- Tragisk del av norsk historie

Det har gått 20 år siden Norge var i et mesterskap. De er nære nå, men tidligere har vi blitt stoppet av keepertabber, målforskjell, et forunderlig spissvalg og grå joggebukser.

Publisert
Sist oppdatert

21. juni 2000 var siste gang Norges fotballandslag spilte en kamp i et mesterskap på herresiden. Den endte med 0-0 mot Slovenia, og Norge hadde dermed røket ut av gruppespillet i EM.

20 år etter kan Norge få en ny sjanse til å spille EM - dersom vi først slår Serbia, og deretter enten Skottland eller Israel. Det med en spiller som ikke var født den gangen (Erling Braut Haaland). Resten var guttunger.

Men dette er langt ifra den første realistiske muligheten for å kvalifisere seg til et sluttspill. Her vil Dagbladet rive opp såret og gå igjennom alle de mislykkede kvalifiseringene de siste 20 åra.

Semb Salla Bim

Ungarn ble forbløffet, men for oss nordmenn har det vært en lang historie med nedturer siden Nils Johan Semb ledet Norge til EM i 2000.

I kvalifiseringa til VM i Sør-Korea i 2002 stoppet det helt opp. Den dårligste starten på en kvalifisering på 14 år førte til at verdensmesterskapet gikk uten Norge. Semb fikk fortsette til tross for skuffelsen og startet et generasjonsskifte på landslaget.

I den påfølgende kvalifiseringa (EM i 2004) var Norge ett poeng unna direkte kvalifisering, men våre danske naboer trakk det lengste strået. Det førte til at Norge måtte ut i playoff mot Spania i 2003.

- Vi gjorde en god bortekamp i 75–80 minutter. Men så ble vi kjørt kraftig på slutten. På Ullevaal prøvde vi, men vi hadde egentlig ikke noe særlig å by på, forteller daværende landslagssjef Nils Johan Semb til Dagbladet.

<strong>OVERKJØRING:</strong> Spania hadde god kontroll på Norge i playoff-kampene i 2003, og Norge måtte se EM i 2004 hjemmefra. Foto: Terje Bendiksby / NTB
OVERKJØRING: Spania hadde god kontroll på Norge i playoff-kampene i 2003, og Norge måtte se EM i 2004 hjemmefra. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Hjemme på Ullevaal var det altså rått parti, og Spania tok seg videre med 5-1 sammenlagt. Det var en skuffelse, men motstanderen var enkelt og greit for sterk.

- Hvis jeg skal se tilbake på det, så tenker jeg vi var veldig nære i kvaliken (ett poeng bak Danmark), mens vi var veldig langt unna i playoff. Det er den følelsen jeg satt igjen med da, og den sitter jeg igjen med nå, sier den tidligere landslagssjefen.

Nils Johan Semb trakk seg som landslagssjef etter denne kampen.

Hareides VM-bom

Åge Hareide var mannen som overtok i 2003. Han lovte det norske folk offensiv fotball, noe han holdt i startfasen av landslagsjobben. Han hadde fått med seg en spennende generasjon fra Semb, i tillegg til noen U21-profiler som hadde imponert under Per-Mathias Høgmos ledelse.

De norske guttene begeistret i flere kamper, men det endte med nok en playoff. Denne gangen skulle de kjempe mot Tsjekkia om å spille VM i Tyskland i 2006.

Hareides menn tapte først knepent på Ullevaal med 0-1-tap. I Tsjekkia ble det tap med samme sifre, og dermed 0–2 sammenlagt.

- Jeg minnes at vi spilte på en sandbank på Ullevaal og så spilte vi faktisk en god bortekamp, men vi brenner store muligheter der også. De hadde Petr Cech i mål, som var en veldig god keeper, men vi spilte faktisk en veldig god bortekamp, sier Hareide til Dagbladet og fortsetter:

- Med et litt annet utgangspunkt enn 0-1 hjemme på Ullevaal hadde vi kanskje hatt en mulighet og kanskje hvis vi trodde litt mer på det.

Dette var det nærmeste Norge skulle komme fotball-VM fram til i dag.

<strong>JEVNT:</strong> Hareide og Norge tapte 0-1 i begge kampene mot Tsjekkia, og kvalifiserte seg ikke til VM i 2006. Foto: Tor Richardsen / NTB
JEVNT: Hareide og Norge tapte 0-1 i begge kampene mot Tsjekkia, og kvalifiserte seg ikke til VM i 2006. Foto: Tor Richardsen / NTB Vis mer

Myhres Tyrkia-brølere

Etter det knepne tapet mot Tsjekkia var Åge Hareides menn revansjelystne. Norge leverte en god kvalik til EM i 2008, men de to kampene mot Tyrkia skulle bli skjebnesvangre. I det første oppgjøret ledet det norske laget 2-0, men etter to tabber av keeper Thomas Myhre endte det 2–2.

