- Tøv av Koss

Johann Olav Koss tar et grovt feilskjær når han hevder at norsk antidopingarbeid møtes med mistillit i utlandet. Det mener Rune Andersen, leder for antidopingavdelingen i Norges Idrettsforbund.

- Tøv. Det er intet annet enn tøv det Johann Olav Koss går ut med der, sier Andersen om Koss-brevet gjengitt i VG i går.

Andersen, som er medlem i en av det internasjonale dopingbyrået WADAs arbeidsgrupper, mener at Koss skyter høyt over mål når han hevder at Norge framstår i verstingklassen internasjonalt.

- Med respekt å melde har jeg flere kontakter innen antidopingarbeidet internasjonalt enn Koss har. Jeg var blant annet på en stor konferanse om doping i Monaco i slutten av forrige uke. Det var overhodet ikke snakk om Norge i dårlige ordelag. Tvert imot får Norge ros for jobben som gjøres, sier Andersen.

Kan bli bedre

Men Andersen innrømmer at norsk idrett også på dette området kan forbedre seg. Særlig i rådgivningen til utøverne.

- Utøverne trenger et medisinsk støtteapparat med ekspertise som kan gi råd. Det nytter ikke med hvilken som helst lege, sier han.

Derfor går han og Norges Id- rettsforbund nå inn for forbedringer på flere punkter:

- Vi foreslår at informasjon om kosttilskudd skal gis i all utdanning, treningssamlinger og landslagssamlinger.

Det stilles også krav til særforbundene:

- Olympiatoppen krever at det i særforbundene finnes medisinsk støtteapparat som har kompetanse på dette området.

Også Olympiatoppens ekspertise skal styrkes:

- Kostholdsekspertisen på Olympiatoppen vil få økt den tida de har til rådighet. Denne stilingen vil nå bli utvidet til en større andel av et ukesverk.

Ikke forbud

For Andersen er det uaktuelt å gå inn for et totalforbud mot kosttilskudd. Han mener det ville være umulig å finne grensegangen.

- Hvor skal grensen gå? Skal det være ulovlig å ta jern? Kalsium? Glukose? B-vitaminer? Eller Sanasol? Det er umulig å sette en slik grense, sier han.

Faktum er at Idrettsforbundet bare kan påvirke utøverne gjennom holdningsskapende arbeid.

- Vi kjemper mot en milliardindustri over hele verden. Jeg får nesten daglig henvendelser fra produsenter og importører som ønsker at vi skal godkjenne kosttilskudd, sier han.

- Forby reklame

Disse henvendelsene avslår Andersen. Han mener også at Idrettsforbundet må sette ned foten for reklame for slike produkt i egne publikasjoner.

- Vi må rydde opp i eget hus. Det blir annonsert for kosttilskudd i særforbundenes medlemsblad. Vi må vurdere å stoppe denne reklamen, sier han.

I tillegg reklameres det voldsomt for kosttilskudd på Internett. Mot dette står Andersen & co maktesløse.

- Vi prøver å motvirke dette fra vår avdelings side. Det gjøres en god jobb, men likevel får vi positive prøver. Det er ikke annet å si enn at dette er svært beklagelig og flaut for Norge som nasjon.

PS!

Johann Olav Koss var i går ikke villig til å kommentere saken overfor Dagbladet.

SLÅR TILBAKE: Rune Andersen, leder for antidopingavdelingen i Norges Idrettsforbund, maner Norge får ros internasjonalt for sitt antidopingarbeid.
MOTBØR: Johann Olav Koss møter motbør for sine påstander om at Norge er i verstingklassen i antidopingarbeid.