Tre hundredeler unna v-rekorden

Ny OL-rekord av finaleklare Alexander Dale Oen.

BEIJING (Dagbladet.no): I går svømte Alexander Dale Oen (23) inn i de olympiske historiebøkene, da han satte ny OL-rekord på 100 meter bryst - med tida 59,41 sekunder.

I dagens semifinale var han enda raskere, da han ble klokket inn til 59,16. Dermed er Dale Oen Norges første mannlige svømmefinalist i OL noen sinne.

Da Dagbladet.no møtte ham i Vannkuben etter rekordløpet, var han rolig - og finalefokusert.

- Jeg er veldig fornøyd med utviklingen min, og i dag fikk jeg bedre til de tingene jeg ikke var helt fornøyd med i går, sier Dale Oen.

Var spent
Da han klokket inn til tidenes beste OL-tid i Vannkuben i går, ble han samtidig tidenes nest raskeste mann på distansen. Det er han fortsatt - men nå nærmer han seg virkelig verdensrekorden til den store forhåndsfavoritten Brendan Hansen (USA).

Han svømte 59,13 for to år siden, men har ikke vært like sterk her i Beijing. Men han har det inne, og kan fort våkne i finalen.

Men der vil han møte en heltent Dale Oen, som så langt har vist stor mental styrke.

- Jeg var litt mer spent før løpet i dag, men jeg klarte heldigvis å fokusere på meg selv og ikke de andre, sier strilen.

IMPONERER STORT: Alexander Dale Oen setter virkelig Norge på det internasjonale svømmekartet i Beijing. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
IMPONERER STORT: Alexander Dale Oen setter virkelig Norge på det internasjonale svømmekartet i Beijing. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Sinnssykt gøy

Trener Stig Leganger-Hansen er selvfølgelig strålende fornøyd med eleven sin.

- I dag gjør han akkurat det vi har snakket om. Han var bedre i innslaget enn i går og bedre i oppgangen etter vendingen, sier Leganger-Hansen.

- Og nå nærmer han seg verdensrekorden?

- Ja, han er tett på. Dette er sinnssykt gøy.

Men han tør ikke spå om Dale Oen kan kapre også verdensrekorden i morgendagens finale.

- Det er umulig å planlegge tre hundredeler.

- Han har de to raskeste tidene her, er han nå favoritt i finalen?

Tre hundredeler unna v-rekorden

- I andres øyne er han kanskje det, men for oss er han fortsatt en utfordrer, sier treneren til Dagbladet.no.

PS! Japanske Kosuke Kitajima hadde nest beste tid i semifinalene med 59,55.