- Tragisk og trist

Anders Aukland var lagkamerat med Justyna Kowalczyk-Tekieli og føler inderlig med henne i tragedien.

TRAGEDIE: Anders Aukland sender vame tanker til sin tidligere lagvenninne Justyna Kowalczyk-Tekieli. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRAGEDIE: Anders Aukland sender vame tanker til sin tidligere lagvenninne Justyna Kowalczyk-Tekieli. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter mange år med stridigheter og ordkriger mot norske rivaler i skisporet, ble Justyna Kowalczyk-Tekieli en del av Aukland-brødrenes langløpslag i 2015, som den gang het Team Santander og i dag bærer navnet Team Ragde.

Anders Aukland (50) hyllet da Kowalczyk og hennes merkevare som større enn selveste Petter Northug internasjonalt. Nå takker han den polske langrennslegenden for åra sammen og sender varme tanker etter tragedien hun ble rammet av denne uka. Hun mistet ektemannen Kacper Tekieli (38), som døde på klatretur i Alpene.

- Vi var i noen år heldige å ha Justyna på vårt lag og har mange gode minner med henne. Det er tragisk og trist at hun nå har mistet sin mann i en klatreulykke. Vår største medfølelse til Jystina, sier Anders Aukland til Dagbladet.

VAR LAGKAMERATER: Justyna Kowalczyk, her sammen med Jørgen Aukland i 2016, var lagkamerater med Aukland-brødrene og en del av deres langløpslag i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VAR LAGKAMERATER: Justyna Kowalczyk, her sammen med Jørgen Aukland i 2016, var lagkamerater med Aukland-brødrene og en del av deres langløpslag i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kacper Tekieli var en kjent klatrer og klatreinstruktør i Polen. Kona Justyna er i dyp sorg. Hun mottar støttemeldinger fra en rekke ulike land, deriblant Norge.

Også Marit Bjørgen (43) har overfor Dagbladet meddelt sin medfølelse og omtanke for den polske kvinnen som hun kjempet mot i så mange minneverdige dueller i skisporet.

- Det er en veldig trist beskjed å få. Jeg sender min dypeste medfølelse i sorgen og savnet til Justyna og hennes familie, sa Marit Bjørgen til Dagbladet fredag.

MEDFØLELSE: Marit Bjørgen sender sin dypeste medfølelse til Justyna Kowalczyk. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MEDFØLELSE: Marit Bjørgen sender sin dypeste medfølelse til Justyna Kowalczyk. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Kowalczyk-Tekieli var i en årrekke erkerivalen til Bjørgen og vant blant annet blant annet 50 individuelle verdenscupseire, fire sammenlagttriumfer i totalcupen og Tour de Ski sammenlagt, samt fire individuelle mesterskapsgull (OL og VM).

De siste ordene

Hun giftet seg med klatreren Tekieli i slutten av september 2020 og fikk året etter sønnen Hugo.

Tekieli var en anerkjent, profesjonell klatrer og besteg toppene Bishorn (4153 moh.), Weissmies (4017 moh.) og Lagginhorn (4010 moh.), noe han selv informerte om på sosiale medier så seint som i et innlegg på tirsdag:

Målet skal ha vært å bestige de 82 fjelltoppene på over 4000 meter på kortest mulig tid.

Torsdag skrev poske medier at Tekieli hadde omkommet. Kowalczyk-Tekielis manager Malgorzata Ziemba bekrefter det tragiske dødsfallet overfor Dagbladet.

- Dessverre er det sant. Vi vil ikke komme med noen uttalelse om dødsfallet nå. Jeg vil viderebringe dine kondolanser til Justyna. Takk, opplyste manager Ziemba til Dagbladet.

Rørende melding

Noen timer seinere klarte Kowalczyk-Tekieli å presse fram følgende ord i sosiale medier:

- Han var det vakreste mennesket i verden, skrev Justyna Kowalczyk selv i en melding på Facebook.

På Instagram la hun et bilde av de to sammen og den rørende teksten:

- Han var alt for meg.

TRAGISK: Justyna Kowalczyk-Tekieli mistet ektemannen Kacper Tekieli. Foto: Instagram / justyna.kowalczyk.tekieli
TRAGISK: Justyna Kowalczyk-Tekieli mistet ektemannen Kacper Tekieli. Foto: Instagram / justyna.kowalczyk.tekieli Vis mer

Jerzy Natkański, direktør for organisasjonen til støtte for polske fjellklatrere, bekreftet overfor Radio Zet at Tekieli mistet livet i et snøskred. Kroppen hans ble funnet torsdag, opplyste han overfor den polske radiokanalen.

Piotr Pustelnik, leder for den polske foreningen for fjellklatrere, er også i dyp sorg.

- Dette er et stort tap for miljøet vårt. Jeg mangler ord, sier han til storavisa Gazeta Wyborcza.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer