KNYTTET BÅND: Gareth Bale og de andre Wales-stjernene legger ikke skjul på at tankene ofte går til gamlesjefen Gary Speed. Foto: NTB Scanpix
KNYTTET BÅND: Gareth Bale og de andre Wales-stjernene legger ikke skjul på at tankene ofte går til gamlesjefen Gary Speed. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tragedien rammet Gary Speed. Det samlet Wales

For fem år siden startet Wales oppturen som gjør at laget er i EM-sluttspillet nå. Treneren bak oppturen, Gary Speed (42), tok sitt eget liv.

* England - Wales, på TV 2 klokka 15.00

LENS (Dagbladet): På EM-arenaen i Lens – en by nord i Frankrike – gjorde Gareth Bale (26) og Wales de siste forberedelsene i går kveld. I ettermiddag er alle øyne rettet mot «Battle of Britain», England mot Wales.

Lillebror på De britiske øyer er i sitt første mesterskap på 58 år. Det skjer med sterke følelser, ikke minst for én person – Roger Speed (72) – faren til tidligere Wales-manager Gary Speed.

Han er blitt invitert til Frankrike av det walisiske fotballforbundet. Den 27. november 2011 døde sønnen hjemme i Chesire, én time fra Old Trafford. Kona Louise fant ham rett før klokka sju om morgenen.

- Gary er en av de første spillerne svarer når de blir spurt om hvorfor Wales er i EM. En trist historie, sier Simon Peach, journalist i nyhetsbyrået Press Association.

Løftet laget

I 2010 overtok Gary Speed et landslag som var ranket som nummer 113 i verden. Som vanlig så situasjonen ganske håpløs ut når det gjaldt Wales.

Landet har fostret storheter som Neville Southall, Ian Rush, Ryan Giggs og Gareth Bale. Men et samlet, velsmurt maskineri – en trussel fra De britiske øyer – nei, det har Wales aldri vært.

Speed klarte å løfte laget 60-70 plasser på FIFA-rankingen det året han var trener. Det siste han gjorde var å lede laget som slo Norge 4–1 på Cardiff City Stadium. To uker seinere skjedde tragedien:

Speed ville ikke leve lenger. Dødsfallet framsto som en gåte.

- Han likte egentlig ikke rampelyset. All reisevirksomheten som trener var en belastning, fortalte kona i en høring.

På BBC

Vi skrur tida tilbake til dagen før tragedien, lørdag 26. november 2011.

Om formiddagen er Speed gjest i et fotballprogram på BBC. Programleder Dan Walker har seinere uttalt at Wales-manageren virket i fin form.

Etter programmet prater Speed løst og ledig med andre fotballeksperter. Deretter slår han seg sammen med Alan Shearer, England-legenden med 63 kamper og 30 mål. De har en avtale om å dra til Old Trafford og se Manchester United mot Newcastle. Det ender 1-0.

Etter at kampen er ferdig i 17-tida kjører Speed hjem til Huntington i Chesire. Der bor han sammen med kona Louise og sønnene Ed og Tommy.

Det er i løpet av de neste timene at han tar avgjørelsen om at han ikke vil leve lenger.

Ikke ekte smil

Familien har vært åpne om selvmordet. I Wales har det vært mange minneseremonier. Kona Louise har fortalt at hun har sett det siste BBC-programmet i ettertid.

EKTEPAR: Kona Louise mener å kunne at alt ikke var som det skulle i Gary Speeds siste opptreden på BBC. Foto: NTB Scanpix
EKTEPAR: Kona Louise mener å kunne at alt ikke var som det skulle i Gary Speeds siste opptreden på BBC. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Smilet virket ikke ekte. Det nådde aldri øynene, forteller hun.

Dødsfallet ble offentliggjort av det walisiske fotballforbundet. Stjerner som Alan Shearer, Ryan Giggs, Robbie Savage og Craig Bellamy var knust. De sto igjen uten sin nære venn. Wales sto tilbake uten en landslagssjef.

- Gary virket helt fin. Han spøkte og lo, sier Shearer.

I Hellas jobbet Chris Coleman (46). Han var trener for klubben Larissa og mottok nyheten med sjokk. Han hadde kjent Speed et helt liv.

Tre måneder seinere ble han ansatt som Speeds etterfølger.

Frustrasjon

Coleman startet æraen med å tape seks kamper på rad. Frustrasjonen i garderoben var stor. Til slutt slo veteranen Craig Bellamy nevene i bordet:

- Gutter, dette er tøft for oss alle. Ikke minst for meg. Men vi må komme oss videre!

Det var i kvalifiseringen til EM at det virkelig løsnet. Wales ble nummer to i gruppe B, to poeng bak Belgia.

I EM-sluttspillet startet laget med å vinne 2–1 over Slovakia. Dagen etter slo avisa Wales on Sunday fast:

- Dette var verdt ventetida på 58 år.

Nytt nivå

HÆRFØRER: Chris Coleman har ledet Wales til det første mesterskapet på 58 år. Foto: NTB Scanpix
HÆRFØRER: Chris Coleman har ledet Wales til det første mesterskapet på 58 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Speed startet på et løp. Så kom Coleman inn og tok laget opp til et nytt nivå. På forhånd tror jeg ikke at det var mange som tippet at Wales skulle true England på dette tidspunktet av mesterskapet, sier Simon Peach i Press Association.

Han får støtte av John Toshack, Wales-profilen som både har vært spiller og trener:

- Gary Speed utviklet laget, Chris Coleman perfeksjonerte det.

I går kveld var det hektisk aktivitet på pressesenteret ved Stade Bollaert-Delelis i Lens. Journalister fra England og Wales skrev sine artikler før Storbritannia står stille fra klokka 15.00 i dag. Gareth Bale mot Wayne Rooney i EM – så mye større blir det ikke.

I himmelen

Kondolerte: David Beckham var en av mange som ønsket å hedre Gary Speed, etter han døde i 2011. Han sendte også sine tanker til hans familie. Video: NTB Scanpix Vis mer

Roger Speed er overbevist om at sønnen sitter og ser kampen i himmelen. Gary hadde 85 opptredener med flagget på brystet. Men han fikk aldri spille en kamp av et sånt format som i dag. Sønnene Ed og Tommy er med bestefar til Frankrike. Bestemor Carol orket ikke.

- Det ville blitt for mye, forteller Speed senior til BBC.

Det var Gary Speeds foreldre Coleman kontaktet først da han ble tilbudt Wales-jobben. «Er det greit for dere?»

Minnested

Det gamle gutterommet er blitt et minnested. Her er bilder og medaljer – og Gary Speeds aske.

- Andre sprer den. Vi ville beholde den. Da vet vi at han er trygg, sier faren. Han leter fortsatt etter svarene på hvorfor sønnen tok livet sitt. Depresjoner er blitt nevnt.

- Han forlot sin far, mor, kone og sine to gutter. Det er to fantastiske gutter. Hvorfor gjorde han det? Jeg vet ikke. Helt ærlig, sa Roger Speed i et intervju med belgisk tv i fjor.

Mens Wales åpnet EM med tre poeng, spilte England 1–1 mot Russland. Nå har Speed senior en bønn til Wales-spillerne:

- Løp gjennom murveggen for Chris Coleman. Akkurat som dere ville gjort for min sønn.