TOK FARVEL: Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke i slutten av juli. Hun ble ført til sitt siste hvilested av blant andre Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.           Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TOK FARVEL: Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke i slutten av juli. Hun ble ført til sitt siste hvilested av blant andre Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Tre dødsfall på fem år for langrennsleiren

Tragediene som rystet Langrenns-Norge: - Belastende

For tredje gang på snaut fem år rammes den norske langrennsleiren av et tragisk dødsfall.

LIVIGNO/OSLO (Dagbladet): Mandag kom den triste beskjeden. Den tidligere langrennsløperen og søsteren til landslagsløper Mari Eide, Ida Eide (30), er død.

Eide fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Søndag døde hun.

Eides dødsfall preger langrennslandslaget. Ikke bare var hun Mari Eides storesøster, men hun var også tett på resten av langrennsjentene. Det var felles treningsturer, felles bursdager, felles omsorg, skriver Dagbladets kommentator. Hun var også Therese Johaugs bestevenninne.

Det er tredje gang på fem år at Langrenns-Norge rammes av et tragisk dødsfall, og andre gang på litt over en måned. Det preger langrennsstjernene, forteller assistenttrener Geir Endre Rogn.

- Jentene er flinke til å ta vare på hverandre. Vi må legge til rette for at de får pratet sammen og håndtert dette best mulig, sier Rogn til Dagbladet.

I SJOKK: Tidligere langrennsløper Ida Eide døde på sykehus etter å ha fått hjertestans under et mosjonsløp. Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen mandag for å snakke om sjokket som har rammet langrennsjentene som er på et treningsopphold i Livigno. Video: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Skofteruds bortgang

For drøye tre uker siden tok Langrenns-Norge farvel med en annen betydningsfull person. Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke i slutten av juli, bare 38 år gammel.

DØDE I ULYKKE: Vibeke Skofterud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØDE I ULYKKE: Vibeke Skofterud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skofterud var for de fleste kjent som en gledesspreder. Av lagvenninnene ble hun omtalt som en person som kunne lyse opp et rom, og som ga alle rundt seg energi, kjærlighet og omsorg.

Kjente og kjære tok farvel med Skofterud i Eidsberg kirke for tre uker siden.

- Hun var en god venninne. Klok. Varm. Omsorgsfull glad og full av kjærlighet. Men hun var også tøff, uredd, sprø og gal på en positiv måte. Det var lett å bli glad i Vibeke, og det var aldri kjedelig rundt henne, sa Marit Bjørgen i minnestunden.

Familien har opprettet et minnefond etter Skofterud. Pengene strømmer inn.

Jacobsens bror

Rett før OL i Sotsji for snart fem år siden, fikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen den verst tenkelige beskjeden: Broren Sten Anders døde brått og uventet. Lagvenninnene, blant andre Marit Bjørgen og Therese Johaug, viste sin respekt ved å gå åpningsdistansen med sørgebånd.

- Mine fantastiske jenter... Dere er min styrke, i tykt og tynt. Takk for sørgebånd. Evig takknemlig, om det blir medaljer eller ei, skrev Jacobsen på Twitter.

Noen dager seinere tok Jacobsen en imponerende fjerdeplass i OL-sprinten.

- Den brekte staven kan ha vært det som sto mellom meg og en medalje på sprinten. Men en tapt medalje er ikke så viktig i dag. For meg var det en seier å gå og mobilisere krefter for å prestere i skisporet, sa Jacobsen da.

På sosiale medier hyllet hun broren som «god som gull».

Dette med sørgebånd ble for øvrig en stor sak under mesterskapet. IOC kalte det upassende, og ga de norske jentene en reprimande. I ettertid har Jacobsen fått en beklagelse.

STØTTET JACOBSEN: Marit Bjørgen og Heidi Weng gråt for lagvenninna etter at hun mistet broren rett før OL-starten i 2014. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTET JACOBSEN: Marit Bjørgen og Heidi Weng gråt for lagvenninna etter at hun mistet broren rett før OL-starten i 2014. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Belastende

Det er nå altså andre gang på kort tid at langrennsjentene må legge om på treningsoppholdene forbindelse med et dødsfall.

- Det er belastende og noe som påvirker dem. Vi kan ikke bare kjøre på, sier assistenttrener Rogn til Dagbladet.

I tillegg til å være Mari Eides storesøster, var Ida Eide en nær venn av mange av jentene på langrennslandslaget - blant andre Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

Mandagens pressetreff i Livigno ble avlyst, men Østberg tok en kjapp prat med de oppmøtte.

- Det har vært noen runder nå, sier Gjøvik-jenta, og sikter til at de igjen må ta farvel med en god venninne.

- Det er sånne ting du overhodet ikke tror skal skje eller du kan forberede deg på. Vi får heldigvis igjen for at vi står så bra sammen som vi gjør og er så glad i hverandre som vi er. Vi må bruke det så godt vi kan for å støtte i sånne situasjoner, sier Østberg.

Medmennesket Ida Eide

En annen som kjente Eide gjennom langrennsmiljøet, er Petter Skinstad. Han er sønn av tidligere langrennssjef Åge Skinstad, og aktiv langrennsløper og TV 2-ekspert. Han reagerte med sjokk da han fikk beskjeden.

- Man tror nesten ikke det man hører. For meg, personlig, vil hun bli husket som ei blid og oppegående dame, som ikke bare var en god skiløper og som satset, men en som også markerte seg på andre områder, sier Skinstad til Dagbladet.

Han sikter til at Eide har en god utdanning og jobbet i oljeselskapet Aker BP. Men aller mest vil han huske henne som et medmenneske, og hvor støtt hun sto ved siden av bestevenninna Therese Johaug under dopingsaken mot henne.

- Aller mest vil jeg huske henne for den måten hun sto opp på, var en god venninne for og støttet Therese Johaug i det hun var gjennom. Hun var også en støtte for andre utøvere. Hun var et medmenneske. Det er det som setter dypest spor, sier Skinstad.

Skinstad og Eide er fra samme område, og har konkurrert sammen i mange år. Han har også vært lagkamerat med søsteren Mari (28). Han uttrykker at først og fremst går tankene til familien og samboeren Nils-Ingar Aadne. Han beskriver Eides familie som en flott familie.

Tøft for Johaug

Flere har uttrykt sine kondolanser mandag. Blant annet Det svenske skiforbundet.

- Vi kjente ikke Ida så godt, men skiverdenen er liten, og flere kjenner søsteren Mari. Det er alltid tragisk med slike hendelser, og man blir selvfølgelig rystet. Vi tenker på hennes familie og venner, sier de i en uttalelse.

Ingvild Flugstad Østberg, også en venninne av Ida Eide, fortalte at Johaug tok beskjeden tungt.

Gråtkvalt fortalte Østberg om den tøffe helga, etter at de fikk vite at Ida ble funnet bevisstløs på lørdag. Spesielt tungt har det vært for Therese Johaug.

- Therese har hatt det ufattelig tøft. Hun tar det tungt. Jeg har prøvd å være der så godt jeg kan for henne. Det er klart at det har vært tøft, spesielt for Therese, sier Østberg før hun må ta en pause.

- Nei, det er tøft, avslutter hun.

Eide har gått for Øystre Slidre IL i alle år, selv om hun lenge har bodd i Oslo.

- Hun har vært en av de beste løperne våre, og det er en del av de halvstore og voksne løperne som kjenner godt til henne. Vi har kontakt med familien, og det er mange her som er naboer og venner på fritiden, sier leder i klubben, Jon Arild Myrvold.