Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trav og krig i 2700 meter

PARIS (Dagbladet): Prix d'Amerique på Vincennesbanen i Paris er mye mer, og mye verre, enn et travløp som vi er vant til å se. I dag overfører TV2 løpet med de to norske stjernetraverne Gentle Star og Rite On Line i kampen mot verdenseliten om 3,5 millioner kroner. I en batalje som savner sidestykke i travsporten.I FRANKRIKE

De aller fleste travbaner i verden er ovale og slette. Vincennes er ingen av delene. Banen er 2000 meter i omkrets. Det dobbelte av normal internasjonal standard. Vanligvis tar det en hest to svinger å komme rundt en travbane. På Vincennes venter en ekstra sving.

Katastrofe

Å trave i dødens, eller utvendig for lederen, kan ses på som en liten katastrofe over den meget krevende distansen i Prix d'Amerique. Til tross for dette sender mange kusker sine hester ut i drøyere spor enn det. Altfor tidlig i løpet. Adrenalinet bobler tidlig for mange i Prix d'Amerique.

Startsystemet er høyst spesielt. Når signalet går, skal atten hester gjennom en åpning i et gjerde og ut på selve banen. I en fei.

Løpet er egentlig i gang allerede. Det er ingenting som heter sporrekkefølge. Kuskene må slåss for en god posisjon. Nervøse kusker har allerede tapt.

Starten foregår inne i en skog. Publikumsiden går i oppoverbakke til målpassering. Derfra og ned til den første svingen er det utforbakke. Så bærer det oppover igjen på bortre langside. Høydeforskjellen er på hele 12 meter mellom laveste og høyeste punkt.

Avlseventyr

Ureglementert sporskifte skjer hver eneste gang. Det slår ikke dommerne alltid så hardt ned på. Men derimot hvis Gentle Star eller Rite On Line skulle galoppere i noen få meter, er det ubønnhørlig farvel.

Blir det norsk seier i dag, venter et avlseventyr for hesten. Og ikke minst for eieren. Som er sikret flerfodige millioner i mange år framover.

<B>KLAR TIL START: </B> I dag er den store dagen, både for Oddmund Vallevik og Rite On Line (bildet), og for konkurrenten Gentle Star.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media