Tour de Ski-raseri: - Elendig

Tidligere har Tour de Ski blitt avsluttet med en jaktstart. Det er blitt forandret, og flere av utøverne er misfornøyde.

UTSLITT: En gjeng slitne langrennsutøvere etter økta opp alpinbakken Alpe Cermis. Foto: NTB
UTSLITT: En gjeng slitne langrennsutøvere etter økta opp alpinbakken Alpe Cermis. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Før fjorårets utgave av Tour de Ski ble den siste og avgjørende etappen opp Alpe Cermis endret. I tidligere utgaver har avslutningen opp «monsterbakken» vært en jaktstart, men nå er det en fellesstart.

Det er det ikke alle som liker.

Ebba Andersson ble nummer to i Tour de Ski-sammendraget, bare slått av russiske Natalja Neprjajeva, men den svenske løperen mener at hun hadde hatt en større sjanse til å krige om seieren hvis de gikk jaktstart tirsdag:

- Det hadde blitt betydelig høyere fart hvis det var jaktstart. Nå blir det bare en transportetappe fram til bakken. Da er det vanskelige å få altfor mange sekunder. Jeg skulle ønske meg at vi fikk tilbake jaktstarten, sier Andersson til Expressen.

IKKE FORNØYD: Ebba Andersson. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE FORNØYD: Ebba Andersson. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Den svenske løperen får støtte av den finske langrennsstjerna Krista Pärmäkoski:

- Det er forvirrende. For publikum og TV-seerne var det lettere å følge med før.

- Jeg skulle ønske det var jaktstart i dag, sier Charlotte Kalla til Aftonbladet.

Også fra norsk hold har det vært diskusjoner om den avsluttende etappen.

FORSTÅR AT FOLK REAGERER: Krista Pärmäkoski, her sammen med Heidi Weng etter målgang på tirsdagens siste etappe i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSTÅR AT FOLK REAGERER: Krista Pärmäkoski, her sammen med Heidi Weng etter målgang på tirsdagens siste etappe i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Elendig

Den svenske kommentatoren Tomas Petterson er ikke fornøyd med måten den siste Tour de Ski-etappen blir løst på.

Han mener at det både ødelegger spenningen og gir en unødvendig fordel til de som leder:

- Det hadde vært mye tøffere for (Natalija) Neprjajeva å gå ensom i tet, fylt av usikkerhet om dem som jaget bak nærmet seg, skriver han hos Expressen.

Pettersson fortsetter:

- Det er elendig dramaturgi. Det er merkelig at det er her får fortsette. Det var mer spennende før, og det er en gåte at FIS ikke innser det samme.

PARODI: Grunde Myhrer sin Erling Braut Haaland-parodi på langrennsski tar av på internett. Video: Særsland. Vis mer

Han får støtte av Ilta Sanomats Tatu Myllykoski:

- Monsterbakken var utmattende for utøvernes, men det var mer smertefullt for TV-seerne. Den legendariske touren er ødelagt. Men heldigvis ligger ikke Tour de Ski for døden. Alt som er ødelagt kan repareres, skriver Myllykoski i en kommentar hos Ilta Sanomat.

FIS' svar

Pierre Mignerey, renndirektør hos Det internasjonale skiforbundet (FIS), forklarer at de endret formatet for å gi selve klatreetappen mer dramatiske TV-bilder.

FIS hadde sett seg lei på at lederne - som ofte har stor avstand ned til forfølgerne - skulle gå ensom i tet.

RENNDIREKTØR: Pierre Mignerey .Foto: Terje Pedersen / NTB
RENNDIREKTØR: Pierre Mignerey .Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Ser du på sammenlagtlista i dag hadde det vært vanskelig å få løpet spennende om det hadde vært en jaktstart. Vi hadde bare sett Johannes (Høsflot Klæbo) of Natalja (Neprjajeva) i ledelsen. Det er kanskje lettere å forstå for publikum og TV-seerne, men vi har god grafikk med den virtuelle stillingen hele tida. Vi er åpne for diskusjoner, sier han til Expressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer