Trakk seg i Johaug-frykt. Kaggestad freser

Flere av dem som skulle løpe 10 000-meteren mot Therese Johaug trakk seg før start, skriver NRK. Ikke tilfeldig, forteller konkurrent.

UTSLITT: En sliten og varm Therese Johaug etter at hun gikk inn til en seier i 10 000 meter.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
UTSLITT: En sliten og varm Therese Johaug etter at hun gikk inn til en seier i 10 000 meter. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Til NRK forklarer bronsevinner Runa Skrove Falch at frykten for offentlig kritikk kan ha vært en medvirkende årsak til at bare sju av de 14 påmeldte stilte til start i søndagens NM-løp på Hamar, hvor Therese Johaug løp inn til gull på 10 000 meter.

- Jeg tror det var flere som kjente på at det blir bråk om Johaug kommer og tar gullet. Det vet jeg mange kjente på. Om det er grunnen til at mange meldte seg av, er vanskelig å si, sier Falch til NRK.

Overfor statskanalen innrømmer en av dem som ikke stilte til start at hun kommer til å nedprioritere NM på bane på grunn av kritikken som har kommet i media.

SHOT PÅ DIREKTEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug ble servert det de fikk fortalt var Jägermeister i studio i helga. NRK får kritikk for alkohol i sine sportssendinger. Video: NRK / Dagbladet Vis mer

Reagerer

Det får Johan Kaggestad til å reagere. TV 2-eksperten, som har en livstid med erfaring fra friidretten, mener utøverne må gå i seg selv.

- Er det flaut å bli slått av Johaug, eller er det jævla gøy å se hvordan ei som trener bra løper og fighter? spør Kaggestad til Dagbladet, før han innrømmer at han fyrte seg opp da han leste NRK-saken.

TV 2-profil: Johan Kaggestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TV 2-profil: Johan Kaggestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Det er ikke flaut å bli slått av en langrennsutøver. Jeg ville heller sagt: «Så gøy at hun er med, da har jeg noen som kan hjelpe meg til ny pers, og jeg får se hvor nivået mitt egentlig er.»

- Hva tenker du når du leser at flere kjente på frykt over at Johaug skulle være med?

- Det sier noe om at det må være noe rart med deres egne ambisjoner. Det er ikke noe uvanlig at langrennsutøverne er brukbart gode. Det sier noe om dem som velger å ikke være med, hvis informasjonen stemmer, sier Kaggestad til Dagbladet.

Stemmen av Tour de France ramser opp en rekke langrennsutøvere som har vært med i både norgesmesterskap og kretsmesterskap tidligere, uten at konkurrentene da valgte å trekke seg.

Han nevner blant annet Ole Ellefsæters tider på 3000-meter hinder fra 60-tallet. Ellefsæter tok NM-gull på distansen seks år på rad fra 1960. 27. juni 1962 løp han distansen på 8.43,8, noe som er ti sekunder raskere enn Abduljaleel Mohamoud Ismail Hirs vinnertid under NM i år.

I tillegg har utøvere som Hallgeir Brenden, Anders Aukland og Kristin Størmer Steira markert seg med joggesko på beina. Det samme har Johaugs trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

I fjor kvalifiserte også Didrik Tønseth seg til EM i terrengløp i fjor, noe han ble nektet å løpe. Kaggestad drar også opp Oddvar Brå, som løp 10 000 meter på 29.33,5 da han var 40 år gammel.

- Det har vært med langrennsløpere siden tidenes morgen, så det er ikke noe uvanlig at langrennsutøvere er med, det som er uvanlig er at folk trekker seg, Det sier noe om innstillingen til de som skulle løpe. Hva hadde de gjort hvis Karoline Bjerkeli Grøvdal var med da? Hun hadde jo løpt fletta av Johaug. Hadde de trukket seg da også? Og på herresiden var det mange som visste at de fikk bank av Jakob Ingebrigtsen før start, sier Kaggestad.

Må løfte seg

Kaggestad er, som han også sa til TV 2 mandag, ikke imponert over nivået til Johaug. Og siden han ikke er imponert over NM-vinneren, er han naturligvis ikke så imponert over nivået generelt.

- Hvordan kan de involverte løfte langdistanseløpingen i Norge?

- De må sette seg ned og se på måten de trener på. Løping er noe av det letteste å bli god på, selv med jobb og studier. Du kan løpe fram og tilbake fra jobb og slipper å preppe ski, lete etter snø eller trene taktikktrening med lagkamerater. Karoline Bjerkeli Grøvdal har jo en vesentlig dårligere personlig bestetid enn det Ingrid (Kristiansen) og Susanne (Wigene) hadde, sier han.

Ridderen mener at det ikke er noen unnskyldning med jobb og utdannelse, og trekker fram at Grete Waitz gikk på lærerhøyskolen og jobbet samtidig som hun dannet grunnlaget for karrieren.

- Det er ikke umulig å løpe på 30-tallet på 10 000, selv om du studerer og har jobb. I dag er forholdene lagt vesentlig bedre til rette, klubber kan støtte opp på en annen måte enn før. Det er nok av utøvere som har studert og jobbet, men fortsatt har levert bedre idrettsprestasjoner. De må stikke fingeren i jorda og finne ut hva de vil med idretten, sier Kaggestad.

Langdistanseløper Marius Vedvik mener at utøverne som løp søndagens 10 000-meter har måtte tåle for mye kritikk den siste tida:

- Jeg kan skrive under på at å løpe en 10 000 meter kan være noe av det verste man gjør på en tung dag, så å henge ut damene i Norge som gjør det offentlig er neppe løsningen om man ønsker å rekruttere flere, Vedvik på Twitter.