Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Transseksuell syklist vekker harme

Den transseksuelle syklisten Rachel McKinnon har sterke resultater den siste tida. Hennes bakgrunn skaper uro i sykkelmiljøet.

VEKKER OPPSIKT: Rachel McKinnons resultater får ikke bare positiv omtale. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Rachel McKinnons resultater får ikke bare positiv omtale. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den transseksuelle syklisten fra Canada, Rachel McKinnon (37), fortsetter å imponere. Forrige helg satte hun rekord da hun kvalifiserte seg for VM i banesykling for aldersgruppen 35-44 år, der hun sykler distansen 200 meter. Nå kan hun forsvare tittelen fra 2018.

Men McKinnons suksess skaper også uro i miljøet, og skepsisen øker når hun dominerer som hun gjør. En av hennes konkurrenter, Victoria Hood, mener at det er urettferdig at hun deltar på kvinnesiden, ettersom hun har mannlige hormoner i kroppen.

Hun hevder at det er fordelaktig at McKinna er født i en herrekropp.

- Det er ikke komplisert. Vitenskapen er der, og den sier at det er urettferdig. Den mannlige kroppen, som hun har hatt i puberteten, gir fortsatt fordeler - det forsvinner ikke. Jeg sympatiserer med dem (konkurrentene). De har rett til å holde på med idrett, men de har ikke rett til å velge den kategorien de vil, sier en av hennes konkurrenter Victoria Hood, ifølge New York Post.

- Jeg er kvinne

Etter Hoods stikk mot McKinnon, har sistnevnte gitt sitt svar i en uttalelse. Hun hevder at Hoods har en irrasjonell frykt for transseksuelle.

- Ved å forhindre transseksuelle kvinner fra å konkurrere eller å be dem ta medisiner, så fornekter du deres menneskerettigheter. Min medisinske historikk tilsier at jeg er en kvinne, svarer McKinnon til Sky News og fortsetter:

- Min lege behandler meg som en kvinne, mitt førerkort sier at jeg er kvinne, men folk som går imot min eksistens vil fortsatt tenke på meg som en mann.

Samtidig avfeier hun at hun dominerer i sykkelsporten på kvinnesiden. Ettersom hun foreløpig ikke har vunnet en olympisk medalje, vil hun ikke si seg fornøyd med resultatene hun har oppnådd så langt i karrieren.

VISER OVERGANGEN: Transseksuelle Jamie Raines (21) fra Essex i England tok bilder av seg selv hver dag under den tre år lange hormonbehandlingen, for å dokumentere sin overgangen fra kvinne til mann. Se timelapsen her. Video: Channel 4 Vis mer

Slik er reglene

Reglene sier at transseksuelle kan delta i olympiske grener, dersom de har fått hormonbehandling i to år og testosteronnivået tilfredsstiller regelverket.

Man må så dokumentere at testosteron-nivået ligger på under ti nanomol per liter på jevnlig basis i ett år.

Reglene for testosteronnivå skulle i utgangspunktet bli strammet inn ytterligere inn mot OL i Tokyo i 2020, men partene har ikke kommet til enighet om retningslinjene.

Det er ikke bare innenfor området sykling at McKinnon er aktiv. Hun er også en engasjert og aktiv feministm som spesielt kjemper for transseksuelles rettigheter. Hun er også professor innen filosofi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media