forbannet og sur da jeg så overskriften om vueltaen, sa dansken til NRK i fjor sommer.

Nå er det altså mulig at Tour de France følger etter. Ifølge The Times har man allerede hatt møter hvor man har diskutert om man skal stoppe bruken av podiedamer. Også i Tour Down Under har man de to siste årene ikke hatt podiedamer, mens det fremdeles må sies å være veldig vanlig i den europeiske sykkelkulturen.

KONTROVERSIELT: Peter Sagan (til venstre) fikk mye kritikk etter denne hendelsen i 2013.. REUTERS/Francois Lenoir
KONTROVERSIELT: Peter Sagan (til venstre) fikk mye kritikk etter denne hendelsen i 2013.. REUTERS/Francois Lenoir Vis mer

Bruken av podiedamer har også ført til et par kontroverser de siste årene. Et ritt som E3 Harelbeke har ved et par anledninger hatt rittplakter hvor lettkledde damer har figurert, og det ble stor oppstandelse da Peter Sagan kløp Maja Leye i rumpa under podiumsseremonien etter Flandern rundt i 2013.

The Times skriver at en talsperson har fortalt dem at ASO er klare over hvor sensitiv saken er, men at en endelig avgjørelse om man vil avvikle ordningen med podiedamer enda ikke er tatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!