I GANG: Dopinghøring i sak mot travtrener Fabrice Souloy.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I GANG: Dopinghøring i sak mot travtrener Fabrice Souloy. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Travtrener hevder sin uskyld i dopinghøring

Advokaten til trenerprofilen Fabrice Souloy kalte påstanden om utestengelse på livstid fra travsporten for tull da partene møttes til dopinghøring tirsdag.

Franske Souloy møtte tirsdag på Bjerke travbane i Oslo til dopinghøring, etter at flere av franskmannens hester avga positiv dopingprøve i fjor sommer.

- Det er en meget alvorlig sak, fordi det er på et høyt nivå. Souloy er vel en av Europas beste travtrenere, og det er fire hester som er testet med høye konsentrasjoner av kobolt. Det er svært alvorlig, sier Nils Kjær, advokat for Det Norske Travselskap (DNT), til NTB.

DNT har lagt ned en påstand om en bot på 250.000 kroner og utestengelse på livstid. Den påstanden mener franskmannens forsvarer, Staffan Uvabäck, er hårreisende.

- Da skal jeg slutte med det her, dersom det blir utfallet, sier advokat Uvabäck, som legger til at han synes påstanden bare er tull.

Johaug-sammenligning

- Vi mener det ikke er snakk om doping fordi det ikke er korrekte analyser, og at middelet ikke har påvirket hestens prestasjon. Skulle det være en dopingsituasjon, er det et resultat av uaktsomhet. Han har ikke kjent til at han har overskredet noen grenser, sier Uvabäck videre.

I et tidligere intervju med nettstedet trottosport.se har Uvabäck utdypet dette nærmere:

- Souloy har ikke kjent til grenseverdiene, han har utelukkende fulgt de råd og anvisninger han har fått av den italienske veterinæren Francesco Allesandrine. Derfor handler det om uaktsomhet og ikke bevisst doping, sa advokaten til nettstedet.

- Akkurat som i Therese Johaugs tilfelle har Souloy gjort det uaktsomt, tilføyde han da.

Sverige

Saken mot Souloy er etterforsket og utredet av både DNT og Svensk Travsport (ST). Førstnevntes påstand om straff kommer som et resultat av innstillingen fra Skandinavisk Dopingkomité, som også har vurdert saken.

Det er en norsk og en svensk jury til stede på Bjerke. Bakgrunnen for dette er at Souloy ellers måtte ha møtt til nok en høring i Sverige, hvor han også er anklaget.

- Nå får vi en forhandling. Det er mange parter og vitner, så det er effektivt og tidsbesparende, sier Göran Wahlman, förbundsjurist for Svensk travsport.

Oslo Grand Prix

Det var i september i fjor at dopingbomben slo ned i travmiljøet.

Stjernehestene Lionel, Your Highness, Timone Ek og Un Mec d'Heripre testet alle positivt på det forbudte stoffet kobolt i fjor sommer. Supertravernes prøver inneholdt koboltverdier langt over internasjonalt fastsatte grenseverdier for substansen. Kobolt bidrar til å øke opptaket av oksygen, noe som gjør det til en form for bloddoping.

De tre førstnevnte hestene avla sine positive prøver under fjorårets Oslo Grand Prix. Saken rundt Un Mec d'Heripre relaterer seg til Elitloppet på Solvalla i Stockholm.

Det er satt av inntil tre dager til saken. Souloy er allerede utestengt i ett år i hjemlandet Frankrike som følge av de positive dopingprøvene.

Souloy er Europas mestvinnende travtrener de ti-tolv siste årene.

(NTB)