Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tre av fire langrennsløpere er sjuke

Bjørn Dæhlie (30), Sture Sivertsen (31) og Erling Jevne (31) skal alle gå OL-stafett for Norge. Men alle tre er, eller har vært, småsjuke den siste tida. Thomas Alsgaard (26) derimot, er frisk som en fole. Tilfeldig, eller fordi han er fem år yngre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den skrantende trioen har alle holdt på med toppidrett i årevis. Kroppene blir utsatt for den ene kraftanstrengelsen etter den andre. Hver eneste dag.

  • Er det derfor de blir sjuke?
  • Svekker år etter år med hardtrening immunforsvaret gradvis?

- Vi har ingen indikasjoner som tyder på det, sier Ola Rønsen til Dagbladet. Rønsen er Olympiatoppens lege, og følger langrennsløperne tett.

Mye sjukdom

- Men vi kan heller ikke kategorisk avvise tanken. For vi skal huske på at dagens toppløpere er en selektert gruppe. Det er mange andre som har blitt borte underveis. Blant annet på grunn av mye sjukdom.

Rønsens kan ikke utelukke at dagens toppløpere er svært godt utrustet for å bli nettopp enere, med et i utgangspunktet velutrustet immunforsvar.

- Det er de sterkeste som overlever, sier Rønsen.

Han synes temaet er interessant, og ser gjerne at det forskes mer i det. Selv forsker han på immunforsvar generelt, men har ikke sett på langtidsvirkninger over flere år med ekstremt hard trening.

Utsatt

Det er en velkjent kjensgjerning at immunforsvaret svekkes under beinhard trening. Forkjølelser får lettere tak når kroppen er tømt for krefter og motstandskraft.

- Harde treningsøkter kan sammenliknes med den belastningen kroppen utsettes for under et infeksjonsangrep. Blir en infeksjonsrammet kropp i tillegg utsatt for beinhard trening, kan det bli for mye, og løperen bli sjuk, sier Rønsen.

Men det er altså ikke påvist noen automatikk i at toppidrettsutøvere blir mer og mer sjukdomsutsatt for hvert år de trener.

- Generelt styrker trening immunforsvaret, men under de hardeste treningsperiodene kan det forbigående svekkes, sier Rønsen.

At Både Sivertsen, Jevne og Dæhlie har vært småsjuke den siste tida, synes ikke Rønsen er noe dramatisk. Snarere tilfeldig.

Smårusk

- Alle løperne var sjukdomsfrie fram til juletider. Etterpå, og kanskje spesielt de siste par ukene, har det vært litt smårusk i maskineriet, sier han.

«Smårusk» er gjerne forkjølelser som både du og jeg godt kan gå på jobben med, men som setter en toppidrettsutøver ut av spill.

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi må regne med noen forkjølelser i løpet av en konkurranse-sesong, sier Rønsen.

- Og det er ikke er noe som tyder på at Bjørn Dæhlie har noe dårligere immunforsvar i dag enn han hadde for ti år siden, sier Rønsen.

  • Bjørn Dæhlie og Erling Jevne står over NM-tremila i Berkåk i dag. Sture Sivertsen er friskmeldt og stiller opp. I OL-stafetten i Nagano går de forhåpentligvis alle fire.
BEHOLDER TRØYA? Thomas Alsgaard er eneste friske på det norske stafett-laget. Er det fordi han er yngre?
Sjuk: Bjørn Dæhlie

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!