LEI: Laurence Galon (t.v.) jobber fulltid under Tour de France. Her hyller hun Greg Van Avermaet etter den niende etappen av årets ritt. Foto: NTB Scanpix
LEI: Laurence Galon (t.v.) jobber fulltid under Tour de France. Her hyller hun Greg Van Avermaet etter den niende etappen av årets ritt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tourens mest omdiskuterte: - Jeg bryr meg ikke

Podiedamene i Tour de France blir igjen diskutert. Den danske sportsjefen Brian Holm går til angrep på de som kritiserer. Laurence Galon er lei.

Noen vil tenke at det er et hyggelig og tradisjonelt innslag. Andre vil mene at det er håpløst gammeldags.

De såkalte podiedamene som flankerer vinneren i sykkelsporten vekker ulike følelser.

Under årets Tour de France ser vi dem igjen. Etter hver etappe får etappevinneren og de ulike trøyene en rask hyllest av publikum med podiedamene på hver sin side. Seansen avsluttes med at rytterne får et kyss på hvert kinn av podiedamene.

- Jeg bryr meg ikke

Danske BT har skrevet flere saker om temaet under Tour de France, og denne uka har de også intervjuet podiejenta Laurence Galon.

CYCLING-FRANCE/
CYCLING-FRANCE/ Vis mer

I tillegg til å stå på podiet sammen med etappevinner og de ulike trøyene, har podiejentene ansvar for å passe på de offisielle gjestene, dele ut aviser til journalister og ta ansvar for VIP-gjestene.

Hun er lei av spørsmålene om jobben hun gjør:

- Det har vært en ære å jobbe for Tour de France Vi reiser rundt i en måned og opplever mange fine steder. Det er hyggelig. Vi jobber med hyggelige folk. Jeg liker det.

Da BT fortalte hva andre tenker om jobben hun gjør, og da svarte Galon:

- Jeg kan ikke svare på det spørsmålet. Jeg må bare si ingen kommentar. Jeg bryr meg ikke om hva andre tenker om jobben jeg gjør.

Norge sa nei

De siste åra har sykkelsporten og andre idretter fått kritikk for å bruke «øyesnacks» på podiene etter løp. Det er blitt kalt både nedverdigende og gammeldags.

I sykkelsporten har flere ritt valgt å fjerne dem, blant annet i Norge.

Da Bergen arrangerte VM i fjor, var det uaktuelt:

- Det har vært en tradisjon i sykkelsporten at podiejenter har stått ved siden av vinneren som pyntegjenstander. Jentene framstilles på en underlig måte. Det hører ingensteds hjemme, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Dagbladet. Han fortsatte:

- Det er flaut.

Arrangøren i Norge valgte heller å bruke ungdom i bunader. Flere har seinere fulgt etter. I Australia er det heller ikke lov, og det er også blitt fjernet fra Vuelta a España.

-Datteren min får lov

Men i Tour de France får tradisjonen altså lov til å bestå. En som mener det er helt riktig, er den danske sportssjefen Brian Holm. I en kommentar i BT, skriver Quick-Step-sjefen:

- Det blir et bra bilde. Og selv om det er en klappjakt på podiedamene, som gir vinneren et kyss på kinnet og blomster, så er det visse ting man ikke skal forandre med sykkelsporten. Podiedamene er en av dem.

Han fortsetter:

- Det kan godt hende at det ikke forandrer sykkelsporten hvis de blir borte, men det er en eller annen kontrast med en pen jente som står ved siden av en sliten rytter. Jeg kan ikke forstå hvorfor alle skal være så politisk korrekte. Det er feminister som er imot dem, som er tykke og fete selv. Det er i hvert fall ofte sånn.

LIKER TRADISJONEN: Brian Holm. Foto: NTB Scanpix
LIKER TRADISJONEN: Brian Holm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brian Holm er ikke redd for å si det han mener. Og han bruker store, provoserende ord for å få fram poenget sitt. Et langt liv i medias søkelys har nok lært ham et triks eller to, og i kommentaren i BT skriver han:

- Jeg syns ikke det er noe nedverdigende. Jeg har en datter, og hvis hun en dag vil bli podiedame syns jeg hun skal kjøre på.Hallo! Å se en pen jente er da noe man blir glad for hver eneste dag? Skal det blir forbudt å kikke på dem? Akkurat som det er fine biler og fine bygninger, er det fine damer. En mann kan også være fin. Det er ikke noe galt med det. Jeg kan ikke forstå hvorfor det er et problem.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 18.01.2013 INNRØMMET DOPING: Lance Armstrong innrømmet å ha dopet seg under samtlige sju Tour de France-triumfer i natt. Her kan du se et lengre utdrag fra intervjuet. Se hele intervjuet i kveld klokka 22.00 på Discovery. Video: Discovery Vis mer

Norges feil

Det er ikke første gang Brian Holm har gått i bresjen for å beholde podiedamene. I fjor vurderte Tour De France-arrangøren å stoppe tradisjonen. Da var Holm klokkeklar til NRK:

- Det er Norges feil at podiedamene forsvinner. Det er de som startet det. Det var de som fant på at det var sexistisk og at det er en «utstilt kvinne». Jeg tror Australia også har fulgt etter. Ikke engang svenskene kan finne på noe slikt, og er det noen som er idioter, så er det svenskene. De har ikke engang sykkelløp.

Den danske sykkelsjefen smiler lurt mens han prater med NRK, men det var tydelig at han mener det han sa:

-Norge er som en saudiarabisk oljestat hvor man ikke skal vise seg. De skal ha burka på. Skal vi også droppe å ha champagne på podiet? Nei, jeg er ikke fornøyd med det. Nordmennene er noen drittsekker.