Trapper ned på bruken av stavene som skulle «revolusjonere» skisporten

Ole Einar Bjørndalen.

NY VRI: Ole Einar Bjørndalen kommer bare til å bruke de spesielle stavene i omtrent halvparten av rennene denne sesongen. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
NY VRI: Ole Einar Bjørndalen kommer bare til å bruke de spesielle stavene i omtrent halvparten av rennene denne sesongen. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): De norske skiskytterstjernene benyttet muligheten til å rase mot det organiserte russiske dopingjukset i friidretten da de møtte pressen på Sjusjøen i går.

Skiskytteråpningen går samme sted i dag, men en som ikke stiller før i morgen er Ole Einar Bjørndalen. Tidenes vinterolympier er ikke helt sikker på formen på grunn av det lange sykdomsavbrekket i sommer, og har derfor valgt å bare gå ett renn i helga.

Superveteranen forteller at han likevel er ved relativt godt mot før skiskyttersesongen braker løs for alvor.

- Pila har fortsatt å peke oppover de siste tre månedene. Nå er jeg nettopp ferdig med et bra høydeopphold, men jeg er fortsatt litt skeptisk til hvordan formen blir utover sesongen, sier han til Dagbladet.

Lovpriste «tryllestaver» Bortsett fra bruken av den nye treningstraileren sin, har Bjørndalen stort sett gjort som han pleier i sesongoppkjøringen i år.

SLIK SER DE UT: Kurvestavene så verdens lys i fjor. Foto: John Rasmussen
SLIK SER DE UT: Kurvestavene så verdens lys i fjor. Foto: John Rasmussen Vis mer

Han gjør imidlertid én endring som kommer til å bli synlig i rennene som kommer, og det er at han kommer til å trappe ned på bruken av de spesielle «kurvestavene» som han lovpriste da de ble lansert i fjor sommer.

Da ble stavene fra en finsk produsent beskrevet som en «revolusjon som kan bidra til å avgjøre konkurranser». 

Skøytestaven har en knekk i den ene enden, og på lanseringen uttalte Bjørndalen at han ville kunne få hele 17 prosent større framdriftskraft i hvert stavtak.

- Vil variere Bjørndalen er fortsatt fan av de spesielle stavene, som han har vært mer eller mindre alene om å bruke i verdenscupsirkuset, men han røper altså nå at han kommer til å bruke dem sjeldnere.

- Jeg har gått en del med vanlige staver på trening, og jeg kommer til å variere litt denne sesongen. Noen ganger vil jeg gå med og noen ganger uten. Kurvestavene er gode i noen løyper og mindre gode i andre. Det handler om terrenget, sier 41-åringen til Dagbladet.

VANLIGE STAVER: Her, under trening i Val Senales nylig, brukte Bjørndalen helt vanlige skøytestaver. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
VANLIGE STAVER: Her, under trening i Val Senales nylig, brukte Bjørndalen helt vanlige skøytestaver. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- Hvor mye kommer du til å bruke dem?

- Jeg tipper det blir 50-50 sånn det ligger an nå.

- I hva slags løyper mener du det er en fordel å bruke dem?

- Jeg vil ikke gå nøyaktig inn på hvor de er bedre enn andre staver. Det har jeg brukt så mye tid på å teste på at jeg gidder ikke fortelle andre det, sier han.

- Fortsatt jævlig Hva slags staver Bjørndalen går med på morgendagens fellesstart gjenstår å se. Uansett gleder han seg stort til å sesongåpne.

- Det kribler like mye nå som på tidlig 90-tall. Det er helt jævlig før et løp fortsatt. Jeg er fortsatt like gira og like motivert. Jeg er kanskje ikke like nervøs, men rett før start på søndag blir det trøkk. Det er jo så mange gode løpere her, og fine forhold. Alt er sånn det skal være sånn sett, sier han.

Bjørndalen sender samtidig et lite varsko til Martin Fourcade og de andre utenlandske stjernene. Det norske laget er nemlig ordentlig i dytten etter en svak sesong i fjor.

- Det har vært veldig stort trøkk på treningen nå i oppkjøringen. Gutta har trent veldig bra. Jeg har jo ikke vært med hele veien, men på den første samlingen var det mer trøkk enn noen gang tidligere. Gutta er veldig motiverte, og spesielt Emil (Hegle Svendsen), Tarjei (Bø) og Henrik (L'Abee-Lund) har gjort en ekstrem jobb. Jeg håper at de lykkes, sier han.