Tour des Fjords lover «VM-etappe» i Bergen

Rittdirektør sier generalprøven er spikret for 2016.

VM-ETAPPEN: De siste to årene har Tour des Fjords rullet i gang på Bryggen i Bergen. I 2016 vil byen målgang der VM-løypen skal tas i bruk for første gang. Brendan Donnelly/Demotix/Corbis
VM-ETAPPEN: De siste to årene har Tour des Fjords rullet i gang på Bryggen i Bergen. I 2016 vil byen målgang der VM-løypen skal tas i bruk for første gang. Brendan Donnelly/Demotix/CorbisVis mer

(procycling.no): Konturene av løypekartet til neste års Tour des Fjords (31 august-4 september) er i ferd med å falle på plass. Selv om starten for første etappe ikke er avklart helt ennå, vil Vestlandsrittets åpningsetappe etter all sannsynlighet være en generalprøve for sykkel-VM 2017 med målgang i Bergen.

- Det anser jeg som 100 prosent sikkert. Man må teste ut VM-løypa neste år, sier rittdirektør Roy Hegreberg til procycling.no. 

31. august 2016 blir dermed en forsmak på mesterskapet som kommer året etter. Med tanke på hvor VM-etappen skal starte, vurderer arrangøren tre ulike muligheter. 

- Nå diskuterer man om hele løypa skal brukes, eller om man bare skal sykle runden inne i byen. Det er flere måte å komme inn til Bergen sentrum. Vi har derfor ikke bestemt helt hvor etappen skal starte. Vi har spilt inn tre forskjellige forslag til politiet og de er positive, sier Hegreberg - og påpeker at VM-arrangør «Bergen 2017» leder an den beslutningsprosessen.  

Den offisielle VM-fellesstarten i 2017 skal starte på Øygarden utenfor Bergen. Den 19 kilometer lange runden inne i byen begynner ved den velkjente Festplassen, tar for seg en stigning opp mot Ulriken (1.4 km à 6.5 prosent) og krysser over den verdenskjente Hansabryggen. Målgang skjer på Festplassen. 

Andre etappe har de to siste årene gått inn til Haugesund. Dog sliter «Sildabyen» med å få på plass nødvendig økonomi.  

- Vi har ikke gitt opp Haugesund ennå. Vi vet at kommunen ikke kan bidra og at det per i dag mangler villige aktører fra næringslivet. Men det er folk som ønsker Tour des Fjords til Haugesund og som jobber for å få det til, sier Hegreberg.  

Går opp i høyfjellet
Alternativt vil andre etappe ha målgang inne i Hardangerfjorden. Tidligere har Tour des Fjords gjestet Norheimsund og Ulvik. Denne gang skal målgang inntreffe lengre inne i fjorden.  

Etappe tre har Hegreberg og co tegnet opp med en nasjonalromantisk penn. Fra starten i Kinsarvik går veien over nasjonal turistvei og følger en pittoresk løype som strekker seg opp til 1000 meter over havet.  

- Vi skal følge nasjonal turistvei som går fra Sauda, over Røldalsfjellet og ned til Suldal. Hva gjelder den etappen har vi mye på plass allerede. Det åpner en ny bro fredag som muliggjør at etappen avvikles i det hele tatt. Dette er en fantastisk rute som vi nå kan bruke etter at rittet er flyttet til september. Normalt sett åpner man denne veien i juni, sier Tour des Fjords-sjefen. 

Etappe fire og fem vil som i fjor avvikles med målgang i Sandnes og Stavanger. 

Store lag kommer
Hegreberg håper flere WorldTour- og prokonti-lag vil benytte seg av muligheten til å rekognosere VM-traseen i neste års Tour des Fjords. I år sto blant andre Monument-vinnerne Alexander Kristoff, Fabian Cancellara og Stjin Devolder på startstreken. Med tanke på neste år opplever rittdirektøren at flere store lag aksepterer invitasjonen på et tidlig tidspunkt.    

- Det er åtte profflag som har bekreftet at de kommer allerede. Det er tidlig ennå. Mange lag har samlinger i desember hvor mye blir avklart. På det nye tidspunktet konkurrerer vi bare med Tour of Britain. Generelt synes vi det er veldig lovende, sier Hegreberg - som fremfor alt ønsker seg lagene hvor de norske proffene er med.  

- Det er jo helt fantastisk at vi har hele tolv proffer til neste år. Katjusja (Kristoff, Bystrøm) er jo klare. Vi håper å ha FDJ (Eiking, Hoelgaard), det nye laget til (Fredrik Stand) Galta (Delko-Marseille) og Cannondale (Skjerping).