Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Traas knær under lupen

Norske forskere vil løse kneskadegåten i skibakken. Kari Traa er en del av forskningsprosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det verste som kan skje en toppidrettsutøver, er å bli skadd. Utstyret må forbedres. Vi har prøvd med høyere støvler for å unngå skader, og det hjalp litt. Men kneskader er fortsatt et stort problem, sier kulekjører Kari Traa.

Vosse-jenta sliter daglig med smerter i knærne, etter fem menisk- og to korsbåndsoperasjoner. Men hun er ikke alene. Nesten halvparten av verdenseliten i kulekjøring og alpint har opplevd alvorlige kneskader. Nå kan moderne dataanimasjon gi svar på hvorfor så mange korsbånd og leddbånd ryker i skibakken.

- Dataanimasjon gir oss mulighet til å se skadeøyeblikket fra flere vinkler, og dermed få et mer fullstendig bilde av hvordan skadene oppstår.

- Når vi vet det, kan vi med langt større sikkerhet si hvordan vi best kan forebygge kneskader i skibakken, sier doktorgradsforsker ved Norges idrettshøgskole (NIH) Tron Krosshaug.

- Dagens sko- og bindingssystemer gir kneskader. Bindingene som brukes i dag ble utviklet for 20 år siden for å forhindre bruddskader i leggen. Leggskadene er blitt kraftig redusert, men skadefrekvensen på knær har derimot eksplodert med denne type sko og bindinger, sier lege for freestylelandslaget og forsker ved NIH, Stig Heir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!