Tre får toppkarakter for sine VM-prestasjoner

Dagbladet triller terningen for de norske utøvernes prestasjoner under VM i alpint i Åre.

GODE: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sørget for dobbelt norsk i utforen i Åre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GODE: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sørget for dobbelt norsk i utforen i Åre. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

ÅRE (Dagbladet): Alpin-VM er over, og for en fest det ble for det norske laget. Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud kunne reise hjem med gull, mens Aksel Lund Svindal og Ragnhild Mowinckel også kunne ta med seg edelt metall fra mesterskapet i Åre.

Dagbladet har studert hva samtlige norske fikk til underveis i mesterskapet og trillet terningen for hver og enkelt.

Dette er resultatet:

Henrik Kristoffersen 6

Åre ble et drømme-VM for Henrik Kristoffersen. 24-åringen åpner med å ta sin første VM-medalje. Og hva er vel bedre da enn å klinke til med gull? Ingen kunne tukte ham i storslalåm-rennet. Vinnerskallen meldte umiddelbart "den neste er den beste", og tenkte fram mot søndagen slalåmrenn.

GULL: - Han imponerer særlig der det går fortest. Han tar rotta på gigantene og tar sitt første VM-gull. Det er helt, helt rått, sier NRKs ekspert Kjetil André Aamodt. Henrik Kristoffersen er verdensmester i storslalåm! Video: NRK Vis mer

Dessverre ble det en skuffende åttendeplass i slalåm. Kristoffersen forklarte i detalj hva han mente hadde gått galt, og at han hadde jobbet knallhardt med å endre på teknikken de siste ukene.

Det står det respekt av.

Aksel Lund Svindal 6

Han skulle skrive seg inn i historien. Og som i alle eventyr, måtte hovedpersonen møte motstand før festen kom. Slo tilbake etter super-G-fiasko med utforsølv, to hundredeler bak Kjetil Jansrud. Ok, så burde kanskje resultatet i super-G trekke ham ned et hakk på terningen i teorien, men så kaldhjertet er det umulig å være. Det var han siste dag, og han kunne stå toppen av pallen sammen med romkameraten gjennom 19 år. Til og med Svindal var rørt.

Vi gir dessverre ikke poeng for utenomsportslige opptredener, men Svindal var virkelig konge av egen avskjedsfest også.

Resultater: Utfor: Sølv. super-G: 16.plass

KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal legger alpinskia på hylle, tar sin hjelm og går. Takk, svarer skistjernene i alpinsirkuset. Video: Thomas Haarstad Vis mer

Kjetil Jansrud - 6

For noen uker Jansrud har lagt bak seg. Som en kollega sa på fleip: - Han kunne jo nesten ha vært med i Paralympics.

Jansrud falt I Kitzbühel to uker før VM. Der og da virket det som Åre var over før det var startet. Han hadde brukket to fingre, og det skulle ta seks uker før alt var i orden.

Men Jansrud tapet hånda, trosset smertene og kjempet seg tilbake. Først endte det med mageplask i super-G, men Jansrud rettet både sesongen og VM med utforgull. Det var også hans første VM-gull.

Resultater: Utfor: Gull. super-G: 22.plass

NASJONALSANGEN: Da verdensmester Kjetil Jansrud ble hyllet med nasjonalsangen i Åre, ble gull-gutten tydelig rørt. Ved siden av ham sto også Aksel Lund Svindal, for aller siste gang. Video: NRK Vis mer

Ragnhild Mowinckel 5

Mowinckel overrasket mange, inkludert seg selv, med å ta bronse i kombinasjonen. Et solid bevis på at hun er en komplett utøver som kan kjempe på flere fronter. Holdt på å snyte Lindsey Vonn for utformedalje (ble nummer fem), men en feil helt i bånn av bakken kostet henne mye tid. Leverer et helt greit super-G-renn og ender på den sure fjerdeplassen i storslalåm. Med litt marginer på sin side kunne hun ha blitt VM-dronningen.

Resultater: superkombi: bronse, storslalåm: 4, utfor: 5, super-G: 6.

VM-BRONSE: Etter et knallgodt løp, ble det VM-bronse på Ragnhild Mowinckel! Video: NRK Vis mer

Kajsa Vickhoff Lie 4

Når vi snakker om sjarmpoeng må også Vickhoff Lie nevnes. Hadde sitt eget show med publikum i Åre etter hvert run, og nå kommer mange til å forvente at hun opp til bølgen framover. 13 i super-G, 7 i kombinasjonen og 19 i utfor er bra for VM-debutanten. Spesielt kombinasjonen var voldsomt imponerende.

Resultater: superkombi: 7, super-G: 13, utfor: 19.

