VINNERE OG TAPERE: Alberto Contador (t.v.) har allerede opparbeidet seg et forsprang til erkerivalen Lance Armstrong på 50 sekunder. Det gjør ham til en av Tourens vinnere, mens Armstrong er blant taperne i Dagbladets kåring.Foto: SCANPIX
VINNERE OG TAPERE: Alberto Contador (t.v.) har allerede opparbeidet seg et forsprang til erkerivalen Lance Armstrong på 50 sekunder. Det gjør ham til en av Tourens vinnere, mens Armstrong er blant taperne i Dagbladets kåring.Foto: SCANPIXVis mer

Tourens vinnere og tapere

Contador kan smile helt til Alpene. Cavendish kan bare drømme om grønt.

||| Følg 5. etappe fra Épernay til Montargis direkte i Tour-studio fra kl. 12.50.

MONTARGIS (Dagbladet): Det er selvfølgelig altfor tidlig til å dra konklusjoner etter bare en prolog og fire etapper i Tour de France. Det er fremdeles veldig mye som kan skje før rytterne inntat Champs-Élysée 25. juli.

Men etter én liten uke som har inneholdt nok drama for et middels etapperitt, så er tendensene klare.

Her er Dagbladets vurdering av hvem som kan slå seg på brystet — og hvem som har et fjell å klatre i forhold til egne ambisjoner:

Vinnerne:
Alberto Contador (SPA) - Astana
Vinneren fra i fjor var storfavoritt før årets ritt. Alt går som en drøm for klatrekongen som har marginene med seg. Knuste flere av fjellgutta på prologen — og tapte ikke all verdens til Armstrong. Overlevde brusteinene der rivalene snublet. Kunne neppe drømt om å ha 50 sekunder til Armstrong og ledelse på Wiggins før Alpene.

Alessandro Petacchi (ITA) — Lampre
Den italienske spurtveteranen har tatt to av to seire i massespurtene. Ute med «astmaoverdose» i fjor. I år har Lampre-laget fungert utmerket — og når de ikke er med ham så har 36-åringen erfaring nok til å gjøre det på egenhånd. Seiler opp som Hushovds fremste rival til grønn trøye. Men han overlever vel ikke i fjellene?

VINNER: Thor Hushovd har innfridd, og vel så det så langt i Tour de France. Her kaster han den grønne trøya til norske supportere etter gårsdagens premieseremoni i Reims.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
VINNER: Thor Hushovd har innfridd, og vel så det så langt i Tour de France. Her kaster han den grønne trøya til norske supportere etter gårsdagens premieseremoni i Reims.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Thor Hushovd (NOR) — Cervelo
Fjorårets poengvinner har tatt et knipetak på den grønne trøya. Henger noen lunde med i massespurtene selv om han nok er svekket der på grunn av mangel på trening. Plukker likevel godt med poeng. Men Hushovd likner mer og mer en klassikerspesialist — og fikk endelig betaling på brosteinen. 3. etappeseieren til Arenberg er ved siden av Champs- Élysée-seieren hans største seier i karrieren.

Fabian Cancellara (SUI) — Team Saxo Bank
Tempokongen var som ventet dundrende overlegen på prologen i Rotterdam. Viste sin ekstreme sveitsiske side da han i gul trøye tok initiativ til å nøytralisere 2. etappe til Spa på grunn av flere velt. Men "Mr Cancellation" slo tilbake dagen etter da han gjorde grovarbeidet i bruddet som ga Hushovd sin legendariske seier. Tilbake i gult.

Cadel Evans (AUS) — BMC
Verdensmesteren har vært dønn solid i hele Touren. Australieren ser mer og mer ut som en pallmann etter god prolog og glitrende klassikerform da han hang med Cancellara og Hushovd inn til Arenberg.  

Taperne:
Mark Cavendish (GBR) — HTC-Columbia
Vant seks etapper i fjor. Det var blitt stilt mange spørsmål ved britens form etter vårsesongen. Og alle forhåndstips har innfridd. Krasjet helt på egenhånd på den første massespurten. På den i går inn til Reims var han ikke i nærheten på tross av god innsats fra Columbia-laget. 65 poeng bak Hushovd i kampen om grønn trøye. Kan med stor sannsynlighet regnes som tapt etter fem dager.

Bradley Wiggins (GBR) — Team Sky
Ting har ikke gått veien for fjorårets sammenlagtfirer. Skulle bruke den første uka til å ta tid på folk som Schleck, Evans, Mensjov, Contador og Armstrong (det har han faktisk gjort, da). Gamblet og valgte feil startnummer da regnet kom på prologen i Rotterdam. Mislyktes også på brusteinsetappen inn til Arenberg. 

Lance Armstrong (USA) - RadioShack
Kanskje tøft å plassere RadioShack-rytteren her. Men resultatlista så langt viser at Alberto Contador (50 sek) , Cadel Evans (1,51 min)  og Andy Schleck (1, 21 min.) alle er foran ham. Da Tour-kongen punkterte, så var bare Jaroslav Popovitsj igjen til å hjelpe ham.

TAPER: Mark Cavendish har bare vært en skygge av den spurteren som dominerte fullstendig i fjorårets Tour de France.Foto: SCANPIX
TAPER: Mark Cavendish har bare vært en skygge av den spurteren som dominerte fullstendig i fjorårets Tour de France.Foto: SCANPIX Vis mer

Tyler Farrar - Garmin-Transitions (USA)
Dette skulle bli Tyler Farrars store gjennombrudd i Tour de France. Men det ble et mareritt. Åpnet glitrende på prologen. Påkjørt i første massespurt. Og et offer for skogsveiene i Ardennene da albuen og håndleddet røyk. Det amerikanske lagets Tour nådde en ny bunn da kapteinen og sammenlagthåp Christian Vande Velde måtte gi seg med ribbeinsbrudd.

Ivan Basso (ITA) - Liquigas
Kastet ut av Tour de France for to år siden på grunn av doping. Vant Giro d'Italia, men har floppet helt her foreløpig selv om han trolig kommer tilbake i fjellene. En fornøyelse at den gamle juksemakeren mislykkes. Helt nede på en 48.-plass i sammendraget - 3.20 bak ledende Fabian Cancellara.