I den nest siste kampen hadde Norge gode muligheter for å kvalifisere seg. Myhre hadde blitt byttet ut med Håkon Opdal i målet, men den nye sisteskansen skulle også markere seg med en skikkelig keepertabbe da tyrkerne vant 2–1 og sikret andreplassen.

- Det er en historie som har gjentatt seg. De fleste var med videre etter dette mot Tyrkia i 2007. Så snublet de igjen, og da ble man «nesten-laget», sier TV 2s kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Hareide forsøkte seg ei stund til, men det ville seg ikke for hans generasjon med landslagsspillere.

<strong>TABBEN:</strong> Alt ser bra ut for Thomas Myhre - helt til han innser at ballen gikk mellom beina og inn i mål. Foto: NTB
TABBEN: Alt ser bra ut for Thomas Myhre - helt til han innser at ballen gikk mellom beina og inn i mål. Foto: NTB Vis mer

Den tunge målforskjellen

Da så NFF tilbake til suksessen på 90-tallet og ansatte Egil «Drillo» Olsen på midlertidig basis. Etter å ha slått Tyskland i sin første kamp i comebacket fikk Drillo fortsette og ledet Norge til en andreplass i kvalifiseringsgruppa til verdensmesterskapet i Sør-Afrika.

Dessverre var Norge dårligste toer i kvaliken, og gikk ut med minst mulig margin.

Trodde de.

For i 2011 lå Norge lenge an til EM-sluttspill, men til slutt var Portugal så vidt for sterke og kvalifiserte seg med bedre målforskjell enn Norge.

Med til historien hører det også med at Portugal gikk hele veien til semifinale i det påfølgende mesterskapet i Polen og Ukraina.

Drillo ble skvist ut

Prestasjonene under Drillo ledet Norge til en 12. plass på FIFA-rankingen og til kvalifiseringen til VM i 2014 var Norge toppseedet. Norge havnet i det som ble omtalt som en drømmegruppe, men etter tre seire, tre tap, to uavgjorte og bare en teoretisk sjanse til avansement – tok NFF grep.

Drillo måtte gi seg og følte selv at han ble skvist ut.

Inn kom Per-Mathias Høgmo for å revolusjonere landslaget med offensiv fotball.

<strong>NY ERA:</strong> Per-Mathias Høgmo overtok landslagsjobben i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB
NY ERA: Per-Mathias Høgmo overtok landslagsjobben i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Høgmo mistet hodet

Før EM-sluttspillet i Frankrike var antall lag i mesterskapet økt til 24. Det ga Norge en ekstra mulighet og tredjeplassen i kvaliken ga playoff mot Ungarn.

Norge var av mange ansett som heldige med motstanden. Derfor var optimismen ganske stor, og mange nordmenn tenkte nok at denne gangen skulle det gå.

Men Ungarns taktikk utmanøvrerte Høgmos, og med tap på Ullevaal og i Ungarn endte det nok en gang i tragedie.

- Det er en tragisk del av den norske historien. Vi gjorde alt feil. Vi hadde en gyllen mulighet, men vi tok den ikke, sier Markus Henriksen til Dagbladet. Han spilte spiss i siste kampen mot ungarerne.

- Hvordan opplevde du det å bli brukt som spiss?

- De hadde en klar plan på hvordan de ønsket at vi skulle spille, og det var at Martin Ødegaard som kom inn som en offensiv midt skulle ha mye ball, og så skulle jeg gå på litt dypere løp bak deres backfirer. Det funka dessverre ikke så bra, sier Henriksen.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker følger opp:

- Det mislykkes, og så kollapset egentlig landslaget. Det virket som Høgmo mistet hodet, og det tror jeg han er enig i. Han klarte ikke å bestemme seg, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker og sikter til avgjørelsen om å spille med Henriksen på topp, blant annet.

Dagbladet har vært i kontakt med Per-Mathias Høgmo, men han vil ikke kommentere 2015-kampen igjen.

