Tre generasjoner med rally

Det begynte med Ingar Engan (72) og fortsatte med sønnen Kjetil (42). Nå sørger barnebarna Veronica (19) og Marlene (16) for at tre generasjoner Engan i dag er aktive i rallysporten.

Petter Solbergs suksess har bidratt til en enorm rekruttering til rallymiljøet i Norge. Men det var ingen Solberg-effekt som vekket Veronica og Marlenes interesse for biler og motor:

Med en pappa og bestefar som aktive rallyførere er søstrene Veronica og Marlene så godt som oppvokst i motorsportsmiljøet.

Og bestefar Ingar - den eldste i Norge med innløst lisens - kjørte rally mange år før Petter Solberg ble født.

- Mitt første rally var et norgescupløp i 1966, sier Ingar Engan.

I rallymiljøet havnet han nærmest ved en tilfeldighet:

Kupper'n

Sommeren 1965 åpnet han og skøytehelten Knut «Kupper'n» Johannesen bensinstasjon på Bøler. En av de faste bensinkundene var den norske rallylegenden Trond Schea. Ingar - som den gangen hadde kjørt noen PO-løp (bilorientering), ble overtalt av Schea til å prøve rally.

Og fikk tenninga umiddelbart.

I åra fram til 1974 vraket han noen biler, men koste seg i miljøet. Så ble det pause fram til 1988. En egen old boys-klasse lokket ham tilbake som 57-åring.

Sønnen Kjetil - født i 1961 - så pappa nesten like mye i kjøredress som i andre klær. Og eplet hadde ikke falt langt fra stammen:

Kjetil fikk dilla.

- Å være med pappa på løp var livet for meg. Og jeg husker at det alltid var aktivitet i garasjen. Jeg fulgte med på alt, mimrer Kjetil.

Startet tidlig

Åtte- ti år gammel kjørte han på lukket bane for første gang. 15 år gammel hadde han spart opp penger til å kjøpe gokart. Fra han var 16 år - som var aldersgrensa den gangen - og ti år framover, vant han to NM-gull og to NM-sølv i gokart.

I dette miljøet traff Kjetil henne som skulle bli kona hans. For ikke bare slo han Bjørn Gulbæk i gokart. Han snappet datteren hans også. Og Monica kom ikke fra noen hvilken som helst motorfamilie, må vite:

Hennes oldefar - Oskar Gulbæk - fikk i 1930 2. plass i det aller første billøpet som ble arrangert i Norge i regi av KNA. Og pappa Bjørn er også flere ganger norgesmester i gokart.

Så satte de barn til verden. Både en og to.

Og som de selv, så er Veronica og Marlene oppvokst blant olje og eksos. Veronica var bare fire uker gammel da hun var med pappa på gokart for første gang. Og eplet falt ikke langt fra stammen denne gangen, heller.

Jentene fikk dilla - de også.

- En del av oss

- Folk blir litt overrasket når vi sier at vi er kartlesere i rally. Men alle synes det er bare morsomt. Motormiljøet er blitt en del av oss. Vi har bare lyst til å kjøre mer og mer, smiler eldstedatteren.

Da Ingar startet opp med rally igjen i 1988, var det med sønnen som kartleser i en Opel Ascona A i to år. Så overtok Kjetil bilen i 1990 - og hadde med kona som kartleser de neste seks åra.

- Jeg ble møkk lei av å sitte på en serviceplass, så da tenkte jeg at jeg like godt kunne være med i bilen, smiler Monica Engan.

I dag stepper hun inn som kartleser ved behov. Noen må tross alt passe på og stå for alt det praktiske når Ingar, Kjetil, Veronica og Marlene kjører.

Egen jentebil?

Moren er aldri redd når døtrene raser rundt i skogen i store hastigheter.

- Jeg har aldri vært utrygg i bil selv, og derfor er jeg ikke redd for dem heller. De er tross alt godt sikret i bilen.

Under en NM-runde i Østfold i fjor fikk de en egen familiepokal for å ha stilt med tre generasjoner i samme rally.

Lørdag stilte familien i to forskjellige biler i NM-runden Numedalsrallyet:Kjetil og Marlene ble nummer tre i sin Opel Corsa i klasse N2.Veronica var kartleser i Frode Abrahamsens golf. De fikk tekniske problemer og kjørte inn til 8. plass i klasse 12.

Ingar venter med sin sesongåpning til litt lenger utpå våren.

Om noen år blir jentene kanskje å se i egen bil. Veronica har tatt førerlisens, men har lyst til å fortsette som kartleser. Marlenes store drøm er derimot å bli rally fører .

- Det er morsomt å sitte på, men enda morsommere å kjøre. Og jo fortere det går, jo morsommere er det, sier 16-åringen.

RALLYFAMILIEN: Her er rallyfamilien Engan samlet på ett brett. Fra venstre: Ingar Engan (72), sønnen Kjetil (42) med kona Monica (40), og barnebarna Veronica (19) og Marlene (16).
TALENT: Marlene (16) er en av de yngste kartleserne i rally, men ønsker å bli fører når hun blir gammel nok til å kjøre. Så vil tida vise om hun kan bidra til familiens trofésamling. I løpet av åra har det blitt mange premier til rallyfamilien. Premieskapet fyller en hel vegg i eneboligen.
FAR OG DATTER: Kjetil Engan hadde med seg yngstedatteren Marlene i Numedalsrallyet i helga. De ble nummer tre i klasse N2.