HÅPER PÅ TØFFERE TOUR: Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB Scanpix
HÅPER PÅ TØFFERE TOUR: Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vil endre Tour de Ski

Tour-utspillet vekker oppsikt

Martin Johnsrud Sundby mener at Tour de Ski burde ha vært tøffere. Dette vil ekspertene ha endret.

Lørdag 29. desember starter årets utgave av Tour de Ski. Langrennssportens «etapperitt» er blitt diskutert en rekke ganger siden den første konkurransen ble avholdt for tolv år siden.

Hva det egentlig kårer, værforholdene og om det går an å kombinere Tour de Ski med mesterskap, er noen av ingrediensene som har blitt diskutert.

I dag har Martin Johnsrud Sundby kastet lys over Tour de Ski igjen. Han satte spørsmålstegn ved om årets utgave er tøff nok.

- Jeg synes at produktet var utrolig kult. De tar konsekvensen av det er en belastende faktor i verdenscupsesongen og som gjør at flere vil være med. De har gjort det mer snilt. Det blir litt som å pisse i buksa. Det produktet er bygget for å være tøft. Det optimale hadde vært å finne den beste skiløperen. Kanskje kan det bli bedre til neste. Jeg skal ikke dømme på kort sikt, sa Sundby til NTB.

- Endre bonussekundene

Martin Johnsrud Sundbys melding har vekket oppsikt og skapt diskusjon. En av dem som mener at Touren må forandres, er den finske journalisten Marcus Lindqvist.

Lindqvist mener at Tour de Ski avhenger av den avsluttende monsterbakken, men han er ikke noen supporter av at det blir gitt bonussekunder på alle etappene før den siste og avgjørende klatreetappen. Spesielt at det blir gitt bonussekunder på jaktstarter, hvor lederne allerede har en fordel, og intervallstarter, forstår han lite av.

- Det er bare ett distanseløp med intervallstart under hele Tour de Ski. Og det foregår i lett terreng hvor det ikke kommer til å bli store tidsforskjeller. FIS har heller bestemt seg for å dele ut bonussekunder på de første sju etappene. Det er som om Jürg Capol skulle ha sett på Tour de France og bestemt seg for å vise hvem som er verst, skriver Lindqvist i den finske avisa HBL.

Han viser til et eksempel fra i fjor, da Krista Pärmäkoski var nummer åtte etter to etapper, 1.34 bak Ingvild Flugstad Østberg. På den påfølgende jaktstarten gikk hun seg opp til en fjerdeplass, samtidig som hun tapte 10 sekunder til Flugstad Østberg.

- Men i sammendraget økte distansen mellom de to med 25 sekunder på grunn av bonussekundene, skriver Lindqvist, som forstår at mange står over Tour de Ski som en følge av at systemet er som det er.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Kårer ingen komplett utøver

Den norske skiløperen og TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad har også meldt seg på i diskusjonen.

I en kommentar hos TV 2 skriver han at FIS-lederne Vegard Ulvang og Jürg Capol ikke har greid å skape en konkurranse som kårer den «mest komplette utøveren», noe som var målet deres da de lagde Tour de Ski.

Årets utgave av Tour de ski består av sju etapper. Det starter med en fristilsprint og en 10/15-km i Toblach, før det venter en ny fristilsprint i Sveits. Så er det en fellesstart, en jaktstart på 10/15 kilometer i klassiskm og en ny fellesstart før Touren blir avgjort opp slalåmbakken i Alpe Cermis

Og dette reagerer Skinstad på:

- Hvor er klassisksprinten? Hvor er fellesstarten med skibytte, og hva skjedde med langløpet fra Cortina til Toblach? skriver han hos TV 2.

Skinstad fortsetter:

- Hadde det vært opp til meg, ville årets tour inneholdt én sprint i hver teknikk, én 10/15 kilometer med individuell start i hver teknikk, én fellesstart med skibytte, én lengre fellesstart i klassisk og én lengre etappe i skøyting.

Skinstad mener også at FIS-toppene bør erstatte den avsluttende monsterbakken.

- Jo da, det er moro å se stokk stive langrennsløpere kjempe opp alpinbakker og det gir veldig gode seertall, men dette har da ikke noe med langrenn å gjøre. Det verste av alt er at den til og med virker mot den uttalte målsettingen om å kåre den komplette langrennsløperen.