<strong>SKUFFELSE:</strong> De norske spillerne fortviler etter å ha sluppet inn en scoring mot Ungarn i Budapest. Her med Ørjan Nyland, Vegard Forren, Stefan Johansen og Jo Inge Berget i bildet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFELSE: De norske spillerne fortviler etter å ha sluppet inn en scoring mot Ungarn i Budapest. Her med Ørjan Nyland, Vegard Forren, Stefan Johansen og Jo Inge Berget i bildet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Joggebukse-nedturen i 2015

Ansiktet på tapet 1-3 tapet over to kamper er det Per-Mathias Høgmos valg av Markus Henriksen og Martin Ødegaard på topp som står for, men alle de tre bruker Ungarn-keeper Gabór Királys grå joggebukser.

- Vi vant begge kampene. Vi var ikke heldige ved å vinne med et bortemål eller noe sånt, men vi slo dem - begge gangene, poengterer Király overfor Dagbladet.

- Tror du Norge undervurderte dere?

- Det tror jeg. De hadde kanskje bedre spillere enn oss, men i 180 minutter var vi det beste laget. I løpet av ti kamper mot Norge taper vi kanskje åtte av dem, men vi vant de to viktigste, sier han.

<strong>HELT:</strong> Gábor Király poserer med sine legendariske joggebukser. Foto: Gábor Király / Privat
HELT: Gábor Király poserer med sine legendariske joggebukser. Foto: Gábor Király / Privat Vis mer

Slutten for Høgmo

Tapene mot Ungarn var starten på slutten for Høgmo som norsk landslagssjef. Da den neste kvalifiseringen startet med tre tap på de fire første kampene, deriblant et flaut 1-0-tap mot Aserbajdsjan, fikk tromsøværingen sparken.

Lars Lagerbäck tok over jobben, men håpet om å kvalifisere seg til mesterskapet i Russland var i realiteten over etter tapet mot Nord-Irland i debuten.

Nå er Norge igjen i en posisjon. Historien de siste tjue åra skremmer, men en ung, fremadstormende generasjon anført av superstjerna Erling Braut Haaland tenner håpet.

Igjen.

NORGE I MESTERSKAP

EM 2000: Den siste jubelen

Nils Johan Semb fikk en drømmestart som landslagssjef da han ledet Norge til EM i 2000, ni seire på rad i 1999 ga 1. plass i gruppa foran Slovenia og Norges siste mesterskap.

VM 2002: Sur fjerdeplass

Norge fikk dårligste starten på en kvalifisering på 14 år, noe som førte til at verdensmesterskapet gikk uten Norge. Endte til slutt på en fjerdeplass.

EM 2004: Playoff-tap

Semb var nære å lede Norge til sitt andre EM, men havnet ett poeng bak Danmark og direkte kvalifisering. I playoffen ble Spania for sterke.

VM 2006: Nytt playoff-tap

Åge Hareide tok over som landslagssjef og hans gutter begeistret det norske publikummet med offensiv fotball. Men to knepne tap mot Tsjekkia i playoffen stoppet Norge fra sitt tredje verdensmesterskap.

EM 2008: Tyrkia-tabbene

Norge leverte nok en god kvalifisering, men til sammen fire tabber i de to kampene mot Tyrkia ble skjebnesvangre. Tyrkerne snek seg foran med ett poeng og tok den siste EM-billetten.

VM 2010: En dårlig nummer to

Drillo kom inn som redningmann etter Hareide og ledet Norge til en andreplass i kvalikgruppa. Uheldigvis var vi dårligste toer og fikk ikke spille playoff om deltagelse i Sør-Afrika.

EM 2012: Bitter målforskjell

Mirakelmannen fra Fredrikstad lå lenge an til å lede Norge til sitt første EM-sluttspill i 2012, men til slutt var Portugal så vidt for sterke og kvalifiserte seg med bedre målforskjell enn Norge.

VM 2014: Høgmos revolusjon

Norge havnet i det som ble omtalt som en drømmegruppe, men etter tre seire, tre tap og to uavgjorte tok NFF grep. Drillo måtte gi seg og følte selv at han ble skvist ut. Inn kom Per-Mathias Høgmo for å revolusjonere landslaget med offensiv fotball. Til slutt havnet Norge på en fjerdeplass.

EM 2016: Høgmos tragedie

Til mesterskapet i Frankrike skulle hele 24 lag kvalifisere seg, og Norges tredjeplass i gruppa gav dermed en ekstra mulighet i playoff. Men med tap mot Ungarn både hjemme og borte endte det nok en gang i tragedie.

VM 2018: Høgmo-sparken

Høgmo fikk sparken etter tap i kvalifiseringens fire første kamper. Da Lars Lagerbäck tapte mot Nord-Irland i debuten var VM-billetten i realtiteten tapt. Norge endte på fjerdeplass i gruppa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer