HISTORISK: Jaiyah Saelua er forsvarsklippen i landslaget til Amerikansk Samoa. Saelua ble den første transpersonen til å spille i en VM-kvalifisering. Foto Tom Dulat / Getty Images
HISTORISK: Jaiyah Saelua er forsvarsklippen i landslaget til Amerikansk Samoa. Saelua ble den første transpersonen til å spille i en VM-kvalifisering. Foto Tom Dulat / Getty ImagesVis mer

Transpersonen Jaiyah (25) vekker oppsikt før fotball-VM

Forsvarsklippen reddet på streken da herrelandslag tok sin første seier noensinne.

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere omtalt dokumentarfilmen «Next Goal Wins» som omhandler lilleputtnasjonen Amerikansk Samoa, en øygruppe i den sørlige delen av Stillehavet med under 200 000 innbyggere.

Nasjonen satte en tvilsom rekord i 2001 da de tapte hele 31-0 i en VM-kvalifiseringskamp mot Australia. Det førte til at den temperamentsfulle nederlandske treneren Thomas Rongen ble ansatt for å få skikk på laget.

Slik blir det en dokumentar av, for spillerne har aldri tenkt å gi opp selv om de er, mildt sagt, underlegne de fleste nasjonene i verden.

Regissørene bak dokumentaren, Mike Brett og Steve Jamison, forteller at de slett ikke var alene i ønsket om å lage dokumentarfilm om Amerikansk Samoa.

- Men andre hadde kanskje ønske om å gjøre litt narr av dem. Vi ønsket å feire det faktum at de ønsket å fortsette å spille, sier Steve Jamison til Screen.

Transperson En person som vies mye oppmerksomhet i filmen er Jaiyah «Johnny» Saelua (25) som spiller i forsvaret. Posisjonen på banen er i seg selv ikke særlig spesielt, men historien til personen er akkurat det.

Du stusset kanskje over kallenavnet «Johnny»?

I 2011 ble Jaiyah Saelua den første transpersonen som spilte i en kvalifisering til et Verdensmesterskap. på det tidspunktet var Samoa helt nederst på FIFA-rankingen, og var per definisjon verdens dårligste nasjonale fotballag. Nasjonen hadde aldri vunnet en eneste kamp.

Den vonde trenden skulle snu da de møtte Tonga i kvalifiseringen. Amerikansk Samoa ledet 2-0, men seieren så ut til å glippe da Tonga reduserte i det 88. minutt. Like før slutt stormet keeperen til Amerikansk Samoa ut av feltet, bare for å se ballen passere sisteskansen, og fyke mot det tomme målet.

Reddet seieren Men Saelua var årvåken, og plasserte seg perfekt foran eget mål. Forsvarsspilleren klarte akkurat å klarere ballen før den gikk i mål. Du kan se episoden og høydepunkter fra kampen her. Redningen på streken like før slutt blir også beskrevet i dokumentaren.

- Det er det største øyeblikket i livet mitt, sier Saelua til Vice News om klareringen, ifølge Business Insider.

Jaiyah Saelua startet å spille fotball i en alder av 11 eller 12 år, og ble spurt om å delta på landslagssamling da hun gikk på ungdomskolen.

- Jeg gjemte meg på en måte på skolen. Jeg var forvirret, før jeg møtte andre transpersoner som ble mine beste venner. Vi lærte av hverandre gjennom tiden på videregående skole, og kom seinere ut av skapet for våre familier og venner. Vi startet da å barbere leggene og nappe øyebrynene, sier Saelua til Business Insider.

Saeula forteller at fenomenet kalles «fa'afafine» (kvinnens måte) på Amerikansk Samoa, og begrepet brukes om transpersoner som går fra å være mann til å bli kvinne. Men det er ikke ofte transpersoner driver med sport på øyene.

Ble tilfeldigvis med Saeula gikk på skole da hun ble spurt om å bli med på landslaget i 2011.

- Jeg gikk på et universitet på Hawaii og spilte ikke fotball fordi det ikke var noen fotballklubber der. Det var sommeren 2011 og jeg skulle avslutte skolen året etterpå. Jeg dro hjem på ferie og visste ikke engang at landslaget forberedte seg til VM-kvalifiseringen. Jeg møtte tilfeldigvis en landslagsspiller da jeg var ute og shoppet, og han sa jeg skulle bli med. Jeg trengte ikke å prøvespille igjen. Jeg tok fri fra skolen så jeg kunne spille, sier Saeula.

I dokumentaren, som engelske The Telegraph har fått innblikk i, framstår Saeula veldig kvinnelig med uttalelser som «jeg løper som en kvinne», der hun står og heier på sine langt mer macho lagkamerater.

Ny trener Saeula hadde ikke startet en eneste landskamp før nederlandske Thomas Rongen tok over ansvaret for Amerikansk Samoa. Treneren omtales som en gråsprengt, kjede-røykende nederlender, som bare tok jobben for å få tankene over på noe annet etter at hans 18 år gamle datter døde i en bilulykke.

Rongen og Saeula knytter etter hvert et sterkt bånd, og han ser tydeligvis noe i Saeula som ingen av de tidligere trenerne har sett. Saeula blir til slutt klippen i forsvaret til lilleputtnasjonen.

Men Rongen hadde ikke alltid et like godt bilde av Saeula, og fikk ikke noe godt førsteinntrykk da duoen møttes.

- Da jeg så Jaiyah for første gang nikket jeg til min kone på en kynisk og sarkastisk måte og sa: «Hun må være den nye massasjeterapeuten», sier Rongen til The Telegraph.

- Da hun sa at hun var midtstopper, svelget jeg litt, men jeg sa ingenting.

Sikker på laget Han innså omsider at Saeula jobbet knallhardt på trening, og at midtstopperen hadde en god forståelse av posisjonering på banen. Saeula ble derfor et soleklart navn i startoppstillingen før hver kamp.

Etter VM-kvalifiseringen fikk Saula tilsendt et brev fra FIFA-president Sepp Blatter, som gratulerte fotballspilleren for bragden. Det kan virke ironisk med tanke på at noe av det mest minnerike Sepp Blatter har uttalt om kvinner i fotball, er at de «burde spille med trangere shorts».

Amerikansk Samoa hadde ingen mulighet til å ta seg videre til VM, men det kan likevel bli Brasil-tur på Saeula under VM denne sommeren. FIFA har et lag med spillere fra forskjellige land som skal ha base i Brasil under mesterskapet for å bekjempe diskrimineringen i sporten. Hvem er vel bedre skikket til den oppgaven enn Jaiyah Saelua?

Fra og med onsdag vises dokumentaren «Next Goal Wins» på kino i flere land. Målet er at så mange som mulig skal få med seg dokumentaren før VM i Brasil om en snau måned.

Amerikansk Samoa ligger forøvrig på 197. plass på FIFA-rankingen sammen med British Virgin Islands. Det er totalt 207 land på lista. Bhutan, San Marino og Turks- og Caicosøyene.