FOLKEFEST: Stemningen var høy i Vågen da Edvald Boasson Hagen vant en etappe under årets Tour des Fjords. Neste år blir det heftige dueller i VM-løypa til Bergen 2017.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
FOLKEFEST: Stemningen var høy i Vågen da Edvald Boasson Hagen vant en etappe under årets Tour des Fjords. Neste år blir det heftige dueller i VM-løypa til Bergen 2017. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

Tour des Fjords vil la proffene teste VM-løypa

Bergen-sløyfa skal lokke stjerner til 2016-utgaven.

(procycling.no): Dersom arrangøren får det som de vil, starter neste års Tour des Fjords med en smakebit av VM-løypa onsdag 31. august.

Planen er nemlig å kjøre halvannen til to runder i traseen verdenseliten skal bryne seg på under mesterskapet i Bergen i 2017.

Allerede i år skrev Fabian Cancellara, Adam Yates og Alexander Kristoff seg inn til start på rittets første dag. Neste år kan stjernekontigenten vokse seg enda større.

- Hva tror du dette vil gjøre med interessen for å sykle Tour des Fjords neste år?

- VM er viktig for veldig mange proffer. Det er ikke alltid man har mulighet til å kjøre igjennom løypa i forkant av mesterskapet, så jeg tror mange ryttere med ambisjoner vil prioritere dette, sier rittdirektør Roy Hegreberg til procycling.no.

- Dato viktigere enn oppgradering Tidligere i år fikk Tour des Fjords grønt lys av Norges Cykleforbund (NCF) til å søke oppgradering til 2HC-status.

Den foreløpige tilbakemeldingen fra det internasjonale forbundet (UCI) indikerer at man må velge mellom oppgradering eller datoen (31. august til 4. september).

Da er Hegreberg lysten på å gå for sistnevnte løsning.

- Datoen er viktigst for oss, og jeg tror ikke statusen på rittet er avgjørende for hvilke ryttere som tar turen hit. Vi planlegger å ha med 24 lag neste år. Som 2.1-ritt, kan 12 av dem høre hjemme på WorldTouren. Dersom vi får flere lag enn det, får vi heller takke nei til noen av dem, melder han.

En plassering i månedsskiftet august/september, vil være gunstig for rytternes VM-oppkjøring.

Spania rundt vil tiltrekke seg en del store navn, men for ryttere som velger et opplegg via Vattenfall i Hamburg og GP Plouay, vil Tour des Fjords være et godt alternativ.

Frister Kristoff procycling.no har tidligere meldt at Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm har et ønske om å kjøre Giro d´Italia neste år.

• Les også: Kristoff vil teste noe han aldri har gjort før

I så fall er arrangøren trygge på å få med de to Katjusja-rytterne til starten i Bergen.

- Lag med nordmenn vil være viktige for oss, og neste år har vi flere enn noen gang før, sier Hegreberg som skal opprette dialogen med lagene når tidspunktet blir endelig fastsatt (det skjer trolig i løpet av få dager).

Nye godbiter i 2017? Som i fjor vil de siste to etappene bli lagt til Stavanger-området, mens ferden videre fra Hordaland til Rogaland skal stakes ut i løpet av november.

Også i 2017 kan det komme godbiter for VM-ryttere i Tour des Fjords.

- Vi får ta unna 2016 først, men det kan bli aktuelt å sykle både tempoløypa eller lagtempoløypa.

Hegreberg mener det er meget viktig at hele VM-organisasjonen blir drillet i forkant av Bergen 2017:

- Vi er enige om at det trengs en gjennomkjøring i løypa, og vi mener den bør komme allerede neste år. Det er viktig med tanke på trafikkavvikling, frivillige, funksjonærer og for publikum. TV-bilder fra VM-løypa allerede i 2016 vil gi både oss og VM god eksponering i inn- og utland. Jeg tror det er lurt at vi, Tour of Norway (mai) og Arctic Race (tidlig august) sprer oss mer utover kalenderåret, sier Hegreberg.

PS! Neste års ENECO Tour er flyttet fra august til 19.-25. september, mens VM i Qatar er flyttet til starten av oktober på grunn av varmen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!