Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski-debutant om seernes nytelse: - Rett og slett sadistisk

Betegner «monsterbakken» som mental tortur.

FORFERDELIG: Kari Øyre Slind synes Tour de SKi-avslutningen opp Alpe Cermis er helt forferdelig.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORFERDELIG: Kari Øyre Slind synes Tour de SKi-avslutningen opp Alpe Cermis er helt forferdelig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): «Noe så jævlig har jeg ikke opplevd mange ganger i livet. Jeg følte meg død, og jeg bare døde mer og mer.»

De sterke ordene er fremprovosert av kraftanstrengelsen som har blitt Tour de Skis sterkeste kjennetegn. Bakken som er både elsket og hatet. Stigningen som kan ta fra en toppidrettsutøver all selvtillit.

Det er mange delte meninger om Alpe Cermis-bakken i Tour de Ski, ofte titulert «monsterbakken» i Val di Fiemme. Mens Therese Johaug elsker bakken, er Petter Northug blant dem som mistrives mest i den omdiskuterte Tour de Ski-avslutningen.

Men nå har monsterbakken fått en ny hater: Tour de Ski-debutant Kari Øyre Slind. 24-åringen, som til slutt endte på 18. plass, avslører nå hvor forferdelig hun hadde det.

- Noe så jævlig har jeg ikke opplevd mange ganger i livet mitt. I begynnelsen gikk det greit. Det var mye bedre enn jeg fryktet, men troen om at bakken ikke var så brutal som folkemunnet skulle ha det til, snudde fort, skriver hun på bloggen sin.

- Rett og slett sadistisk Da hun kom inn i det første kritiske henget, var Øyre Slind langt nede - både i bakken og ikke minst mentalt. Hun kaller det sadistisk at Tour de Ski-seerne ser på dette som underholding.

- Første heng kom, og der jeg hadde bestemt meg for å padle, greide jeg nesten ikke å få skia til å gli på kjerringdansen engang. Jeg så meget svart på livet i disse periodene, og at folk kunne ha nytelse av å se på denne torturen, var rett og slett sadistisk, mener hun.

- Det var kanskje mest av alt en mental tortur å karre seg oppover. Jeg har aldri gått et skirenn der jeg ikke har visst hvordan jeg skal ta til for å i det hele tatt komme meg fremover. Å greie å komme meg opp til mål, føltes nesten umulig.

Følte seg død Men til slutt kom også hun seg til mål - så vidt.

- Jeg følte meg død, og jeg bare døde mer og mer. All mangel på oksygen skulle plutselig tas igjen, og jeg følte at O2-underskuddet var så kraftig at det indre kretsløpet tok slutt. Men etter noen minutter på bakken, greide jeg å karre meg på beina, og jeg hadde overlevd min første tour, skriver Øyre Slnid.

Hun krysset målstreken 13 minutter etter Johaug. Da hadde 24-åringen 17 løpere foran seg i mål og 25 løpere bak seg. Blant annet slo hun Tour de Ski-dronningen Justyna Kowalczyk (nr. 23), som gjennomførte sin siste tour noensinne.

SLAKT: Målområdet i Alpe Cermis-bakken så ut som en slagmark etter målgang. Her ligger Kari Øyre Slind rett ut.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLAKT: Målområdet i Alpe Cermis-bakken så ut som en slagmark etter målgang. Her ligger Kari Øyre Slind rett ut. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Øyre Slind slo også Anna Haag (nr. 21), Stina Nilsson (nr. 24) og Caitlin Gregg (nr. 42), som alle har tatt individuelle medaljer i mesterskap.

Gjennombrudd på Beito Øyre Slind sjokkerte hele langrenns-Norge da hun suste inn til to pallplasser i den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen i midten av november.

Prestasjonene var så gode at hun, som eneste løper utenfor landslaget, ble tatt ut til verdenscupen i Kuusamo helga etter.

- Jeg føler meg jo litt som en liten fjert fra Oppdal når jeg skal konkurrere mot disse i verdenscupen, sa Øyre Slind til Dagbladet da.

Det ble også starten på verdenscupkarrieren, som etter hvert fortsatte i Tour de Ski. Det var altså ikke en ubetinget positiv erfaring for debutanten.

Lillesøstra til Silje og Astrid Øyre Slind nektet å besiktige bakken før rennsstart sammen med trenerne Egil Kristiansen og Roar Hjelmeset. Hun ville helst ikke vite hva hun hadde i vente.

- Jeg tenkte noen sekunder, men fant ut at det vil jeg ikke. Det eneste jeg oppnår med det, er at den ser verre ut en jeg hadde sett for meg, sa Øyre Slind til NRK.

SLITEN: Kari Øyre Slind betegner Tour de Ski-avslutningen som mental tortur.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLITEN: Kari Øyre Slind betegner Tour de Ski-avslutningen som mental tortur. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media