- Tragisk

- Tragisk, sier Per Ravn Omdal etter den fjerde fotballtragedien på én måned i Afrika. Men han har ikke endret sitt syn på at det er Afrikas tur til å arrangere VM i 2010.

Onsdag kveld ble Afrika rammet av en ny tragisk fotballtragedie. Minst 120 mennesker omkom i opptøyer etter en kamp i det vestafrikanske landet Ghana.

- Det er tragisk at det skjer, sier fotballpresident Per Ravn Omdal til Dagbladet.no, som også er visepresident i Det Europeiske Fotballforbundet (UEFA).

Kampen ble spilt i hovedstaden Accra, mellom de to afrikanske storlagene Hearts of Oak og Kumasi Ashanti Kotoko. Hjemmelaget scoret to mål i løpet av kort tid på slutten av kampen. Det utløste kaoset. Bortelagets tilhengere rev i stykker plastsetene de satt på og kastet bitene ut på grasmatta.

Politifolk rykket inn og skjøt tåregass mot fotballpøblene, noe som utløste full panikk på de fullsatte tribunene som har kapasitet til 50.000 tilskuere.

- Noen døde av kvelning, men flesteparten ble trampet i hjel, fortalte en talsmann for militærsykehuset som de fleste av de døde og sårede ble ført til.

Ulykkesmåned

Ifølge talsmannen Daniel Twum var 102 døde i morgentimene torsdag registrert ved sykehuset, og ved et annet sykehus ble det meldt om ytterligere 18 døde. Over 50 ble skadd under tragedien.

- Jeg har bare lest om det på nettet. Det er foreløpig umulig å si hva som har forårsaket ulykken. Jeg regner med at jeg blir bedre informert i løpet av neste uka, sier Omdal.

Dette var bare et nytt bevis på hvor viktig det er å jobbe med sikkerhet rundt fotballarrangement.

Bare på det afrikanske kontinentet var dette den fjerde ulykken den siste måneden:

 • 11. april: 43 mennesker døde i trengselen da altfor mange mennesker ville inn på en toppkamp i Sør-Afrika.
 • 29. april: 10 mennesker mistet livet da det oppsto trengsel under en kamp i Republikken Kongo.
 • Sist helg mistet én person livet og 39 ble skadd under opptøyer rundt en fotballkamp i Ghanas naboland Elfenbeinskysten.

  I Iran omkom to og 284 ble skadd da taket på et fotballstadion raste sammen sist søndag.

  - Ulykker skjer over hele kloden. Dette viser bare at fokus på arrangement og sikkerhet er veldig vesentlig, sier Omdal.

  2010-VM i Afrika


  I disse dager er den afrikanske fotballkonføderasjonen - tilsvarende Europas UEFA - samlet til styremøte i Sør-Afrika. Et av temaene er ulykkene i Afrika den siste tida.

  - Jeg snakket med de om dette seinest i forrige uke. Det er viktig med utveksling av erfaringer, sier Omdal.

  Under fjorårets EM i Nederland og Belgia hadde neste sommers VM-arrangører store delegasjoner på plass. VM 2002 i Sør-Korea/Japan blir det første verdensmesterskapet i Asia. I 2010 er det uttalt tydelig fra FIFAs side at mesterskapet skal legges til Afrika.

  - Det er foreløpig ikke noen endring på dette fra Europas side. Om nødvendig må gjøre noen tiltak, sier Omdal til Dagbladet.no.

  Sør-Afrika er favoritt til å få VM 2010.

  Politiet fryktet på forhånd uro under gårsdagens kamp i Accra. De hadde derfor ekstra store styrker på plass. Direktøren for Hearts of Oak, Harry Zakour, er sterk kritisk til politiets handlemåte, og viser til at det ble avfyrt minst 12 tåregassgranater mot tilskuerne.

  - Én hadde vært nok til å skremme folk. Dette er en svært trist hendelse. Vi vil opprette en komité for å se hva som gikk galt, sier Zakour.

MINST 120 DØDE: En person blir tatt hånd om på Ridge sykehus etter å ha bli skadet etter opptøyer på en fotballstadion i Accra, hovedstaden i Ghana. Minst 120 personer ble drept.<KUR>Foto: SCANPIX/AP</KUR>