Sergej Ustjugov vs Petter Northug

Tour de Ski-kongen advarer mot Northug: - Han kommer til å bli sint. Det er livsfarlig

Tour de Ski-kongen Sergej Ustjugov er sikker på at Petter Northug blir livsfarlig i VM i Lahti. På spørsmålet om hvem som er best av dem i spurten, svarer Ustjugov overraskende.

FRYKTER NORTHUG: Sergej Ustjugovs selvtillit er skyhøy. Men hvis Petter Northug dukker opp i storform i VM i Lahti, vil han ikke føle seg like sikker på seier, langt ifra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRYKTER NORTHUG: Sergej Ustjugovs selvtillit er skyhøy. Men hvis Petter Northug dukker opp i storform i VM i Lahti, vil han ikke føle seg like sikker på seier, langt ifra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Den russiske langrennsprinsen ble utnevnt til konge under Tour de Ski. Sergej Ustjugov vant flere etapper enn noen andre tidligere har gjort. 24 år gammel skrev han langrennshistorie.

På jakten etter nye elleville historier, inspireres Ustjugov av Petter Northug. Historien gjentar seg: 20 år gammel vant Northug fire gull i junior-VM i Slovenia. Seks år senere kopierte Ustjugov forbildet med fire gull i junior-VM i Tyrkia i en alder av 20 år.

I Tour de Ski i år lekte russeren seg i spurtene slik Northug har gjort i så mange år, men 24-åringen var enda mer suveren på disse etappene og klarte å holde unna også opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Hyller Northug

DUELLEN: Hvem er best til å spurte, Petter Northug eller Sergej Ustjugov? Foreløpig er spørsmålet ubesvart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUELLEN: Hvem er best til å spurte, Petter Northug eller Sergej Ustjugov? Foreløpig er spørsmålet ubesvart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Likevel hever han den norske konkurrenten over seg selv.

- Northug er kongen av langrenn. Sundby er den beste akkurat nå, men historisk sett slår ingen Northug. Han er en legende og er fortsatt kongen, sier Ustjugov til Dagbladet.

Petter Northug har levd med tittelen «spurtkongen» siden gjennombruddet på seniornivå i 2006. Han har aldri tapt en avgjørende spurt i et distanserenn, bortsett fra et verdenscuprenn i La Clusaz da Northugs spor ikke var tråkket skikkelig og Maxim Vylegzhanin vant.

Det overraskende svaret

Ustjugovs herjing har skjedd mens Northug har vært fraværende. Nå lurer langrennsverden på hvem som er nåtidens raskeste.

- Hvis du og Northug møtes i en spurt i VM i Lahti, hvem vinner da?

- Federico Pellegrino! svarer Ustjugov til Dagbladet og smiler lurt, fordi han tror han lurt seg vekk fra spørsmålet.

- Men hvem vinner mellom Northug og deg?

- Det er umulig å si. Men jeg tror han blir tøff å slå. Jeg hadde ikke vunnet fem etapper i Tour de Ski om Northug deltok. Jeg tror vi vil bytte på å slå hverandre, sier Ustjugov.

- Sint og motivert

Den russiske langrennsstjerna frykter Northug i Lahti, selv om trønderen har holdt seg unna konkurranser etter overbelastningen i november og ingen vet hvilken form han egentlig er i.

FOLKEHELT: Sergej Ustjugov er svært populær og får mye støtte blant russiske fans. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOLKEHELT: Sergej Ustjugov er svært populær og får mye støtte blant russiske fans. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror Petter kommer til å bli veldig god i VM. Han har gått lenge uten å konkurrere og kommer til å bli sint og toppmotivert i Lahti. Det er livsfarlig å møte en sint Petter Northug i VM, mener Ustjugov.

- Dere har mange likheter, men hva er den største forskjellen mellom dere to?

- Forskjellen er at jeg kan gå motbakker også, sier han med et humoristisk stikk til Mosvik-ekspressen.

- Han trives nok bedre i rampelyset også. Selv ikke nå som jeg vinner, liker jeg å se meg på TV-skjermen med mikrofoner og lyset mot meg. Jeg trives best i skisporet.

Trodde på løgnen

Northug hevdet nylig overfor Dagbladet at han har målt 98 i maksimalt oksygenopptak, noe som ville vært verdensrekord og en sensasjonell forbedring fra tidligere målinger. Pappa John Northug bekreftet at verdensrekorden var en spøk, men Ustjugov stoler på rivalen.

- Hvis han sier det, må jeg tro på ham. Hvorfor skal jeg ikke det? spør Ustjugov.

- Fordi Northug spøker om det meste?

- Haha, ja, det er godt mulig. Det jeg kan si, er at 98 er veldig, veldig høyt.

- Synes du det blir for mange spørsmål om Northug?

- Haha, nei, det synes jeg ikke. Det er ikke så rart, fordi Petter Northug er nr. 1. Selv ikke Martin Johnsrud Sundby har like mange seirer.

«Elgen» fra Russland

Den russiske bjørnen, som han ofte blir omtalt som i Norge, forteller at han i sitt eget hjemland ofte blir sammenliknet med et annet mektig skogsdyr.

- I Russland er kallenavnet mitt «elgen». Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har blitt kalt det i mange år, forteller Usjtugov, som ikke har planer om å leve lenge på Tour de Ski-seieren.

- Tour de Ski er nå fortid. Nå tenker jeg framover. Jeg må se mot nye mål. Det er kun da jeg kan bli enda bedre. Målet er å være rask i VM i Lahti og kjempe om så mange medaljer som mulig. Jeg skal gjøre mitt beste for å være enda sterkere da.

Hjemlig støtte

Mens Ustjugov har herjet med verdenseliten, er mange hans lagkamerater, som Jevgenij Belov, Aleksander Legkov og Maksim Vylegjhanin, suspendert og måtte følge Ustjugovs seiersmarsj fra sofakroken.

- Jeg vil dedikere Tour de Ski-seieren til resten av laget og støtteapparatet. De har støttet meg med meldinger og videoer.

- Vil du dele pengene med denne gjengen?

- Haha, jeg vet ikke. Kanskje. Vi får se, sier Ustjugov, som er kjæreste med den russiske langrennsløperen Jelena Soboleva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer