VELT: Omtrent 60 kilometer før mål var flere ryttere involvert i et velt. Etterpå ble rittet nøytralisert - noe blant annet Alexander Kristoff reagerte på. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
VELT: Omtrent 60 kilometer før mål var flere ryttere involvert i et velt. Etterpå ble rittet nøytralisert - noe blant annet Alexander Kristoff reagerte på. Foto: REUTERS/Eric GaillardVis mer

Tour-ryttere reagerte da feltet ble nøytalisert etter velt: - Det var noe dritt

Spår mer dramatikk i dag.

(Dagbladet): Gårsdagens Tour de France-etappe ble preget av et forferdelig velt omtrent 60 kilometer før mål. Rittet ble stoppet i nesten ti minutter, og rytterne måtte vente mens feltet ble nøytralisert.

Og nettopp den beslutningen om å nøytalisere feltet, skapte reaksjoner i ettertid. Alexander Kristoff var blant dem som ikke skjønte hvorfor. Han var først og fremst irritert fordi han gikk glipp av verdifulle poeng i kampen om den grønne poengtrøya.

- Jeg synes det var rart. De pleier ikke å stoppe det når det går velt. De gjorde ikke det søndag, så for meg var det noe dritt, for jeg satt foran, sa Alexander Kristoff.

Slik forklarte arrangøren seg mandag kveld, ifølge danske Ekstra Bladet:

- Mange ryttere gikk ned i to velt rett etter hverandre, omtrent 40 ryttere i alt. De fire ambulansene og to legebilene var opptatt av å behandle dem. Det betød at det ikke var noen igjen til de resterende 120 rytterne i feltet for resten av etappen.

Svakt punkt for den gule trøya? TV 2-ekspert og tidligere proffrytter Mads Kaggestad mener beslutningen på bakgrunn av det er lett å forstå, men har også en mistanke om at arrangørene har et svakt punkt for den gule trøya.

Blant de som gikk i bakken var nemlig Fabian Cancellara, som hadde den gule trøya. Sent i går kveld ble det klart at sveitseren måtte stå av med brukket ryggvirvel.

- Poenget her er at det var usikkert hvem som bestemmer, om det er arrangøren eller dommerne. Det er litt rart, for vanligvis tar dommerne slike beslutninger, og andre ganger er det rytterne som setter seg opp fordi det har vært et fælt velt. Men her ville rytterne sykle videre, og skjønte ikke helt hvorfor det ble nøytralisert når det gikk et velt dagen før som var minst like ille, sier Kaggestad til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Samtidig gikk Cancellara ned i velten med den gule trøya. Det er akkurat som arrangørene har et svakt punkt for den, og at den skal respekteres. Det er mulig det påvirket arrangørene til å ta beslutningen om å nøytralisere.

Cancellara i bakken Men det er ikke første gang det oppstår slike situasjoner i Tour de France. På en etappe i 2011 gikk flere favoritter ned i en velt, og da var det Fabian Cancellara som tok kommandoen og nøytraliserte feltet. Det fikk blant annet Thor Hushovd til å reagere den gang.

- NOE DRITT: Mente Alexander Kristoff.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- NOE DRITT: Mente Alexander Kristoff. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Sportssjefen i Etixx-Quick Step, Brian Holm, langet i går ut mot Cancellara, og mente det ikke var tilfeldig at sveitseren tjente på den nøytraliseringen. Det sa han overfor TV 2.

- Cancellara har en voldsom autoritet i feltet, og høres godt. De færreste vil komme i konflikt med ham. Men det var jo en frisk uttalelse fra Brian Holm. Den er ikke helt balansert, det virker som han utelukkende skylder på Cancellara. Det var en forferdelig situasjon, og det med ambulansene - det er et logisk og rasjonelt argument for å nøytralisere, mener Kaggestad.

Spår mer dramatikk Men om du synes Touren har vært dramatisk til nå - i dag venter ei brusteinsetappe. Det er i dag det kan bli virkelig dramatisk, sier Kaggestad.

- Det er jo dette med sidevinden på de åpne slettene der nede, og brusteinen. Den i seg selv er spennende i forhold til punkteringer, og det er et underlag mange ikke er mentalt eller fysisk forberedt på. Posisjonskampen foran det første strekket vil være voldsom: Alle skal sitte foran. Sitter du ikke der, har du et stort problem, sier Mads Kaggestad.

Så er det jo sånn at rytterne er forskjellige, og ikke alle er like sterke i alle partier. Vanligvis har ikke klatrerne de samme styrkene som de typiske klassiker-rytterne på slike etapper. Det sier seg selv.

- De har ikke de samme fysiske forutsetningene til å kjempe mot de som har det. Alberto Contador er ikke interessert i å gjøre noe her. Si at Kristoff plutselig skulle begynne å satse på fjelletapper i Tour de France, det er ikke hans terreng. Det er det samme. For sammenlagtkandidatene handler det om å komme seg gjennom uten å tape tid.

Alexander Kristoff har nevnt seg selv blant seierskandidatene på dagens etappe. Mads Kaggestad støtter den, men nevner også John Degenkolb, som vant Paris-Roubaix i våres.

Rittet kan du følge live her hos Dagbladet og procycling.no.

UTE: Fabian Cancellara måtte stå av med brukket ryggvirkel. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
UTE: Fabian Cancellara måtte stå av med brukket ryggvirkel. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer