Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Justyna Kowalczyks spontanabort

Tragedien preger fortsatt Kowalczyk: - Sovner ikke uten sovemedisin

Justyna Kowalczyk har vært åpen om spontanaborten i 2013. Selv om tragedien fortsatt preger henne, er hun glad for at historien har hjulpet andre.

TRAGEDIEN: Justyna Kowalczyk mistet for noen år siden et barn etter en spontanabort. Nå snakker hun ut om følelsene etter hendelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRAGEDIEN: Justyna Kowalczyk mistet for noen år siden et barn etter en spontanabort. Nå snakker hun ut om følelsene etter hendelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 innrømmet Polens langrennsdronning Justyna Kowalczyk at hun hadde slitt med depresjoner. Grunnen til det, var at året før, mistet hun et barn etter en spontanabort.

- Jeg var gravid og hadde en spontanabort på en treningsleir. Ingen merket noe så jeg holdt saken for meg selv. Det har vært veldig psykisk krevende for meg, sa Kowalczyk da hun åpnet seg om tragedien.

Kowalczyk har i en årrekke vært blant verdens beste langrennsløpere. Hun har to VM- og OL-gull, og har vunnet Tour de Ski hele fire ganger.

Sovemedisin

I et intervju med sport.pl bedyrer Kowalczyk at hun ikke sliter med depresjonene lenger, men at spontanaborten fortsatt preger henne, fire år etter.

- Jeg sovner fortsatt ikke uten å ta sovemedisin. Og den er sterk, sier Kowalczyk i intervjuet, gjengitt av Aftenposten.

At hun valgte å være så åpen om tragedien i 2014, beskriver langrennsstjerna som «et rop om hjelp». Men hun er glad for at hennes historie har hjulpet andre.

- Siden livet mitt hadde så mange bekymringer, var det en av de bedre beslutningene. Jeg har møtt folk som er syke eller bryr seg om de syke, og mange av dem har sagt at dette var viktig for dem. I utlandet kom noen til meg og sa at jeg hadde reddet livet deres, sier Kowalczyk.

- Alt har forandret seg

Den polske langrennsstjerna har ikke klart å levere på samme toppnivå de siste par sesongene. Under fjorårets Tour de Ski var hun dypt fortvilet over at hun ikke fikk ting til å stemme. Det var hennes siste start i etapperennet.

Kowalczyk har nemlig også slitt med kneet, og dermed har hun vansker for å stille i renn som går i skøyting.

- Jeg har ikke noe annet valg. Jeg vil aldri bli helt bra igjen. Kneet gjør at det ikke lenger går an å trene på å skøyte lenger. Risikoen er for stor, sa Kowalczyk.

Hun har altså vært gjennom litt av hvert gjennom en innholdsrik karriere. Men selv om ting til tider har vært tøft, føler hun nå at det går mye bedre.

- Alt har forandret seg. Smilet er normalt og ekte, og arbeidet gjør meg lykkelig, sier hun i intervjuet med sport.pl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!