Tour of Norway 2016: Inntar fjellene på ny

- Det blir adrenalin, lover Boasson Hagen.

NY TUR I FJELLENE: Edvald Boasson Hagen etter å kommet i mål som nr. 17 på siste etappe av Tour of Norway på Eggemoen utenfor Hønefoss. Boasson Hagen kom på 2. plass sammenlagt i rittet som ble vunnet av danske Jesper Hansen. Neste år blir det nye etapper med fjell og krevende løyper (foto: Scanpix)
NY TUR I FJELLENE: Edvald Boasson Hagen etter å kommet i mål som nr. 17 på siste etappe av Tour of Norway på Eggemoen utenfor Hønefoss. Boasson Hagen kom på 2. plass sammenlagt i rittet som ble vunnet av danske Jesper Hansen. Neste år blir det nye etapper med fjell og krevende løyper (foto: Scanpix)Vis mer

Ullevaal stadion (procycling.no): Med etapper egnet for spurterne, puncheurs og klatrerne var det en variert Tour of Norway-løype som ble presentert i Oslo onsdag.

2016-utgaven (18-22 mai) vil sannsynligvis se massespurter inntreffe på første dag i Langesund og siste dag i Sarpsborg, mens etappene i mellom er både kuperte og spektakulære.

Traseen går opp til 1200 meters høyde ved Flisetjønnskaret på veien til Rujukan på etappe to, før en tøff finale opp til skianlegget ved Havsdalen og avslutningen på Eggemoen vil forme sammendraget skikkelig på etappe tre og fire.Den sjette utgaven av Tour of Norway kulminerer i «solbyen» Sarpsborg som i 2016 fyller 1000 år.

Edvald Bassoon Hagen og Team Dimension Data er foreløpig det eneste internasjonale laget som er offisielt klar for neste års utgave. 28-åringen likte det han så under presentasjonen og ønsker å kjempe om sammenlagtseieren i 2016.

- Det er flere likheter med årets løype. Etappene var bra da, så det blir et bra ritt til neste år også. Det skilte godt på etappene til Rjukan og Geilo. Det blir trøkk, mange utfordringer og et bra løp. Jeg ser frem til å sykle og forhåpentligvis kan jeg ta seieren sammenlagt, sier Boasson Hagen.

Tekniske direktør for Tour of Norway, Anders Eia Linnestad, sier Boasson Hagens lag er bare ett av mange WorldTour-lag som kommer til å ta turen i 2016.

- Jeg skal ikke gå spesifikt inn på noen lag nå. Men jeg kan si at vi har flere forespørsler enn noen gang hva gjelder lag. Listen vår er lengre enn noen gang. Kontraktene blir sikret over nyttår. Vi er glade for at Edvald Boasson Hagen og Dimension Data tar turen i 2016.

Åpner med spurt
I år var etappen mellom Drammen og Langesund den andre i rittet. Den gangen var det klatrepunkt på Hanekleiva og en 193 kilometer lang affære.

I 2016 er klatringen utelatt, og det dreier seg om en stort sett flat etappe på 174 kilometer som etter manus ender i spurt i Langesund. På veien passerer rytterne Sande, Holmestrand, Revetal, Andebu, Larvik, Stavern, Helgeroa, Langangen og Brevik.

Etappen favoriserer spurterne, men en løypeendring mellom Stathelle og Langesund kan muligens splitte feltet. Toppen av en kilometer lang bakken er er penslet inn bare tre kilometer før målstreken.

Alexander Kristoff (Katjusja) spurtslo Caleb Ewan (Orica-GreenEdge) og Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) her under 2015-utgaven.

Toppen av Telemark

Den første, virkelige utskillelsen i sammendraget kommer allerede på etappe to, når 211 kilometer skal forseres mellom Kragerø og Rjukan. Fjorårets dronningetappe ble vunnet av Jesper Hansen fra Tinkoff-Saxo, som i realiteten avgjorde rittet på vei oppover Flisetjønnskaret.

I 2016 er ikke starten lagt til Skien, men til Kragerø. Kragerø er nykommer i Tour of Norway-sammenheng og byen feirer sitt 350 års jubileum i 2016.Herfra passerer feltet Drangedal og Vrådal, før man igjen befinner seg i kjente trakter ved Seljordsvannet. Bakken starter ved inngangen av Tuddal, og rytterne skal så opp mot Flisetjønnskaret/Gaustaråen. Totalt 11,3 kilometer og sju prosent i snitt.

I år opplevde rytterne både motvind og snøvær oppover her. Hansen disponerte kreftene best, og ble fulgt tettest av Edvald Boasson Hagen og Ivan Santaromita. Dette blir en tøff etappe - den lengste i rittets historie - som nok en gang favoriserer feltets beste klatrere. Den spektakulære utforkjøringen fra Flisetjønnsskaret og ned mot Rjukan kan by på utfordringer for flere.

- Det blir adrenalin. Jeg og Lars Petter (Nordhaug) hadde en treningsøkt (i utforkjøringen) før etappen. Det er en fordel å kjenne utforkjøringen. Jeg tok inn mange, men ikke mange nok. Jeg ble nummer to og håper å bli bedre neste år, sier Boasson Hagen om den fartsfylte finalen.

Den tredje etappen — 168 kilometer fra Rjukan til Geilo — er en blåkopi fra 2015-utgaven. Imingfjell er første utfordring med 24 kilometer á 4,3 prosent, mens klatringen opp til skianlegget i Havsdalen vil skille klinten fra hveten. Den er 2,9 kilometer lang og holder sju prosent i snitt.Baskerne og italienerne taklet dette best i 2015. Amets Txurruka (Caja Rural) tok seieren foran David Lopez (Team Sky) og superveteranen Davide Rebellin (CCC).— Vi ser gjerne at det blir høyere temperaturer på Imingfjell denne gang. Det var sol og pent der i år, men et par grader mer tåler vi, sier Linnestad.

Eggemoen igjen

Etappe fire blir forhåpentligvis en ønskereprise av fjorårets dramatiske avslutningsetappe. Fra starten ved bjørneparken på Flå, skal Noresund, Sokna, Ask, Helgelansmoen, Sundvollen og Åsa passeres på veien mot Hønefoss. Her entres de avgjørende rundene med totalt fire passeringer av målområdet på Eggemoen flystripe.

Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) opplevde karrierens foreløpige høydepunkt da han stakk av med seieren her i fjor. Også Coop-Østerhus-rytter Fredrik Strand Galta (nå proff i Delko Marseille-KTM) fikk sitt gjennombrudd i internasjonalt selskap. Bak de to norske kontinentalrytterne tok Alexander Kristoff hjem spurten om tredjeplassen.

Sarpsborgs 1000 år

Etappe fem vil dreie seg om 163 kilometer mellom Drøbak og Sarpsborg. 2016-utgaven av Tour of Norway ender således med avsluttende runder i sentrum av Østfolds fylkeshovedstad for å markere byens tusenårsjubileum.

- Dette blir en helt ny og krevende runde trafikkmessig. Men det blir mye mennesker. Runden er ca 13 kilometer lang og skal kjøres to ganger, sier Linnestad.

Fra torget i Drøbak går løypa via Årungen, Ås, Ringvoll, Son, Moss, Rygge, Hankøsundet og Fredrikstad - i det som helt ny kystnær løype som kommer til å samle mye publikum.

Den avsluttende runden i byen er nykomponert for anledningen, men deler av denne etappen ble også brukt for to år siden. Da var etappen 198,3 kilometer lang - og tok en avstikker til Indre Østfold via Vestby og passerte Mysen, Momarken og Askim, før den fortsatte videre til Rakkestad og Skjeberg.

Belgiske Marc de Maar holdt unna sammen med Maciej Paterski. Polakken skulle siden vinne rittet sammenlagt. Neste års etappe går via Son, Moss, Rygge og Fredrikstad, før det er planlagt stor folkefest i hjertet av Sarpsborg.

Tour of Norway 2016

Etappe 1: Drammen-Langesund, 174 km
Etappe 2: Kragerø-Rjukan, 211 km
Etappe 3: Rjukan-Geilo, 168 km
Etappe 4: Flå-Eggemoen, 174 km
Etappe 5: Drøbak-Sarpsborg 163 km