Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour-sjefene endrer kampen om poengtrøya for Cavendish

Kaggestad tror Hushovd får fordelen.

TYPISK BILDE: Mark Cavendish var først over mål på Champs Elysees i juli i fjor, for femte gang i 2010-utgaven av Tour de France. Den grønne trøya gikk imidlertid til Alessandro Petacchi (bak). I år er Tour-reglene endret for at Cavendish skal ha en bedre mulighet i poengkonkurransen.Foto: SCANPIX/AP/Laurent Rebours
TYPISK BILDE: Mark Cavendish var først over mål på Champs Elysees i juli i fjor, for femte gang i 2010-utgaven av Tour de France. Den grønne trøya gikk imidlertid til Alessandro Petacchi (bak). I år er Tour-reglene endret for at Cavendish skal ha en bedre mulighet i poengkonkurransen.Foto: SCANPIX/AP/Laurent Rebours Vis mer

(Dagbladet): I årets Tour de France er reglene for den grønne poengtrøya endret i forhold til tidligere år.

I stedet for flere innlagte mellomsprinter for en håndfull poeng på de flate etappene, vil det legges opp til én mellomsprint, som i stedet vil belønnes rikelig med poeng (trolig 20). I tillegg vil rytterne som vanlig få sluttpoeng for etappeplassering.

Ifølge Tour-arrangøren gjøres dette for å åpne opp den første uka i rittet, samt for å favorisere de sterkeste spurterne - kanskje spesielt HTC Columbias Mark Cavendish.

- Jeg skjønte vi hadde et problem da det gikk opp for meg at vi har en spurter som Mark Cavendish - som ikke har vunnet den grønne trøya på tre Tours, sier Christian Prudhomme til Guardian.

- Dersom Cavendish la opp i morgen, ville man kunne si: Wow, han har 15 etappeseire på tre år, men vant aldri den grønne trøya. Jeg er ikke partisk til fordel Cavendish, men dette er ulogisk. Ingen annen spurter har tatt 15 etappeseire på tre år, og det er ikke normalt at en som er i stand til det ikke kan vinne den grønne trøya. Så vi bestemte oss for å endre på ting, sier Prudhomme.

Undrende Kaggestad
Cavendish kom aldri til mål da han vant fire etapper i 2008, men har blitt nummer to i poengkonkurransen de siste årene etter henholdsvis seks og fem etappeseire.

I 2009 var han ti poeng bak Thor Hushovd, mens han i fjor var elleve poeng bak Alessandro Petacchi.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad ser ikke helt hvordan regelendringen skal forandre noe i styrkeforholdet mellom eksempelvis Hushovd og Mark Cavendish.

- Dersom vi antar at denne «hovedspurten» legges ikke så veldig langt fra mål, vil jo lag med sjanser på den grønne trøya jobbe for å kjøre inn brudd fram til den, og hindre brudd i å gå inn. Samtidig vil det igjen bli hard kamp om mellomspurten, og det gjør jo at rytterne får høye laktatverdier med ikke langt til mål, sier han til Dagbladet.

- Det vil favorisere godt trente utøvere, med gode restitusjonsegenskaper. Cavendish er ikke nødvendigvis blant dem, mens Thor Hushovd jo har vist at han har en stayerevne og har råd til å bruke krefter underveis, sier Kaggestad.

Underlegen Cavendish
Togangsvinner Thor Hushovd varslet i oktober at han ser fram til å ikke kjempe så hardt om den grønne trøya denne Tour de France-utgaven, nettopp på grunn av Mark Cavendish' overmakt.

- Jeg har spurtet mot Mark Cavendish i noen år, og kan ikke huske å ha slått ham én gang i en flat spurt. Jeg har ikke lyst til å fortsatt kjempe om andre- og tredjeplasser. Selv når jeg spurter på mitt beste er Cavendish bedre. Han er den beste spurteren noensinne, sa nordmannen.

- Det er med litt tungt hjerte. Det blir rart og annerledes. Men jeg har syklet Tour de France i så mange år, det er ålreit å kunne ha et annet fokus. Det er veldig slitsomt å kjempe om grønn trøye. Nå har jeg mer lyst til å gå for enkeltetapper og få noen dager i gul trøye, sa Hushovd.

Litt passivt
Samtidig har nordmannens Garmin Cervelo-lag flere sterke spurtere, kanskje spesielt i Tyler Farrar, som kan kjempe helt i toppen når det går som fortest.

Johan Kaggestad mener fortsatt det er litt tidlig for Hushovd å trekke inn de grønne årene.

- Det er litt passivt, synes jeg, det er fortsatt store muligheter for Thor. Noe av det viktigste for en sprinter er kjørestyrken han har, i tillegg har han gode potensielle støttespillere i Tyler Farrar, Brett Lancaster og Julian Dean, sier han.

- Det som blir spennende er jo å se hvordan laget kommer til å fordele dette ansvaret, hvordan Jonathan Vaughters (sportsdirektør) vil disponere rytterne. Jeg er spent på hvordan de skal trene det opptrekket, der har de fortsatt en jobb å gjøre fram mot Touren, sier Kaggestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media