Emille Baron

Tragisk beskjed: - Sjokkert

Miljøet rundt Lillestrøm reagerer på den triste oppdateringen om keeperen Emille Baron (43). Både tidligere medspillere og trenere håper nå at Baron får hjelpen han trenger.

DEN GANG DA: Emille Baron under tida i Lillestrøm. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
DEN GANG DA: Emille Baron under tida i Lillestrøm. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet har snakket med Emille Barons tidligere lagkamerater Torgeir Bjarmann og Espen Søgård, og de tidligere Lillestrøm-trenerne Arne Erlandsen og Ivar Hoff.

Bjarmann var kaptein under flere sesonger av Barons tid på Åråsen, og har visst om problemene han har slitt med de siste åra.

Baron, som spilte for Lillestrøm fra 1999 til 2004, er hjemløs i hjemlandet Sør-Afrika, ble det nylig kjent gjennom en TV 2-reportasje. Etter endt karriere har han slitt tungt økonomisk.

- Jeg var ikke overrasket da det kom fram, men at det sto så dårlig til, det visste jeg ikke. Det er ekstremt trist. Den fellesaksjonen er veldig gledelig, sier Bjarmann til Dagbladet.

I skrivende stund har det blitt samlet inn én million kroner som skal gå til Baron og hans familie. Den summen har kommet fra snart 5000 bidragsytere.

I LILLESTRØM: Emille Baron og Torgeir Bjarmann. Foto Knut Falch / NTB
I LILLESTRØM: Emille Baron og Torgeir Bjarmann. Foto Knut Falch / NTB Vis mer

- Ekstremt god

Bjarmann håper bidragene kan hjelpe sin tidligere lagkamerat, slik at familien kan starte med blanke ark.

Videre kan han nesten ikke kjenne igjen Baron på bildene TV 2 har publisert av ham de siste dagene, sammenliknet med hvordan han så ut i LSK.

- Det er tung lesning. Bildene også. Det som var en superatlet, og hvordan han ser ut nå. Det er trist, erkjenner Bjarmann.

- Hvordan var han som lagkamerat?

- Et fantastisk talent. Så vet alle at det var en del store utfordringer utenfor banen. Vi visste det, men han var så ekstremt god, så klubben hadde en avtale om at så lenge han var klar til å spille kamp, så står han, uansett hva han hadde gjort tidligere den uka, forklarer den tidligere Lillestrøm-kapteinen, som i dag er sportssjef i Stabæk.

BAKERSTE MANN: Emille Baron i sin siste sesong for Lillestrøm. Foto: Terje Pedersen, ANB
BAKERSTE MANN: Emille Baron i sin siste sesong for Lillestrøm. Foto: Terje Pedersen, ANB Vis mer

Sin egen verste fiende

Bjarmann omtaler Baron som «sannsynligvis det største talentet» som har vært i Lillestrøm, men at potensialet hans aldri kom fullt ut. Med litt bedre holdninger kunne han nådd ordentlig langt, hevder Bjarmann.

- Problemet var at han var en utfordring for seg selv. Han fikk så mange bøter av klubben, og trekk i lønn for alt han holdt på med. Så klubben hadde en avtale om at spillernes botkasse - den gjaldt ikke ham. Alt han gjorde galt måtte klubben ta seg av selv. Det var så store ting, så vi spillerne kunne ikke gi bøter for det, forteller Bjarmann, som ikke ønsker å gå i detaljer.

Han legger avslutningsvis til:

- Men han var så god, så spillertroppen aksepterte det. Han var litt av en fargeklatt. En snill gutt, men litt naiv også. Jeg har bare gode ord å si om ham, men han likte «det andre livet» også.

PÅ ÅRÅSEN: Emille Baron nede på gressteppet. Foto LAUTEN/DANIEL SANNUM / Dagbladet
PÅ ÅRÅSEN: Emille Baron nede på gressteppet. Foto LAUTEN/DANIEL SANNUM / Dagbladet Vis mer

Et sjokk

Den tidligere midtbanespilleren Espen Søgård forteller til Dagbladet at han ble ordentlig forbauset da han fikk høre den tragiske historien om sin tidligere lagkamerat.

- Det er klart man blir sjokkert når man kjenner vedkommende fra sin tidligere karriere. Da blir man sjokkert av å lese om det han går gjennom. Det er alvorlig. Det kunne gått ordentlig galt, sier Søgård.

FULL FYR: Lillestrøm slo Vålerenga 2-0 på Åråsen. Video: Fotball Media. Vis mer

Han omtaler Baron som en sprudlende og glad gutt under tida i Lillestrøm. De to møttes for først gang på treningsleir i Sør-Afrika. Søgård skjønte fort at han hadde med en fantastisk god keeper å gjøre.

- Når det gjelder det utenomsportslige, så flyttet han til Norge, og skulle prøve å bli litt mer norsk, kan du si. Han hadde vel et par episoder som ikke var så heldige, men han presterte jo, og det var det viktigste, sier Søgård, og tillegger:

- Jeg håper av hele mitt hjerte at han klarer å stable livet sitt på beina igjen, og tar seg av familien sin.

BAUTA: Espen Søgård som Lillestrøm-spiller. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
BAUTA: Espen Søgård som Lillestrøm-spiller. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Rørt

Ivar Hoff blir emosjonell når han snakker med Dagbladet om Baron. Hoff forteller han er stolt av å være æresmedlem i Lillestrøm, når han ser hvor mye supporterne og Fotball-Norge har bidratt med.

- Hva følte du da du leste om Barons triste tilværelse?

- Jeg synes det er tragisk. Vondt. Han var kanskje den beste keeperen Lillestrøm noensinne har hatt. Nå skal de invitere både han familien til en kamp på Åråsen til sommeren også. Det er samlet inn over én million kroner. Jeg blir rørt, sier den tidligere Lillestrøm-treneren, men ikke da Baron var i klubben.

GLAD I LSK: Lillestrøm har en helt spesiell plass i Ivar Hoffs hjerte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLAD I LSK: Lillestrøm har en helt spesiell plass i Ivar Hoffs hjerte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tragisk

Det var Arne Erlandsen.

- Det er en tragedie et han har havnet i en sånn situasjon, sier han til Dagbladet.

Erlandsen husker Baron som et formidabelt talent.

- Han utviklet seg til å bli en veldig god keeper, men dessverre hadde han en livsførsel som ikke alltid var forenelig med profesjonell fotball. Det var veldig synd for klubben, men først og fremst for ham.

Det ble blant annet for mye surr utenfor banen, og det ødela mye for karrieren hans, minnes Erlandsen.

PROFIL: Arne Erlandsen som Lillestrøm-trener. Foto: Andrew Halseid Budd/REX/NTB
PROFIL: Arne Erlandsen som Lillestrøm-trener. Foto: Andrew Halseid Budd/REX/NTB Vis mer

- Jeg vet godt hvordan det var å jobbe med Emille, både på godt og vondt. Alle spillerne og hele klubben visste hvor god han var, på sine gode dager. Vi gjorde alt vi kunne for å følge ham opp på best mulig måte. Han var kanskje et av de største talentene jeg har trent, og da er det synd at han ikke fikk mer ut av det. Han hadde sin beste tid i Lillestrøm, avslutter den tidligere LSK-treneren.

Lillestrøm ønsker å invitere Baron til cupsemifinalen mot Bodø/Glimt på Åråsen 26. april. Det er ennå ikke kjent hvordan millionsummen skal forvaltes til 43-åringens beste - men trolig går han en vesentlig lysere hverdag i møte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer