Massivt frafrall i breddefotballen

- Traumatisk

Coronasituasjonen har ført til et frafall i breddefotballen på 30 prosent, viser tall fra NFF. - Svært urovekkende, mener idrettspresidenten. Nylig måtte Oppsal trekke et helt seniorlag på grunn av manglende trening og kamper.

FRAFALL: Breddefotballen lider etter nesten halvannet år uten verken trening eller kamper. Foto: NTB
FRAFALL: Breddefotballen lider etter nesten halvannet år uten verken trening eller kamper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Vi har sett en effekt av at mange ikke har kunnet trene. Vi er en stor klubb, og vet ikke om dette blir det eneste laget vi må trekke. Vi har 40-50 seniorspillere på breddenivå som ikke har trent på lenge, og ikke spilt kamp siden slutten av 2019, sier Jørgen Grydeland, daglig leder i Oppsal, til Dagbladet.

- Det er klart at det begynner å tære på.

TRAKK ET SENIORLAG: Daglig leder i Oppsal, Jørgen Grydeland, forteller at de nylig måtte trekke et helt seniorlag som en konsekvens av coronasituasjonen. Foto: Privat
TRAKK ET SENIORLAG: Daglig leder i Oppsal, Jørgen Grydeland, forteller at de nylig måtte trekke et helt seniorlag som en konsekvens av coronasituasjonen. Foto: Privat Vis mer

Frem til nå har klubben valgt å ikke trekke noen lag fra seriespill.

Men nå er de usikre på hvor mange spillere de har igjen på seniorlaga.

- Vi har et A-lag som er intakt med 25 mann. På de tre andre seniorlagene har vi vært opp mot 40-50 mann, men det er nesten umulig å si hvor mange som kommer tilbake igjen.

Klubben fakturerer verken for medlemskontingent eller treningsavgift på grunn av coronasituasjonen. Derfor har de ikke kontroll på frafallet. Grydeland anslår likevel at frafallet er stort.

- I hele klubben har vi nok tapt 40-50 spillere til nå, sier Grydeland.

- Kritisk

Norges Fotballforbund har gjort undersøkelser i flere av fotballkretsene hvor de kan anslå et frafall på 30 prosent i breddefotballen, altså seniornivå, siden coronapandemien rammet landet i mars i fjor.

- Det oppleves som traumatisk og det er mye, sier direktør for utvikling og aktivitet i NFF, Alf Hansen.

MASSIV JOBB: Direktør for utvikling og aktivitet i NFF, Alf Hansen, frykter en massiv opprydnings-jobb. Foto: NTB
MASSIV JOBB: Direktør for utvikling og aktivitet i NFF, Alf Hansen, frykter en massiv opprydnings-jobb. Foto: NTB Vis mer

Hansen understreker likevel at man må ta tallene med et forbehold.

- Tallene vil være usikre fordi seniorfotballen bygger på antall lag. Og siden ingen har fått spilt i den foregående sesongen er tallene derfor litt usikre, sier Hansen som understreker at tallene bygger på tilbakemeldinger fra klubbene.

- Men dette er en målgruppe som er viktig for oss. Hvis dette er realiteten så er det kritisk. Da har vi en massiv jobb foran oss for å få dette på plass, understreker Hansen.

Årsaken til frafallet kan skyldes at spillerne har begynt med noe annet, eller mista motivasjonen etter halvannet år uten kamper, forklarer han.

Fortsatt er usikkerheten stor i alle retninger. Inntil videre har breddefotballen ikke fått klarsignal til verken å avholde treninger eller kamper.

- Svært urovekkende

Idrettspresident Berit Kjøll deler både klubbenes og NFFs bekymring.

- Dette er svært urovekkende tall, selv om det er heftet en del usikkerhet til disse undersøkelsene, sier hun.

ALVORLIG: Idrettspresident Berit Kjøll håper breddeidretten er fort i gang når myndighetene iverksetter trinn to av gjenåpningsplanen. Foto: NTB
ALVORLIG: Idrettspresident Berit Kjøll håper breddeidretten er fort i gang når myndighetene iverksetter trinn to av gjenåpningsplanen. Foto: NTB Vis mer

- Det er grunn til stor bekymring når klubbledere i flere fotballkretser melder om frafall i denne størrelsesorden.

- Det er alvorlig og understreker hvor kritisk viktig det er at breddeidretten innenfor kontaktidrett nå kommer i gang, når myndighetene snarest mulig starter opp trinn to av gjenåpningsplanen, avslutter hun.

Gjenåpningsplan for idretter og arrangementer

Trinn 1: Inntil 200 personer fra samme kommune kan samles utendørs på kultur- og idrettsarrangementer samt konferanser og gudstjenester. Inntil 100 personer kan samles innendørs, med faste plasser.

Trinn 2: Inntil 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser. Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening innenfor kommunen. Innendørs begrenses antallet til 100. I breddeidretten åpnes det gradvis for organisert trening for voksne både ute og inne, i grupper på inntil 20 personer.

Trinn 3: Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening på tvers av kommunegrensene. Toppidrettsutøvere kan drive tilnærmet normal idrettsaktivitet. I breddeidretten for voksne vil det bli vurdert å åpne gradvis for seriespill og øvrige konkurranser Fact: Click to add text

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer