Tre bytter- 26 år yngre

RBK-trener Ola By Rise viser at han mener alvor i arbeidet med å forynge Rosenborg: Med tre utskiftninger til morgendagens kamp mot Viking er RBK blitt 26 år yngre.

Christer George (24) inn for Brattbakk (33), Robbie Russell (25) inn for Basma (31) og Mikael Dorsin (22) inn for Ståle Stensaas (33). Av de 11 Ola By Rise starter med på Viking stadion i morgen er seks av spillerne 25 år eller yngre.

-  Ja, dette er også et signal om at RBK må forynges. Det er mitt ansvar å gjennomføre det, og det ligger hele tida i bakhodet. De som kommer inn er unge og sultne fotballspillere, som har prestert bra på trening, sier By Rise til Dagbladet.

Han påpeker at det er prestasjonene som ligger til grunn for laguttakene i Rosenborg, men By Rise legger likevel ikke skjul på at de tre utskiftningene er et signal til alle «overårige» i RBK om at gamle meritter - bokstavelig talt - ikke er noe de kan hvile seg på.

11 av 21 over 30

Da Frode Johnsen fylte 30 i våres, satt By Rise med en tropp hvor 11 av 21 spillere var over 30 år.

-  Da var vi kommet til et punkt hvor vi måtte gjøre noe med situasjonen, selv om det ikke er noe panisk over det. Men faktum er at vi faktisk har veldig få spillere i mellomgenerasjonen, sier RBK-Ola.

Med unntak av keeper Ivar Rønningen har han derfor bevisst bare hentet inn spillere med dåpsattest som ikke er stemplet tidligere enn 1979.

-  Om en 30 år gammel Maradona hadde vært aktuell, så ville vi selvsagt ikke sagt nei, men ellers vil vi helst ikke ha spillere som er eldre enn 25 år, sier By Rise.

For selv om RBKs kortsiktige mål alltid vil være å vinne fotballkamper, så er By Rise også opptatt av å kikke framover.

Ingen hoderulling

-  Men dette er en forsiktig prosess. Ingen skal kappes hodet av. De eldste spillerne i Rosenborg har utført mange bragder for denne klubben, de har levert prestasjoner ingen egentlig kan forvente. Men ingen kan leve på gamle prestasjoner. Det eneste som betyr noe er hva som er bra nok i morgen og i overmorgen, sier By Rise.

Tidenes toppscorer i Norge - Harald Martin Brattbakk - blir henvist til innbytterbenken for tredje gang denne sesongen.

-  Da kom Harald skjerpet tilbake og scoret mot Vålerenga. Jeg er sikker på at både han, Basma og Stensaas kommer skjerpet tilbake etter dette også, sier By Rise.

-  Brattbakk er ett mål unna å ta scoringsrekorden alene. Tok han vrakingen bra?

-  Det er ikke med lett hjerte du vraker folk som er vant til å spille og spillere må få lov til å bli irriterte og forbannet over ikke å få spille, bare de kanaliserer energien på en riktig måte. Uansett er det bare et tidsspørsmål før Harald scorer det ene målet. Jeg håper han heller sikter mot 200 scoringer, sier Ola By Rise. Dersom Rosenborg slår Sheriff i 2. kvalifiseringsrunde, møter de israelske Maccabi Haifa i siste kvalifisering før gruppespillet. Ola By Rise vil ikke spekulere for mye i det potensielle hinderet.

-  Jeg registrerer at vi er satt opp med hjemmekamp først. Det er ingen fordel.

INN: Mikael Dorsin (22) kom inn for Ståle Stensås (33).
INN: Christer George (24) kom inn for Harald Brattbakk (33).
INN: Robbie Russel (25) kom inn for Christer Basma (31)