Tre historiske Barcelona-snuoperasjoner - og ett forsmedelig Milan-tap

Norske Milan-supportere vet laget har gått på smeller før.

Champions League-studio fra kl. 20.45: Barcelona - Milan, Schalke - Galatasaray

(Dagbladet): Foran kveldens mesterligamøte mot AC Milan har Barcelona en formidal oppgave foran seg. For med 0-2 på San Siro må katalanerne foreta en snuoperasjon og vinne med tre mål for å være videre etter 90 spilte minutter på Camp Nou.

- Barca må score fire Vinner de 2-0 blir det ekstraomganger, og dersom ingen scorer i løpet av to ganger 15 minutter avgjøres det hele på straffesparkkonkurranse.

Milan har med andre ord avansementet i sin hule hånd, C Mores La Liga-ekspert Petter Veland uttalte tidligere i dag til Dagbladet at han tror Barcelona må score minst fire mål for å gå videre. Han tror nemlig ikke Barcelona holder nullen.

Forsiktig optimist Han holder imidlertid en knapp på Milan. Det gjør også Milan-supporter og pressekontakt i AC Milan Norge Bår Sveinhaug, men det er bare så vidt.

- Jeg tror det er ganske 50/50 i kveld. Vi har et godt utgangspunkt, men på en normal dag er Barcelona absolutt kapable til å score to eller flere mål, sier Sveinhaug til Dagbladet.

Han er forsiktig optimist, og mener Milan trenger minst én scoring for å gå videre. Men Milan har vært gode på akkurat det i det siste, og står med åtte strake seriekamper med scoring. På bortebane i årets Serie A har laget bare gått målløse av banen én gang.

- Jeg føler meg også ganske sikker på at vi scorer, men jeg er ikke helt sikker på avansement før vi har to, sier han.

Han peker på at det raske angrepet til Milan kan skape problemer for Barcelona, men at de må sette sjansene de får.

- Taper, men avanserer - Det virker som om laget har høy selvtillit og at det er god stemning innad i troppen. Den håper jeg vi tar med oss inn i kampen, sier han, og fortsetter.

- På den andre siden er det litt skummelt at Barcelona kommer inn som underdogs. I fjor holdt vi på å ryke mot Arsenal, da vi tapte 3-0 etter å ha vunnet den første kampen 4-0, og så ligger finaletapet mot Liverpool i 2005 i bakhodet. Det er nok en grunn til at jeg er litt forsiktig, for vi Milan-supportere har opplevd noen skremmende episoder, der vi har eller nesten har tapt etter å ha ligget over, sier han.

Sveinhaug tror Barcelona vinner, men at Milan går videre.

- 2-1 til Barcelona, vil jeg si. Og med det går vi videre, slår han fast.

- Trenger tidlig mål President for Barcelonas norske supporterklubb, Lasse Brenden, er også optimistisk foran kveldens møte.

- Jeg grugleder meg til kampen, og vi trenger et tidlig mål, men jeg må være optimist nok til å si at vi går videre, sier han til Dagbladet.

- Jeg er ikke helt sikker på hva resultatet blir, men vi vinner så vi akkurat går videre, fortsetter Brenden.

Han har oppskriften på Barcelona-avansement klar.

- Målet bør komme innen 15 minutter, og senest innen 30. Da er det mulig å avansere. Vi må unngå å stange slik som sist, og så må Messi stå frem fra sin beste side. Men han pleier å like slike kamper og er vant med å ha ansvar, sier Brenden.

Stoler på Messi Messi har i det siste sammen med resten av Barcelona mottatt kritikk for å spille under evne, og Brenden tror det er flere årsaker til å laget har fremstått under pari i det siste. I fjor holdt laget nullen i 19 kamper totalt i La Liga, ifølge Spanskefans. I år har Barcelona kun seks rene bur i hjemlig serie, fire av dem på hjemmebane.

- Vi har en dårlig periode nå, og jeg tror det er mange årsaker som ligger bak. Det er klart at når treneren vår (Tito Vilanova, som er sykemeldt, journ. anm) mangler, så har det sikkert en effekt. Mange har dermed fremhevet midlertidig trener Jordi Roura som den svake brikken, men det føler jeg blir litt urettferdig - han har tross alt ikke bedt om å bli plassert i situasjonen han er i nå, sier Brenden.

Historiske Barca-snuoperasjoner Brenden har tro på en snuoperasjon, og laget hans er heller ikke fremmed for slike. Barcelona-vennlige Sport «tror på snuoperasjonen» og har startet en kampanje på Twitter, mens den Madrid-baserte avisen Marca har listet opp fem historiske snuoperasjoner i Champions League for den spanske serielederen. Tre av dem kan du lese under.

Champions League 1999/00, kvartfinale, Barcelona - Chelsea Etter å ha tapt 3-1 på Stamford Bridge mot Chelsea, var Barcelona nødt til å hente frem det lille ekstra i returmøtet. Etter at Tore André Flo hadde sørget for redusering til 1-2 i det 60. minutt, scoret Daniel Garcia 3-1 for Barcelona syv minutter før full tid, og sikret med det ekstraomganger. Der scoret Barcelona to ganger, en på straffe signert Rivaldo og en scoring til rett før første ekstraomgang var ferdig.

Dermed var Barcelona videre til semifinale, der de endte med å ryke 5-3 sammenlagt mot Valencia.

Serievinnercupen 1985/86, semifinale, Barcelona - IFK Gøteborg I Supervinnercupen, som dagens Champions League het den gang, møtte svenske IFK Gøteborg Barcelona til dyst i semifinalen, og etter 3-0 på hjemmebane i den første kampen lå svenskene godt an før bortemøtet. Men på Camp Nou scoret Pichi Alonso hat-trick, og kampen gikk til straffesparkkonkurranse.

Der var det Barcelona med hjemmepublikummet i ryggen som hadde nervene mest under kontroll, og katalanerne slo svenskene 5-4 etter at norske Per Edmund Mordt bommet på den avgjørende straffen. I finalen, mot Steua Bucuresti, var det imidlertid katalanerne som måtte gå skuffet av banen etter straffer. De bommet på fire, og da holdt det at rumenerne scoret på to.

Champions League 1993/94, første runde, Barcelona - Dinamo Kiev Allerede i den første runden av Champions League så det stygt ut for Barcelona i 1993/94-sesongen. Ukrainske Dinamo Kiev hadde nemlig slått det spanske laget 3-1 på hjemmebane, og hadde sikret seg et godt utgangspunkt før møtet i Barcelona.

Men da sto katalanerne frem, og etter scoringer av Michael Laudrup, Jose Mari Bakero ganger to og Ronald Koeman sikret Barcelona seg avansement med en 4-1-seier og 5-4 sammenlagt. Den gang gikk laget helt til finalen, der de måtte se seg slått av kveldens motstander AC Milan.

Finaletap for Milan Men AC Milan har hatt sine nedturer, og kanskje mest bittert var det å være Milan-supporter i 2005.

25. mai 2005 huskes best av Liverpool-supportere som mirakelet i Istanbul, men for Milan var kvelden en katastrofe. Liverpool og Milan klinsjet sammen i finalen i den gjeveste europeiske turneringen, og italienerne virket å ha kontroll på engelskmennene.

For med 3-0 til pause, etter scoringer av Paolo Maldini av Hernan Crespo ganger to, virket kampen avgjort. Men med tre scoringer på seks minutter av Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso hadde Liverpool brakt balanse i regnskapet i det 60. minutt.

Etter det var Milan nærmest scoring, men resten av kampen samt ekstraomgangene endte uten mål. Og med det skulle alt avgjøres på straffer. Der bommet både Serginho, Andrea Pirlo og Andrij Sjevtsjenko, og da gjorde det ingenting for Liverpool at heller ikke John Arne Riise maktet å score.

Milan fikk imidlertid revansje, da de to år senere senket nettopp Liverpool i Champions League-finalen, og tok klubbens syvende Champions League-trofé.

Du følger kveldens storkamp live i vårt studio.

OPTIMISTISKE: Både Barcelona-supporter Lasse Brenden (t.v.) og AC Milan-supporter (t.h.) Bår Sveinhaug tror sine lag avanserer. Begge tror også Barcelona vinner. Foto: Privat
OPTIMISTISKE: Både Barcelona-supporter Lasse Brenden (t.v.) og AC Milan-supporter (t.h.) Bår Sveinhaug tror sine lag avanserer. Begge tror også Barcelona vinner. Foto: Privat Vis mer