BLIR VM-ØVELSE: Mesterskapsfrie år er en saga blott i langrennssporten. Et norsk forslag om et VM basert på modellen fra Tour de Ski ble fredag vedtatt på FIS-kongressen i Antalya.Foto: Heiko Junge / Scanpix
BLIR VM-ØVELSE: Mesterskapsfrie år er en saga blott i langrennssporten. Et norsk forslag om et VM basert på modellen fra Tour de Ski ble fredag vedtatt på FIS-kongressen i Antalya.Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

«Tour de Ski-VM» vedtatt av FIS

Snart slutt på mesterskapsfrie år i langrennssporten.

|||
Mesterskapsfrie år blir en saga blott for verdens beste langrennsløpere. Sannsynligvis fra 2016 kommer et nytt ski-VM etter malen fra Tour de Ski.

Det vedtok kongressen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) fredag. Hvert fjerde år har vært mesterskapsfritt for langrennseliten. Det helt nye VM-konseptet foreslått av Norges Skiforbund, kommer som tilskudd til VM i eksisterende form samt OL.

Malen hentes fra Tour de Ski med åtte øvelser over ti dager, krydret med sprint, fellesstarter, individuelle starter, distanseøvelser og begge teknikker, der én verdensmester av hvert kjønn kåres til slutt.

- I mine øyne vil dette skape mesternes mester hvert fjerde år. Det er helt riktig å innføre et slikt konsept ut fra fantasitallene Tour de Ski har produsert for TV-kanalene. Og det er riktig overfor løpere og sponsorer, sier sportssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund til NTB.

Sykkelinspirert
Selve Tour de Ski, arrangert siden 2007, er tydelig inspirert av sykkelrittet Tour de France.

- Men langrenn tar konseptet enda videre med å gi det VM-status. Der er vi først ute, slår Skinstad fast.

Neste år skal ski-VM arrangeres i Oslo. Så følger et mesterskapsfritt år i 2012, som blir i tidligste laget. Vedtaket er bundet opp i en internasjonal TV-avtale som varer til 2017.

Første mulige «Tour-VM» kan dermed finne sted neste mesterskapsfrie år, i 2016, dersom TV-rettighetshaverne gir sin tilslutning.

- Jeg ser flere potensielle «Tour-VM»-arrangører, blant andre USA og Norge. Her i landet fins det flere sentralt beliggende arrangørsteder som enkelt kan kombineres, mener Åge Skinstad.

Norsk forslag
- Dette kommer til å bli noe av, men trolig først i 2016, sier leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Hermod Bjørkestøl.

Han har sammen med blant andre Sverre K. Seeberg og Vegard Ulvang kjempet hardt for Norges forslag hele kongressuken, og forslaget ble vedtatt fredag.

- Dette betyr enda større interesse for langrenn i hele verden. I de årene det ikke er mesterskap, vil også vi få vårt VM på lik linje med skiskytterne. Tour de Ski har vært en kjempesuksess med høye TV-tall, og dette vil styrke langrennssporten mye, mener Bjørkestøl.

Detaljene for mesterskapet er ikke endelig vedtatt. Det er heller ikke klart hvor det første og historiske «Tour-VM» skal avvikles.

PS! Skipresident Sverre K. Seeberg ble fredag gjenvalgt i FIS-rådet, det øverste politiske organ i Det internasjonale skiforbundet. Seeberg ble gjenvalgt som styremedlem med 110 stemmer under FIS-kongressen i Antalya. 59-åringen ble skipresident i 2002. Han ble valgt inn i FIS-rådet under kongressen i Miami i 2004.

(NTB)