UTE ALLEREDE? Lance Armstrong (i midten) veltet en gang, og ble hindret av to andre velt. Dermed er han 13 og et halvt minutt bak teten sammenlagt. Foto: Guillaume Horcajuelo, EPA/Scanpix
UTE ALLEREDE? Lance Armstrong (i midten) veltet en gang, og ble hindret av to andre velt. Dermed er han 13 og et halvt minutt bak teten sammenlagt. Foto: Guillaume Horcajuelo, EPA/ScanpixVis mer

- Touren min er ødelagt

Armstrong hektet av etter tre velt, Schleck vant, Evans i gult.

||| (Dagbladet): I dag satte de store favorittene i Tour de France hverandre på den første virkelig prøven.

Til slutt var det Andy Schleck som tok etappen, mens Cadel Evans overtar sammenlagtledelsen.

Schleck slo Samuel Sanchez på målstreken, mens andre sammenlagtkandidater som Evans, og Alberto Contador rullet inn ti sekunder bak dem.

— Jeg er i mitt livs form og var så rask at Alberto Contador fikk problemer, så jeg ville naturligvis utnytte situasjonen, sier Schleck til Saxo Banks hjemmesider.

Proppfull av selvtillit etter å ha satt konkurrentene på plass i den første virkelige testen i fjellene, innrømmer luxembourgeren gladelig at han ikke tar til takke med den hvite ungdomstrøya; det er den gule som er målet.

- Jeg går for sammenlagtseier, og dette var et alle tiders steg mot den gule trøya. Det er fortsatt langt til Paris, og mye kan skje på veien. Nå vet jeg at jeg er den sterkeste oppover, og ser fram til flere kamper i fjellene, sier Schleck.

«Game over» for Armstrong
En som imidlertid må se langt etter noen sammenlagtseier, er Lance Armstrong. Den virkelige dramatikken på dagens etappe var nemlig det som skjedde med amerikaneren.

- Touren min er over, men jeg kommer til å klamre meg fast og forsøkte å nyte min siste Tour de France. Det varen dårlig dag, en virkelig dårlig dag. Jeg følte meg sterk, men det var vanskelig å hente seg inn igjen, og det gikk fra vondt til verre, konstaterer en skuffet Armstrong, ifølge cyclingnews.com

Først var han en tur i grøfta - riktignok uten å falle, da 20-åringen Fabio Felline veltet etter sju kilometer. Lance lå rett bak unggutten, og måtte svinge ut på gresset.

Thor Hushovd lå nesten ved siden av Felline, og var heldig som slapp unna. Cadel Evans var i asfalten, og fikk behandling i legebilen. Det samme var Jerome Pineau i den prikkete klatretrøya.

Byttet sykkel Den andre velten var den mest alvorlige for Armstrong, og da falt han selv. Etter 133 kilometer deiset han i asfalten på vei ut av en rundkjøring, og skrapet opp ryggen på trøya. Han måtte også få en ny sykkel før han kunne fortsette.

Feltet var akkurat i ferd med å starte på den første av to kategori 1-stigninger, og det kostet tungt for Lance og lagkameratene hans å kjøre inn feltet.

FØRSTE STIKK: Andy Schleck vant den første virkelige teseten mellom de store kanonene i årets Tour de France. Foto: Peter Dejong, AP/Scanpix
FØRSTE STIKK: Andy Schleck vant den første virkelige teseten mellom de store kanonene i årets Tour de France. Foto: Peter Dejong, AP/Scanpix Vis mer

For da de andre favorittene tråkket til et stykke oppe i bakken mot Col de la Ramaz, klarte han ikke henge på.

Tredje velt Mellom de to førstekategoriene var det en tredjekategoristigning. Og på toppen av den klønet et par Euskatel-ryttere det til da de skulle motta en matpose, og veltet rett foran Armstrong. Lance holdt seg på beina selv, men sykkelen hans ble klemt mellom syklene til Euskatel-gutta, og deiset i bakken.

Dermed stivnet Lance, som da lå et par minutter bak favorittene, og tapte minutt på minutt oppover den siste stigningen til Morzine-Avoriaz.

I mål var Lance Armstrong 11.45 bak Andy Schleck, og han er med det 13.26 bak Cadel Evans i sammendraget.

En annen som fikk trøbbel i den siste bakken, var Sky-kaptein Bradley Wiggins, som måtte slippe feltet og kjørte i mål 1.45 bak Schleck.

Edvald Boasson Hagen endte dagen på en 143.-plass da han kom inn sammen med en større gruppe 27.49 bak den seirende Saxo Bank-kapteinen.

Thor Hushovd og de nærmeste rivalene i kampen om den grønne trøya flørtet med makismaltiden, men berget seg med et nødskrik «bussen» passerte målstreken 32.34 etter etappevinner Schleck. Dermed unngikk Hushovd, Mark Cavendish, Robbie McEwen og Tyler Farrar alle å bli trukket 25 poeng i poengkonkurransen.