Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2018

Tour de Suksess: Ingenting er bedre enn at Norge taper litt

Det hjelper for den viktigste konkurransen i sporten at et par norske og svenske stjerner holder seg hjemme for å trene til OL.

FOLKEFEST: Plutselig var langrenn stort igjen i Sveits. Suksessen i Tour de Ski har løftet sporten etter flere år med for mange norske seire. FOTO: AFP / Fabrice Coffrini
FOLKEFEST: Plutselig var langrenn stort igjen i Sveits. Suksessen i Tour de Ski har løftet sporten etter flere år med for mange norske seire. FOTO: AFP / Fabrice Coffrini Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KANSKJE hadde selv ikke Johannes Høstflot Klæbo gått fra Dario Cologna og Sergej Ustjugov i sveitsiske Lenzerheide på 15 km klassisk i Tour de Ski på Nyttårsaften, men sjansene er ganske store for at sportens unge komet lett ville spurtet ned hjemmehåpet Cologna på gårsdagens jaktstart.

Det hadde vært dumt. Tour de Ski er den absolutt viktigste konkurransen i internasjonal langrenn. Derfor er ingen ting bedre enn at den lille nasjonen Norge som vanligvis vinner det meste, denne gangen har måttet nøye seg med to seire på seks forsøk.

Det har allerede sørget for en Tour de Suksess.

NÅR noen har skrevet det motsatte, har de ikke tatt innover seg hvor truet langrennssporten egentlig er. Nettopp for å redde langrenn som internasjonal idrett er det best å overse følelsene til tre, fire millioner TV-seere i klassiske skinasjonene Norge og Sverige.

For vi i Norden vil se på langrenn uansett. Vårt skjebnefellesskap er bundet sammen av skispor. Svensker og nordmenn knytter identitet og stolthet til den innbyrdes konkurransen om å gå fortest mulig på ski. Det er et kjærlighetsforhold ingen andre nasjoner forstår, og akkurat det er like greit

Bare de synes at langrenn fortsatt er litt moro å se på.

I MANGE ÅR syntes de det i det snøfattige Polen der det å gå på ski aldri har vært noen utbredt hverdagsaktivitet . Det var selvsagt fordi Justyna Kowalczyk herjet med alle i sporet. Polen er et stort sportsmarked. Bare den blussende interessen der gjorde at langrenn plutselig skvatt høyt opp på oversikten over populære vinteridretter.

Så mistet Justyna formen, og dette TV-publikummet flyttet i stedet oppmerksomheten over til landets fabelaktig gode hoppere. Det skiftet har bidratt til at hopping de siste årene har passert alpint som den klart mest populære skiidretten.

I DEN samme perioden har langrenn slitt. Det er derfor hver eneste skikongress har hatt et samlet mål i arbeidet med konkurranseformer og regelverk:

  • Den norske dominansen må begrenses!

Egentlig har alt dette strevet vært til liten nytte. Seinest i siste VM-sesong dominerte Norge mer enn noen gang.

Enda mer foruroligende er den underliggende utviklingen med en internasjonal rekruttering og bredde blant de proffe løperne som tyder på at den norske dominansen vil vare lenge.

DET er grunnen til at tre sveitsiske seiere på seks konkurranser egentlig steller i stand en fest for oss alle. Laurie van der Graaff hadde neppe heller vunnet med Stina Nilsson til start på lørdagens kvinnesprint. Denne sveitsiske jentas første triumf i verdenscupen gjorde Tour de Ski-starten til en stor nasjonal sportsbegivenhet i et land som er økonomisk viktig for alle typer langrenn.

Aller viktigst er imidlertid Tyskland. Da hjelper det at noen svenske og norske forfall åpner opp for tyske jenter nærmere teten enn noen gang i vinter. Muligens er dette bare en forbigående hjelp i et tysk vintermarked der de nære slektningene skiskyting og kombinert konkurrerer i stykker langrennssporten, men det skjer i hvert fall i Tour de Ski.

Ingen ting i langrenn er så viktig som denne konkurransen. Det er sportens utstillingsvindu.

DET er da både kommentatorer og utøvere må pusse rutene for å se klarere hva som skjer uten enkelte nordiske toppnavn på plass:

  • Ingen unntatt oss nordmenn og svensker savner dem.

Kanskje vil et fenomen som Johannes Høsflot Klæbo bli etterlyst i framtida om han skulle droppe Touren igjen, men Johannes er alt for klok til å gjøre noe sånt.

Akkurat denne gangen trengte han mest av alt treningstid for å bygge opp sin egen karriere. Neste gang er det imidlertid Tour de Ski som kommer til å bygge ham. Det er her TV-publikummet for anledningen sitter klart for det som ellers er en nisjesport. Bortsett fra OL er dette den eneste rette arenaen for å skape seg et stort internasjonalt navn som langrennsløper.

Da skulle det bare mangle at helproffe idrettsutøvere med næringsvett og yrkesstolthet, velger å møte opp så ofte de orker.

NETTOPP Dario Cologna har vunnet Touren fire ganger og underveis etablert seg som et av Sveits' største sportsnavn. For det er Tour de Ski i seg selv som er høydepunktet i langrenn. Ikke løperne fra år til år som bytter på å vinne.

Med Cologna tilbake fra langvarig skadetrøbbel, fortsatt russisk framgang blant gutta og uvanlig mange nasjoner i tetkampen i begge klassene, kunne det knapt vært bedre enn denne utgaven.

Tour de Ski 2017/18 er som ventet blitt Tour de Suksess.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!