Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tråkker for få på tærne

På høy tid å stenge OL for land og idretter som ikke vil stoppe jukserne.

 FORSIKTIG SJEF:  WADA-president Craig Reedie (i midten) hadde lite dristig nytt å komme med for en norsk idrettsbevegelse som vil ha strengere dopingreaksjoner. Her sammen med generalsekretær Inge Andersen før gårsdagens pressekonferanse i oslo. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
FORSIKTIG SJEF: WADA-president Craig Reedie (i midten) hadde lite dristig nytt å komme med for en norsk idrettsbevegelse som vil ha strengere dopingreaksjoner. Her sammen med generalsekretær Inge Andersen før gårsdagens pressekonferanse i oslo. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

FORLEDEN fabulerte Sir Craig Reedie, president i Verdens Antidoping Byrå (WADA) om hvordan han skulle avsløre dopingjukset en gang for alle bare han fikk hentet inn nok penger til forskning:

- Det er mye avansert tenkning rundt omkring for å finne ulike teknologiske metoder som kan avsløre doperne. Forhåpentligvis kommer det noe vi kan bruke, sa han til avisa The Scotsman.

- . Jeg vet ikke hva som vil fungere, men hadde vi klart å få til et fond på opp mot 100 millioner til slik forskning, kunne vi gjennomført ganske dyr teknologisk utvikling. Jeg ser etter den vitenskapsmannen som sier at vi ikke lenger trenger teste blod eller urin, men har en mye bedre ide. Du kjenner vel slike maskiner på flyplassene som avslører om du prøver å smugle med deg en pistol? Kunne noen på samme måte si at vi nå har teknologien til å vise sist gang en idrettsutøver tok en dose steroider?

- Jeg har ikke svaret, men nå gjelder det å tenke utenfor den vante boksen, mente Reedle.

Andre mener at det nå mest av alt gjelder å handle midt i den internasjonale idretten.

DER er Reedie definitivt innenfor. Ved siden av sjefsjobben for verdens dopingjegere, er han visepresident i den internasjonale olympiske komite (IOC). Slik har han tett kontakt med den driftige Thomas Bach som holder på å reformere andre sider av den olympiske bevegelsen. Det gir mulighet til å presse fram avgjørende endringer i kampen mot dopingmisbruket. Om noen av dem tør.

Akkurat det virker mer usikkert. Med den 73 år gamle svært erfarne idrettslederen Sir Craig Reedie som president har Verdens Antidoping Byrå fått en forsiktig sjef. Ett år etter at han overtok ledelsen for den globale kampen mot doping etter John Fahey, har idrettsverdenen fortsatt til gode å se skotten veivende på barrikadene for sin gode sak.

Sånt er ikke Reedies stil. Han er uten store fakter og harde ord. Til og med den skotske dialekten er slipt ned til et forståelig nivå for alle. Men til sammen gir all denne veloppdragenheten dessverre et språk som de mer uoppdragne i idrettsverdenen sliter med å forstå.

FOR nå er det mer tid for effektive straffereaksjoner enn drømmer om vidundermaskiner mot dopingjukset:

•• Nasjoner og idretter som ikke vil være med på kampen mot antidoping, må bli kastet ut av de internasjonale særforbundene og de olympiske lekene.

Det siste er i teorien det letteste siden den internasjonale olympiske komite ikke er like tett bundet mot den enkelte nasjon eller idrett, og fordi IOC globalt aldri har stått sterkere hverken politisk og økonomisk enn nå.

SOM visepresident i IOC, er Craig Reedie i en nøkkelposisjon for å stenge de olympiske dørene både for jukseidretter og jukseland. Likevel rislet han såvisst ikke med nøkkelknippet under gårsdagens pressekonferanse i Oslo. Der Reedie framhevet at antidopingarbeidet med den reviderte WADA-koden er på vei til å få et langt hardere strafferegime på plass fra nyttår, kom han ikke med noen store vyer om å bruke IOCs makt aktivt for å presse fram en renere global idrett:

•• I den praktiske idrettspolitikken drømte han ikke om noen vidundermaskin.

Akkurat det skuffet nok det norske vertskapet som vil ha strengere reaksjoner for å tette igjen de gapende, svarte hullene i det internasjonale antidopingarbeidet:

- De idrettene og landene som neglisjerer en effektivt kontroll, må også holdes utenfor OL, sa Anders Solheim, lederen av Antidoping Norge til Dagbladet etter pressekonferansen.

direkte er det nødvendig å snakke og handle om det skal bli noen bred framgang i arbeidet for en renere idrett.

De fleste gjør det meste for å få være med på OL. Opprenskningen i kinesisk og russisk idrett er ok eksempler på det, og forleden fikk WADA en betydelig donasjon også fra de suspekte tyrkiske idrettsmyndighetene som tegn på at heller ikke det landet ønsker å framstå som en versting blant dopingskurkene.

Det hjelper altså ikke bare med pene manerer. Nå gjelder det å tråkke noen på tærne.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media