Tour-sjarmøren med storebror som idol

- I år er Andy Schleck sterkest, varsler Johan Kaggestad.

POPULÆR: Andy Schleck er kjent for å være en blid og imøtekommende rytter i sykkelsirkuset, et rykte han blant annet opprettholdt da han flørtet med Giro-missene på seierspallen i 2007. Nå er det imidlertid på tide å tørke av seg guttetaktene, og vise seg som en mann å regne med i Tour de France. Foto: SCANPIX/AFP/ ANP/ RUUD VERHALLE
POPULÆR: Andy Schleck er kjent for å være en blid og imøtekommende rytter i sykkelsirkuset, et rykte han blant annet opprettholdt da han flørtet med Giro-missene på seierspallen i 2007. Nå er det imidlertid på tide å tørke av seg guttetaktene, og vise seg som en mann å regne med i Tour de France. Foto: SCANPIX/AFP/ ANP/ RUUD VERHALLEVis mer

||| • Tour de France følger du direkte i Dagbladet.nos livestudio fra lørdag formiddag!

(Dagbladet.no): - Dere har ikke sett broren min, Andy. Han er mer talentfull enn meg, sa Fränk Schleck etter sitt gjennombrudd med en sensasjonell Amstel Gold Race-seier i 2006.

Tour de France 2009 kan fort bli lillebrors.

- Andy kjører for et veldig sterkt lag og han ser ut som et sterkere kort enn broren sin i år, mener jeg, sier TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad til Dagbladet.

Med fjorårsvinner Carlos Sastre borte fra Team Saxo Bank kjører laget for Schleck-brødrene, og skal man tro ekspertene er det den yngste man skal se opp for når eventyret starter i Frankrike.

FØRSTE KLASSIKER-SEIER: Andy Schleck kunne strekke armene i været etter å ha knust konkurrentene i Liege-Bastogne-Liege i Belgia i april.Foto: SCANPIX/REUTERS/Yves Herman
FØRSTE KLASSIKER-SEIER: Andy Schleck kunne strekke armene i været etter å ha knust konkurrentene i Liege-Bastogne-Liege i Belgia i april.Foto: SCANPIX/REUTERS/Yves Herman Vis mer

Gjennombrudd i Liege
Kurt Asle Arvesens lagkamerat tok ungdomstrøya som 23-åring i fjorårets Tour, og har fulgt opp med sterke resultater denne sesongen.

Luxembourgeren imponerte også med andreplass i Giro d'Italia for to år siden, og fikk kanskje sitt skikkelig «voksne» gjennombrudd da han tok karrierens første store klassiker-seier i Liege-Bastogne-Liege i april.

Den gang fikk han hjelp av storebror Fränk, som kontrollerte feltet da yngstemann kom seg løs og braste fra resten, og ble den første fra Luxembourg til å vinne klassikeren på 55 år - Andys eget favorittløp.

- Det var som en drøm å sykle alene over målstreken. Men det kunne ikke vært det samme uten laget, sa Andy etterpå.

Sykkel i familieblodet
Laget, og familien. Schleck-slekta har sykkel i blodet, og har hatt det helt siden bestefar Gustav utfordret de profesjonelle rytterne, uten et lag i ryggen, for over 70 år siden.

Pappa Johnny Schleck kjørte selv Tour de France ni ganger for Pelfort- og Bic-lagene, som oftest som en erkelojal hjelperytter, blant annet da team-kamerat Luis Ocaña vant sammenlagt i 1971.

- Jeg ville aldri at sønnene mine skulle bli sykkelryttere, sier Johnny, som likevel kjører mopeden sin mil etter mil, for å holde farten oppe for de hardtarbeidende gutta han har ofte har syklende bak seg.

- Vi valgte selv å begynne med dette. Faren vår presset oss aldri, og sa det var opp til oss. Det er ikke bra å be ungdom gjøre ting de ikke ønsker selv, og jeg syklet fordi jeg syntes det var gøy, sier Andy Schleck.

- Og Fränk er mitt idol, sier han.

Dop- beskyldninger
Men det har også vært kontroverser rundt Schleck-navnet. Kontroverser av den vanlige sorten når det gjelder sykkelsporten - dopbeskyldninger.

Storebror Fränk har blitt satt i forbindelse med den skandaliserte spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes, som beskyldes for å ha hjulpet en rekke sykkelryttere med bloddoping.

Derfor vakte det også oppsikt da franske tollmyndigheter aksjonerte mot pappa Johnny Scleck under fjorårets Tour. Faren har hele tiden hevdet sønnenes uskyld.

- Mine sønner kjører rent løp. Hvordan kan det være mulig for dem med alle dopingkontrollene de blir utsatt for å gjøre noe annet, sa han etter det lille dramaet i Grenoble.

- Jeg mener vi gjør alt vi kan i kampen mot doping. Vi kartlegger blodprofiler og har strenge antidopingprogram innad i laget. Det er ikke mulig å jukse, sa Fränk Schleck selv, og fikk full støtte av Saxo Bank-sportssjef Bjarne Riis.

Storsjarmør i hvit trøye
Så gjenstår det å se om Andy Schleck kan følge opp forventningene og henge med i toppen i årets Tour de France.

Johan Kaggestad tror idolet Fränk kan få kjørt seg av lillebror i årets utgave av Touren, dersom han overlever tempo-etappene.

- Ja, problemet er kanskje tempoene. Han kan være for svak til at han unngår å tape for mye på dem, sier han.

Men med unge Schleck på seierspallen kan han kanskje få prøvd seg igjen med sjekking av de lokale premiejentene - som han gjorde det overfor miss Giro i 2007, da han fikk ungdomstrøya i Italia.

Kurt Asle Arvesen hadde lært ham glosene, og på pallen leverte Andy som den sykkelsjarmøren han visstnok er:

- «Ti voglio dare tanti baci» - Jeg har lyst til å gi deg mange kyss.

SLEKTER PÅ SYKKEL: Fränk og Andy trener sammen og konkurrerer sammen. Foto: SCANPIX/AFP/DAMIEN MEYER
SLEKTER PÅ SYKKEL: Fränk og Andy trener sammen og konkurrerer sammen. Foto: SCANPIX/AFP/DAMIEN MEYER Vis mer

Øvrige kilder: Team Saxo Bank, Wikipedia, Cyclingnews, schleck.lu, Bikeradar.com

ENTUSIASTISK PAPPA: Johnny Schleck hjelper sønnene å trene, men hevder han aldri presset dem inn i sporten. Her fra tollrazziaen i fjor.Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET
ENTUSIASTISK PAPPA: Johnny Schleck hjelper sønnene å trene, men hevder han aldri presset dem inn i sporten. Her fra tollrazziaen i fjor.Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET Vis mer