Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tre grunner til Norges ekstreme forvandling: - Har vært mye rart tidligere

Fra nesten-landslag til gullkandidat. Ekspertene forklarer.

HAR OVERRASKET: Norge tok seg videre til semifinalen som klar gruppevinner og har overrasket alle dette mesterskapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HAR OVERRASKET: Norge tok seg videre til semifinalen som klar gruppevinner og har overrasket alle dette mesterskapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

KRAKOW/OSLO (Dagbladet): Før dette mesterskapet var 6. plassen fra EM i 2008 håndballguttas beste plassering i et mesterskap. I går ble de norske herrene klar for semifinalen etter utklassingsseieren over Frankrike.

Triumfen overrasket franskmennene og stort sett alle som følger med på håndball. Seieren gjorde at Norge vant sin knalltøffe mellomspillsgruppe suverent.

Med ni poeng vant Norge sin gruppe hele tre poeng foran forfølgerne Kroatia, Frankrike og Polen. Det er tre stormakter som Norge alle har banket i dette mesterskapet.

SENSASJON: Norge knuste verdensenerne Frankrike 29-24 i går kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SENSASJON: Norge knuste verdensenerne Frankrike 29-24 i går kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke semifinalistene fra den andre gruppa, Spania og Tyskland, har tatt like mange poeng som Norge.

Det betyr at de norske håndballgutta, som i en årrekke har levd i skyggen av håndballjentene, plutselig er en av de aller sterkeste gullkandidatene i dette mesterskapet.

Det store spørsmålet er: Hvorfor er håndballherrene gått fra å være et nesten-landsag til et vinnerlag?

- Bestemte seg for å trene Dagbladet har snakket med håndballprofilene Marit Breivik, Kjersti Grini, Trine Haltvik, Øystein Havang, Gro Hammerseng-Edin, Camilla Herrem og Randi Gustad om teamet.

IMPONERT: Marit Brevik.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
IMPONERT: Marit Brevik. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lagmoral, ydmykhet og økte treningsdoser er stikkordene som går igjen.

- Håndballgutta bestemte seg for noen år siden at de måtte trene mye. Det gir resultater nå. Nå er de nære de aller beste og mange spiller jo i store ligaer. De har en trener i Christian Berge som har ambisjoner og som framstår veldig klokt. Jeg tar av meg hatten for all innsatsen som er lagt ned. Dette er stort for alle som liker håndball, sier Marit Breivik til Dagbladet.

Trine Haltvik trekker frem flere av de samme momentene.

IMPONERT: Randi Gustad.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IMPONERT: Randi Gustad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er gjort grep, og det virker som de har lært litt av håndballjentene. De er mer grundige, har et større trenerapparat og jobber hardere. Grundigheten og hard jobbing over lang tid har gitt resultater, mener Haltvik.

- Det er et ungt og spennende lag. Vi har fått luket vekk nesten-generasjonen som rotet det til mot slutten. Denne gjengen har stort talent og jobber for hverandre.

Hyller lagmoralen
Det norske herrelandslaget har foreløpig ingen store stjerner, men Christian Berge og Glenn Solberg har klart å skape et glimrende kollektiv som jobber for hverandre.

- De norske gutta gjør ting så lett. De lykkes med håndballens basis. De vinner på lagmoral og ingen spillere framstår som stjerner. Det er viktig. Norge har klassespillere, og jeg skal ikke snakke de ned, men de spiller for kollektivet, sier tidligere håndballprofil Øystein Havang til Dagbladet.

- Norge er særdeles gode i forsvar og tok bort styrken til Frankrike. De mangler fart og det norske forsvaret er rett og slett for tette, sier Havang.

Herrem hyller det norske samholdet, som kan minne om håndballjentenes lagånd.

- Det er magisk å se på. Helt fantastisk. De spiller så sinnsykt bra sammen nå. Norge har ingen stjerner, men et veldig bra lag og utrolig bra lagånd. Det er en stor fordel. Det er en fryd å se på de norske herrene nå, sier Herrem til Dagbladet.

- Har vært mye rart tidligere Grini mener at det norske herrelandslaget endelig har blitt et lag med stor L.

- De er ydmyke og forstår at de er en del av noe som er større enn seg selv. Det har vært mye rart tidligere, der de har sett tre kamper frem i tid, i stedet for å ta én kamp om gangen, og der spillere har vært mer opptatt av egne sponsorkontrakter enn Norges prestasjoner. Nå er fokuset riktig, forklarer en tidligere storskytteren.

- Jeg har lenge merket en stor forskjell på guttene og jentene. Mens jentene drømmer om å komme på landslaget, drømmer guttene om å bli proff i Spania. Landslaget har ikke hatt den samme statusen der, men nå ser vi endelig et lag som kjemper for hverandre med flagget på brystet, mener Grini.

Vil til OL Selvtillit er trolig også et viktig stikkord.

IMPONERT: Camilla Herrem. Foto: Jens Dresling/POLFOTO via AP
IMPONERT: Camilla Herrem. Foto: Jens Dresling/POLFOTO via AP Vis mer

- Det er mange grunner. Men først og fremst spiller de med selvtillit. Ole Erevik spiller en superkamp i målet og vi er avhengig av målvaktene for å lykkes. Dette er først og fremst en lagseier der alle bidrar. Alle leverer og jeg er så imponert. Dette er en milepæl i norsk idrettshistorie, sier TV 2s håndballekspert Randi Gustad til Dagbladet.

Hammerseng-Edin håper at herrene kan ta seg til OL.

- Begge lagene sammen i OL vil være fantastisk. Det er noe jeg unner enhver utøver å ta del i. Det er en spesiell følelse å være med i OL. Man føler et felleskap med de andre norske utøverne som er med og kan hente inspirasjon hos hverandre og ikke minst samarbeide for å lære hverandre, sier Larvik-profilen.

- Det øker håndballinteressen og det blir om mulig enda mer entusiasme rundt håndball i Norge. Det er ekstremt artig å følge med på mesterskap nå som Norge er med og gjør det så godt. Det er vesentlig mer moro å følge når de norske gutta er med på moroa og markerer seg, sier Hammerseng-Edin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media