Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tour des Fjords står ikke på planen

Kristoff sliter med kalenderfloke i mai.

USIKKER: Alexander Kristoff ruller ut på trening i spanske Calpe onsdag morgen. Oppkjøringen til 2017-sesongen skjer mens deltakelsen hans i Tour des Fjords er fortsatt uavklart.  Foto: procycling.no/Kjetil R. Anda
USIKKER: Alexander Kristoff ruller ut på trening i spanske Calpe onsdag morgen. Oppkjøringen til 2017-sesongen skjer mens deltakelsen hans i Tour des Fjords er fortsatt uavklart. Foto: procycling.no/Kjetil R. Anda Vis mer

CALPE (procycling.no): Det er ennå ikke bestemt om Alexander Kristoff blir å se på norsk sykkeljord i mai. I intervju med procycling.no under Katusha-Alpecins treningssamling i Calpe tirsdag, bekrefter hovedpersonen at en opptreden i Tour des Fjords er ønskelig, men logistisk sett vanskelig.

For det som imidlertid er sikkert, er at Katusha-Alpecin-stjernen skal sykle Tour of California i perioden før det norske rittet. Det amerikanske rittet, der 29-åringen tok en av sine 13 seiere i 2016, er en viktig post på programmet for lagets sponsorer.

At Kristoff reiser direkte fra USA til Tour des Fjords – et ritt hvor «Stavanger-ekspressen» har kjørt alle utgaver og vunnet sammenlagt to ganger – er iallfall et stort håp for arrangøren som ifølge lokalavisen Aftenbladet har kuttet ned 2017-rittet med en dag for å tilrettelegge Kristoffs transatlantiske hjemkomst.

Ifølge Kristoff er det altså ikke ennå bestemt om Katusha-Alpecin stiller i det vestnorske etapperittet, som i år er planlagt å starte i Sogn og Fjordane og som vanlig kulminerer i Stavanger.

– Akkurat for øyeblikket vet jeg ikke om jeg kjører (Tour des) Fjords. Forrige gang jeg så på det, sto det ikke på planen til Katusha i det hele tatt. Om det kan bli bekreftet senere, det vet jeg ikke. Jeg vet at det blir litt tett, sier Kristoff til procycling.no.

Tour of California avsluttes lørdag 20. mai. Opprinnelig skulle et seks dager langt Tour des Fjords begynne 23.mai, kun tre dager etter Tour of California. I et håp om å lokke sin hjemlige stjerne til start, har altså arrangøren valgt å holde fast ved fjorårets femdagersformat og utsette starten med en dag (24. mai).

Kristoff har gjort det til en vane å dominere sitt hjemlige ritt. I de fire utgavene som har vært, har Kristoff vunnet nesten halvparten av etappene (elleve av 24, inkludert lagtempoen i 2013.)

– (Fjords) er et morsomt ritt å kjøre. Det er tross alt på hjemmebane, spesielt de siste to dagene, og jeg har prestert bra der i alle år. Til og med første året, da jeg kom rett fra lungebetennelse, klarte jeg å vinne en etappe, sier den tidligere vinneren av Flandern rundt og Milano-Sanremo.

Lang reise over Atlanteren

Men en rittkombinasjon bestående av Tour of California og Tour des Fjords, med få dagers mellomrom, er fysisk anstrengende, presiserer Katusha-Alpecins trener, Stein Ørn, selv med en dag ekstra til den lange reisen.

– Det er på tvers av flere tidssoner som gjør at det krever mye omstilling, sier Ørn – som avslører at laget vurderer flere alternativer med tanke på Kristoffs rittprogram i første del av sesongen.

Fra før er det kjent at det avlyste Tour of Qatar erstattes med franske Etoile des Besseges. For en klassiker-stjerne som Kristoff er mai-måned tid for å gjenbygge form, etter et krevende felttog gjennom de flamske brosteinsrittene. Blir belastningen for tøff, risikerer Kristoff å stå uten ønsket overskudd noen uker senere, når han stiller til start i Tour de France.

Men dersom Tour des Fjords pensles inn på kalenderen i tolvte time, virker ikke Kristoff nevneverdig bekymret for overbelastning. Ønske om å vise seg frem foran egne fans, synes å være noen nordmannen verdsetter høyt. Formen tror han dessuten bare vil ha godt av et lite hardkjør på Vestlandets kronglete, ofte våte veier.

– Det er alltid gøy å kjøre bra på hjemmebane. Jeg føler det er bra for formen min også. Selv om nivået er annerledes, så presser jeg meg alltid litt hardere. Jeg henger også bedre med i bakker enn ellers. At jeg klarer å gå dypere og presse meg selv, føler jeg hjelper på formen min, sier Kristoff.

Et sterkt ønske om å være der til tross, logistikken kan være et betydelig hinder for Kristoffs opptreden i Tour des Fjords. Dog sitter Katusha-rytteren på en kreativ, om enn litt urealistisk løsning på kalender-floken:

– Hvis man hadde laget det som (flere) éndagsløp, så kunne jeg blitt med de to siste dagene. Da hadde jeg fått flere (UCI-)poeng også, flirer Kristoff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling