Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krise i svensk langrenn: Frida Karlsson bryter tausheten

- Tragisk

Svensk langrenn har store problemer. Nå snakker også Frida Karlsson ut om de tøffe takene og hva hun håper på framover. - Tragisk, sier ekspert.

motgang: Frida Karlsson slo tilbake med seier på Kollen-tremila etter en tung vinter. Reporter: Øyvind Godø. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

I går ble det sendt et faresignal gjennom svensk kvinnelangrenn. Store svenske medier, blant dem Expressen, skrev at flere løpere vurderer å forlate landslaget til fordel for en privatsatsing. Samtidig har herretrenerne Mattias Nilsson og Fredrik Uusitalo sluttet i sine jobber.

Det svenske sprengstoffet kom dagen etter at ankerkvinnen og mangeårig sprintener Stina Nilsson gjorde de klart at hun gir seg som langrennsutøver.

- Vi må ta løpernes misnøye på alvor. Hvis ikke kan alt raseres, sier en kilde med godt innsyn i miljøet til Expressen.

Charlotte Kalla brøt med det svenske landslaget i 2016 og satset privat, men kom tilbake i 2018. Forrige vinter var en drømmesesong toppet med stafettgullet i Seefeld. Da trodde Sverige på et maktskifte i internasjonal kvinnelangrenn og at Norge skulle skyves ned fra tronen.

SVENSK KRISE: Charlotte Kalla føler seg ensom og trist etter det massive mannefallet i svensk langrenn. I Sverige ringer nå alarmen - og svenske seere oppfordres til å ikke se langrenn. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Det skjedde på ingen måte denne vinteren.

- Det har vært en tung sesong for de fleste av oss. Det var ikke dette vi så for oss før sesongen. Det må jeg innrømme, sa langrennsstjerna Charlotte Kalla til Dagbladet for noen uker siden.

- Vi må snakke sammen for å finne ut hvordan vi skal reise oss og finne tilbake til nivået vi viste som lag i Seefeld, varslet 32-åringen, som hadde en av sine tyngste sesonger i karrieren i vinter.

Karlsson reagerer

Nå ulmer det i svensk kvinnelangrenn. Flere av stjernene skal blant annet ha reagert på treningsopplegget og stemningen i laget.

I dag bekrefter stjerneskuddet Frida Karlsson at hun ikke er fornøyd med situasjonen.

BRYTER TAUSHETEN: Frida Karlsson. Foto: Bjøn Langsem / Dagbladet
BRYTER TAUSHETEN: Frida Karlsson. Foto: Bjøn Langsem / Dagbladet Vis mer

Karlsson føler at Sverige har et godt landslag og skulle ønske at alle jobbet sammen. I et intervju med Expressen ber hun om forandring:

- Alle vet at det har vært en del rot i organisasjonen. Det har påvirket alle. Jeg har også blitt påvirket av det, men jeg prøver å ha fokus på meg og hva jeg skal gjøre, sier hun til den svenske avisa.

Karlsson følger opp med et ønske foran neste sesong:

- Vi får se hvordan vi deler opp laget når alle trenerjobbene er fylt. Jeg vil at vi alle skal være enige om en plan og håper at vi (utøverne) får bestemme mer nå enn før.

- Tragisk

SVTs langrennsekspert Anders Blomquist er urolig og kritisk til måten det svenske landslaget håndterer saken på.

- Det er en dypt tragisk situasjon vi har nå. Det er en flott idrett med mange dyktige mennesker. Hvis det ikke blir gjort noe forandringer på ledersiden, er jeg veldig bekymret over hva som kan skje. Vi må starte oppryddingen på toppen av organisasjonen, forklarer han til SVT.

BYTTET SKI: Charlotte Kalla skjønner ikke hvorfor Therese Johaug ikke gjorde det samme som de svenske jentene. Reporter: Øyvind Godø. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Styret må ta et tydelig ansvar. Vi kan ikke ha det sånn, tydeliggjør Blomquist.

Frida Karlsson fikk store deler av forrige sesong spolert grunnet startnekt som et resultat av en ikke-bestått helseattest. På tremila i Holmenkollen slo imidlertid supertalentet tilbake med seier foran Therese Johaug.

- Med tanke på forberedelsene og hvordan denne sesongen har vært, kjennes det ut som en skikkelig revansje. Dette betyr veldig mye for meg. Det er en herlig følelse. Dette er så stort og varmer hele hjertet at lagkameratene jubler for meg, sa Karlsson til Dagbladet.

Nå viser det seg at den varme jubelen også hadde en bismak.

Hele Norges coronakart