Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tragedien formet VM-helten Modric

Luka Modric (32) vokste opp med krigen på Balkan. I kveld vil Real Madrid-spilleren sende Kroatia til VM-finalen på bekostning av England.

LITT AV EN KVELD: Luka Modric ønsker å sende Kroatia til nasjonens første VM-finale. Foto: NTB scanpix
LITT AV EN KVELD: Luka Modric ønsker å sende Kroatia til nasjonens første VM-finale. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Kroatia - Engand, klokka 20.00

MOSKVA (Dagbladet): Scenene fra Dubrovnik i Kroatia er nesten ikke til å begripe: Mellom oktober 1991 og mai 1992 raste kampene her. Store deler av gamlebyen ble ødelagt. 194 soldater og 88 sivile ble drept.

Luka Modric vokste opp litt lenger nord, i Modrici. Også her fikk folk føle borgerkrigen i Jugoslavia på kroppen. Bestefaren og fem andre sivile ble henrettet av serbisk milits.

Overlevende familiemedlemmer flyktet til Zadar. Sammen med søsteren Jasmina vokste Luka opp på billige hoteller uten elektrisitet og strøm. Og det var sånn han begynte å spille fotball: I beskjedne omgivelser utenfor hotellene.

- Krigen gjorde meg sterkere. Men den er ikke noe du vil huske, forteller han.

Hjertet i laget

Kontrastene til Luzjniki stadion i Moskva i går kveld kunne ikke blitt større. Klokka 19.30 kom Modric og de kroatiske spillerne ut fra garderoben. I en time trente de på det grønne gresset. Rammen rundt var 81.000 sitteplasser.

KRIG: Gamlebyen i Dubrovnik i brann i november 1991. Foto: NTB scanpix
KRIG: Gamlebyen i Dubrovnik i brann i november 1991. Foto: NTB scanpix Vis mer

I går var de tomme. I kveld fylles de opp. Fra klokka 20.00 vil England og Kroatia stoppe opp. Alt vil dreie seg om semifinalen i fotball-VM.

- Modric har vært den beste og mest komplette spilleren i mesterskapet. Han er unik, sier tidligere Kroatia-trener Slaven Bilic. Han var sist trener i West Ham, og er nå ekspert for ITV i England under VM.

- Modric er spilleren som løper mest. Han gjør forsvarsarbeidet. Han presser. Han spiller lange baller. Han spiller korte baller. Han kan også løpe med ballen og score mål. Han er lederen, han er hjertet i laget, sier Bilic The Daily Telegraph.

Jordnær

Modric er fullstendig blottet for nykker. Her er ingen øreringer eller gull som glitrer. Han møter folk med nysgjerrighet og svarer ordentlig på spørsmål fra journalister.

Fire av de fem siste åra har midtbanespilleren vunnet Champions League med Real Madrid. Men trolig ville han byttet ut alle for et VM-gull med Kroatia. Nå kan han være 180 minutter unna.

Laget vant alle tre kampene i gruppespillet mot Argentina, Nigeria og Island. I kvartfinalen slo de ut vertsnasjonen Russland på straffesparkkonkurranse.

Kroatia har hatt en vanskeligere vei enn England. Og nettopp der ligger usikkerheten: Harry Kane og co. gjøres til helter og gladiatorer i engelske aviser. Men hvor gode er de egentlig?

Ny side

Slaven Bilic spilte selv for det kroatiske laget som kom til semifinalen i 1998. Da tapte de for Frankrike, som seinere ble verdensmester.

KONA: Luka Modric er gift med Vanja Bosnic. De har tre barn.
KONA: Luka Modric er gift med Vanja Bosnic. De har tre barn. Vis mer

- For å være ærlig: Jeg tror ikke vi har sett det beste av verken Kroatia eller England ennå. Ja, Kroatia var gode mot Argentina. Men i de siste kampene har vi opplevd en side som ikke har vært der i tidligere generasjoner: Vi pleide ikke å vinne den type tøffe kamper, påpeker Bilic.

- Vi har alltid måttet spille vakker fotball for å slå motstanderne. Nå har vi vist to ganger – mot Danmark og Russland – at vi kan vinne en annen type kamper. Det gir selvtillit. Dette blir den største testen for England. Vi har den beste midtbanen. Og den har ikke England møtt ennå.

Bilic fortsetter:

- De unge spillerne til England er viktige. Det er tydelig at de nyter dette. Jeg ser på dette som en kamp med 50 prosent sjanse til hvert av lagene.

Familiemann

Modric har med familien til Russland. Han og kona Vanja Bosnic har en sønn og to døtre.

På tribunen har også den kroatiske presidenten, Kolinda Grabar-Kitarovic, kastet glans med sin tilstedeværelse. Hun var med i garderoben og feiret med gutta etter kvartfinaleseieren over Russland.

- Vi frykter ikke England, erklærer trener Zlatko Dalic.

- Vi klarte å stoppe Lionel Messi og Christian Eriksen. Vi skal stoppe Harry Kane også.