Traver inn penger til barnehjem

Nettoen av pengene Mr. Commissioner (7) tjener på travbanen, går til et barnehjem i Lutsk i Ukraina.

- Foreløpig har hesten løpt inn godt over en halv million til barnehjemmet. Blir det seier i dagens V75-løp på Bjerke runder vi 600 000 kroner, sier eier Erik Dahl til Dagbladet.

1,7 millioner

Til sammen har Dahl og samboeren Aslaug Landsverk bidratt med 1,7 millioner kroner til Arkenstiftelsen, som ledes av Dagfinn Lund, og hjelper barn og voksne i Ukraina med mat, klær og tak over hodet. - Uten hjelpen fra de to, ville barnehjemmet i Lutsk blitt utsatt i lang tid. De har også kjøpt en lastebil til oss, sier Dagfinn Lund.

To operasjoner

Beslutningen om å gi alle pengene Mr. Commissioner traver inn til det ukrainske barnehjemmet, tok samboerparet i fjor. Da var hesten, som ble kjøpt fra USA i 2001, operert i kneet for andre gang og gitt opp av eierne. - Mr.Commissioner var skadd da vi kjøpte den. Da vi startet på Klosterskogen etter den andre operasjonen, var han halt og travet og galopperte om hverandre. Jeg var innstilt på at hesten måtte avlives, men Hans Petter Tholfsen og Truls G.Pedersen (henholdsvis kusk og redaktør i Trav og Galopp-Nytt) fikk meg på andre tanker, sier Erik Dahl.

Nær slaktebenken

Pedersens samboer, Nora Udjus Hanssen, er fysioterapeut på hest. Da hun fikk USA-importen til gårds, var den allerede innmeldt til slakt. - Hesten skulle slaktes en onsdag. Da jeg tittet ut av vinduet dagen før, så jeg Mr. Commissioner gå utenfor og knegge. Han var livsglad som aldri før, og overbeviste meg om at han måtte få en sjanse til. Dermed ble det ytterligere én måneds behandling uten at det kostet eierne fem øre, sier Truls G. Pedersen til Dagbladet. Underet skjedde praktisk talt over natta. - Plutselig snudde det. Siden har Mr.Commissioner travet inn 250 000 kroner i Årjängs Stora Sprinterlopp og 100 000 på Solvalla. I dag kan det bli nye 75 000 kroner til barnehjemmet hvis hesten vinner på Bjerke, sier Erik Dahl. Da han kom til Lutsk og så hvordan ungene der hadde det, ble han rystet. - De manglet bosted, og gikk og sto i det de hadde. Da skjønte jeg hvor godt vi har det her hjemme. - Dette er vår måte å prøve å hjelpe til på, sier Erik Dahl.

- Spesielt

 HEIAGJENG:  Ingen tvil om hvem barna i Lutsk i Ukraina håper skal vinne på Bjerkebanen i dag. Går Mr. Commissioner til topps i V75-6, blir det nye titusener av kroner til barnehjemmet i byen. Foto: Dagfinn Lund
HEIAGJENG: Ingen tvil om hvem barna i Lutsk i Ukraina håper skal vinne på Bjerkebanen i dag. Går Mr. Commissioner til topps i V75-6, blir det nye titusener av kroner til barnehjemmet i byen. Foto: Dagfinn Lund Vis mer

Hans Petter Tholfsen kjører Mr. Commissioner på Bjerke i dag. - Det er klart det er spesielt å kjøre en slik hest. Det Dahl og samboeren gjør er veldig flott, sier Hans Petter Tholfsen til Dagbladet.

Dagens sikreste

I fagbladet Trav og Galopp-Nytt tippes Mr. Commissioner banker (sikker vinner) i V75. De seks kuskene som tipper V75-løpene for bladet (Asbjørn Mehla, Vidar Hop, Hans Chr. Holm, Eivind Gravdal, Kai Johansen og Geir V. Gundersen) har også Mr.Commissioner som dagens sikreste vinner. Dagbladet har også klokkertro på Mr. Commissioner i V75-6. - Hesten har gått to kanonløp i Sverige i hard konkurranse. Jeg tror det blir mer penger til barnehjemmet i Lutsk etter dagens V75-løp, sier Dagbladets hesteekspert Bengt Berg.

SPESIELT: - Klart det er spesielt å kjøre en slik hest, sier Mr. Commissioners faste kusk, Hans Petter Tholfsen.