Adrian Smiseth Sejersted 3

Takler vanskelig forhold bra og blir nummer 8 i super-G - best av de norske. God utfor igjen i kombinasjonen, men de kiloene som gir fart var ikke veldig heldige å ha med seg i en løs slalåmbakke i kombinasjonen. Fristende å gi sjarmpoeng, samtidig som det er minuspoeng å bytte fotballag bare fordi en nordmann har tatt over Manchester United. Fikk, fortjent, høre det av lagkameratene.

Resultater: Super-G: 8, utfor: 14, superkombi: 16.

Leif Kristian Nestvold-Haugen - 3

Åpner VM med en innsats helt på det jevne under lagkonkurransen. Kjørte veldig raskt i storslalåm, men en feil i den 1. omgangen kostet mye. Ble nummer sju, men han tenker nok lenge på hva det kunne ha blitt uten den feilen.

Får det tungt i slalåmrennet på vanskelig forhold.

Resultater: Lagkonkurranse: 5, storslalåm: 7, slalåm: 40

Sebastian Foss Solevåg - 3

Solevåg kjørte veldig raskt i lagkonkurransen, men mistet skia i kvartfinalen. det kostet Norge fort en plass i en av de to finalene. Uheldig. Får ikke ut potensial i kombinasjonen og ble nummer 34 der. Kjører seg bare opp en plassering fra utfordelen.

Sliter seg gjennom slalåmen uten å få med seg stort.

Resultater: Lagkonkurranse: 5, superkombi: 34, slalåm: 12

Rasmus Windingstad 3

Få er så offensive og uredde som Windingstad. Gikk knallhardt ut og sa han skulle ta medalje i kombinasjonen. Da det gikk til skogen, meldte han raskt: - Nå går jeg for gull i storslalåm.

Der ble han nummer 13, men få smilte like bredt som Windingstad. Noen feil kostet ham to veldig gode plasseringer. Spennende!

Resultater: Superkombi: 13, storslalåm: 13, utfor: 18

Kristin Lysdahl 3

Kjørte bra i de to omgangene hun fikk i lagkonkurransen. Leverer helt på det jevne i storslalåm, men får det tøft i slalåm. Satser alt etter en ok 1. omgang, men kjører dessverre ut. Lysdahl trengte noen sekunder for seg selv i bakken etterpå, men har framtida foran seg.

Resultater: Lagkonkurranse: 5, storslalåm: 20, slalåm: DNF

Thea Stjernesund 3

Mesterskapsdebutanten var veldig skuffet etter storslalåmen. Hun sleit med å forstå hvorfor tida ikke var raskere, og sa det ble tungt å reise hjem med disse resultatene. Tar med seg viktig erfaring, og viste i lagkonkurransen at hun takler press bedre og bedre.

Resultater: Lagkonkurranse: 5, storslalåm: 18.

Maren Skjøld - 3

Gjøvik-jenta kjører inn til en godkjent 16.plass i slalåmrennet. Det var så nære, så nære å få poeng. Synd hun ikke greier å klatre et hakk til på resultatlista, men en god 2.omgang må hun ta med seg.

Resultater: Slalåm: 16.

Aleksander Aamodt Kilde - 2

Dessverre ble det et nytt mesterskap helt på det jevne for Kilde. 26-åringen har sjeldent vært i bedre form før et mesterskap, og hadde garantert høyere forventninger til seg selv. Et par grove feil ødelegger super-G, før han kjøret et greit utfor og blir tatt av vanskelige forhold under slalåmdelen av kombinasjonen. Kjører tidlig ut i storslalåm.

Kilde var skuffet, men kommer garantert tilbake.

Resultater: Utfor: 8, superkombi: 22, super-G: 24, storslalåm: DNF

Mina Fürst Holtmann - 2

Får en konkurranse, og det endte med en tidlig hekt. Slalåmkonkurransen var over før den egentlig hadde begynt

- Det var litt dritt. Jeg følte at jeg stoppet litt å tro på meg selv halvveis ned i løypa. Jeg følte at det gikk bra, men … ah … det var skikkelig irriterende, sa hun etter rennet.

Resultater: Slalåm: DNF.

Kristine Gjelsten Haugen - 2

Haugens kjørte en sterk 2. omgang i slalåmrennet, og kjørte seg opp til en 29. plass. Det var hennes beste omgang i VM. Kjørte ut i den andre omgangen av storslalåmrennet.

Resultater: Slalåm: 29, storslalåm: DNF

Jonathan Nordbotten 2

Nordbotten har mer inne enn han greide å vise under slalåmen. Var selv skuffet over den 1.omgangen, men leverte litt bedre i den andre.

Resultater: Lagkonkurranse (reserve): 5, slalåm: 24