Travhestene hans ble forgiftet og døde. Så kjøpte «synderne» et stort talent

- Han har hatt det kjempetøft. Vi er så glade for å bidra.

ET DRAMATISK ÅR. Nå ser Magne Olsen lyst på livet igjen etter et dramatisk år. Foto: EIRIK STENHAUG / Equus Media
ET DRAMATISK ÅR. Nå ser Magne Olsen lyst på livet igjen etter et dramatisk år. Foto: EIRIK STENHAUG / Equus MediaVis mer

(Dagbladet): I april i fjor rammet katastrofen travtrener Magne Olsen. Alle de 21 hestene han hadde ble forgiftet i den mye omtalte kyllingfôrskandalen.

19 av hestene måtte avlives. To av hestene overlevde. De hadde ikke fått i seg nok. Men de to kunne aldri gå løp igjen.

- Jeg sto helt på bar bakke, forteller Magne Olsen til Dagbladet.

Kyllingfôr ble blandet med hestefôret gjennom en skade mellom to kammere i leverandørbilen.

Kyllingfôret inneholdt det kontroversielle antiparasittmiddelet Narasin. Et stoff som kan være dødelig for hester. Middelet ødelegger de indre organene, river opp fordøyelsessystemet og påvirker hjertet.

- Middelet skader alle typer muskelceller, deriblant den viktigste muskelen i kroppen som er hjertet, forteller veterinær Idun Rosenfeld til Dagbladet.

Tøff tid Hele næringsgrunnlaget til Magne Olsen var revet vekk under ham. Flere eiere hadde fått nok. Magne Olsen sa til Dagbladet 11. mai at han innså at han sannsynligvis måtte halvvere driften.

Han gjennomgikk en svært tøff tid.

Kollegaen Tom Forkerud forberedte Magne Olsen så godt han kunne i en artikkel i Dagbladet.

Han ble selv rammet av en tilsvarende skandale i juni 2012.

- Alt Magne har bygget opp over mange år er revet vekk på grunn av en annens tabbe. Magne må forberede seg på en tung tid, sa Forkerud til Dagbladet 8. mai i fjor.

56 år gammel sto Magne Olsen der med ingenting etter mange års møysommelig arbeid med å bygge opp sin trenerstall.

Hjerteinfarkt Like før jul i fjor skjer det dramatiske.

Magne Olsen faller om på stuegulvet og besvimer. Den tunge belastningen hadde påført ham hjerteinfarkt.

- Legene mente årsaken var den tunge tiden jeg gjennomgikk med mye stress, forteller Magne Olsen.

Han var langt nede. Men han nektet å gi opp.

- Det var et dramatisk år. Jeg har måttet jobbe hardt, sier han.

Magne, kona og andre familiemedlemmer bestemmer seg for å satse igjen. De investerer i hester. Ikke så mange som de hadde, men nok til å starte en virksomhet igjen.

De eide ti hester som ble forgiftet. Nå har familien seks hester som står på stallen.

- Det er tøff satsing, sier han.

Magne Olsen ser lyst på det nå.

TALENT. Tre år gamle Derby d'Estino ble kjøpt av Felleskjøpet og satt i trening hos Magne Olsen. Resten er historien om marerittet som ble vendt til et lite eventyr. Foto: privat.
TALENT. Tre år gamle Derby d'Estino ble kjøpt av Felleskjøpet og satt i trening hos Magne Olsen. Resten er historien om marerittet som ble vendt til et lite eventyr. Foto: privat. Vis mer

- Jeg regner med at det vil ta tre år å bygge opp virksomheten igjen. Men det står noen gode hester på stallen. Blant annet tre lovende tre-åringer, forteller han.

Det gjenstår noe på forsikringssiden. Hestene er erstattet.

- Delen som gjelder selve næringen gjenstår. Men jeg tror ikke det er så lenge igjen før det også er gått i orden, sier han.

Lyspunkt Sist mandag opplevde Magne Olsen et stort lyspunkt. Det ser ut til å ha snudd nå.

Tre år gamle Derby d'Estino vant et løp på Leangen på den gode tiden 1.15,0. Førstepremien var 40 000 kroner.

Hesten er lovende. Den galopperte i sitt første løp, men fikk vist talentet. Etter det har hesten vunnet to løp på like mange forsøk. Hesten har tjent 68 000 kroner på de tre løpene.

«Synderne» kjøpte hest I seg selv ingen oppsiktsvekkende sak at det dukker opp et talent på travbanen. Men det spesielle her er at det er «synderne» som har kjøpt den.

Felleskjøpets veterinær Idun Rosenfeld er initiativtaker til prosjektet. Hun forteller:

- Jeg syntes fryktelig synd på Magne. Vi var veldig lei oss. Vi ville gjerne vise at vi bryr oss om ham. Han hadde det kjempetøft, sier Idun Rosenfeld til Dagbladet.

Hun bestemte seg for å gjøre noe. Hun dannet et andelslag bestående av 100 andeler. Disse ble kjøpt av ansatte i Felleskjøpet og har følgende modell:

- Alle andelseierne eier en prosent i hesten og betalte et engangsbeløp. De løpende kostnadene står Felleskjøpet som bedrift for. Det artige er at det favner over alt av ansatte, fra administrerende direktør, butikkekspeditører til lagerarbeidere. Det er veldig sosialt og noe jeg anbefaler andre bedrifter å gjøre, sier Rosenfeld.

Lederen for andelslaget forteller at hun skriver nyhetsbrev.

- Mange er helt nye i travsporten. Jeg lærer dem litt her og der. Om hvordan man leser et travprogram og diverse. Og jeg oppdaterer om hesten.  Andelslag ibedrifter er en bra måte å få nye folk til å få øynene opp for en fin sport. Jeg har sagt til andelslaget at vinner hesten 5000 kroner får vi en vaffel hver. Men vinner den en million, blir det en ordentlig tur på oss, smiler Rosenfeld.

Fant hesten selv Hun forteller at det var Magne Olsen selv som hjalp dem med å finne Derby d'Estino. Så fikk Rosenfeld bruk for sin kompetanse også.

- Jeg gikk gjennom hesten nøye for å forsikre meg om at det ikke lå en skuffelse gjemt et sted.

Så langt er det i hvertfall ingen skuffelse å spore.

Bare glede.

TOK INITIATIVET. Felleskjøpets veterinær Idun Rosenfeld fikk ideen og er leder av andelslaget. Foto: privat.
TOK INITIATIVET. Felleskjøpets veterinær Idun Rosenfeld fikk ideen og er leder av andelslaget. Foto: privat. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.