FORSVARER TILSKUERTALLENE: Niels Røine sier at bare skottene går mer på fotballkamp enn oss nordmenn målt i antall innbyggere. Morten Pedersen mener NTF-sjefen bagatelliserer et faktum som rir klubbene, sponsorer, samarbeidspartnere og den norske fotballøkonomien som ei mare.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FORSVARER TILSKUERTALLENE: Niels Røine sier at bare skottene går mer på fotballkamp enn oss nordmenn målt i antall innbyggere. Morten Pedersen mener NTF-sjefen bagatelliserer et faktum som rir klubbene, sponsorer, samarbeidspartnere og den norske fotballøkonomien som ei mare. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Tre kampdager er bra, men har ikke rettighetskjøperne noe de skulle sagt?

Etter å ha gått seg vill i Bakrommet tirsdag kveld fant NTF-sjef Niels Røine endelig igjen kompasset. Men har han grunnlag for å kunne love det han lover?

Oslo — torsdag 21. september

TIRSDAG KUNNE VG fortelle oss om den dramatiske seersvikten den norske TV-fotballen nå opplever. Parallellt var Aftenposten ute med tall som viser at 140 000 tilskuere er blitt borte fra tippeligarenaene de siste fire årene. Og som om ikke det var deprimerende nok slo vi i Dagbladet til med en Telenor Arena-dokumentasjon fra Stabæk-Odd som fortalte at det offisielle publikumstallet på 5842 var blåst opp tre ganger i forhold til de tilskuerene som faktisk var på kampen.

Med andre ord krise, krise, krise.

I TIPPELIGAEN OPERERER klubbene med solgte billetter. I disse tallene ligger det store pakker med sesongkort og sponsorbilletter. Den siste typen blir avtalt i henhold til korte og lange samarbeidsavtaler og brukes på forskjellig vis av næringslivet. Men selv om folk får dem kastet etter seg er det nesten ingen som vil ha dem.

Men talt blir de.

Og vips så er publikumskrisa bare dramatisk.

I BAKROMMET HOS Knut Nesbø tirsdag kveld ble NTF-sjef Niels Røine bedt om å kommentere det faktum at publikumstallene stuper i norsk fotball. Svaret han kom med var i beste fall et meningsløst forsøk på å pakke en kritisk situasjon inn i en statistikk der tilskuere per kapita (innbyggere) forteller at publikumstallene i Norge er helt ålreite de, det er bare skottene som går mer på fotballkamp enn oss.

Hvordan det er mulig å trekke en slik konklusjon aner jeg ikke, og jeg tør heller ikke tenke på hvor store de allerede fullsatte arenaene i Bundesliga måtte vært om Tyskland (82,5 millioner innbyggere) skulle klare å hevde seg på den statistikken, men det er ikke poenget.

Poenget er at Niels Røine bagatelliserte et faktum som rir klubbene, sponsorer, samarbeidspartnere og den norske fotballøkonomien som ei mare.

Og det igjen er et faktum som kler en sjef for Norsk Toppfotball meget dårlig.

JEG SITERER TIL fotballeder-skrekk og advarsel sjefen for de dårlige tidene:

"Det er en rekke ting vi ser på. Nå har det vært en liten nedgang hvert år fra 2007 da vi satt en fantastisk rekord med nesten 11000 (10555 offisielt) tilskuere per kamp. Det er fortsatt - med de tilskuertallene vi har i år - bare skottene som går mer på fotballkamp enn det vi nordmenn gjør og ser på toppdivisjonen. Vi ligger veldig godt an på den statistikken i forhold til tilskuertall. Men med den entusiasmen som forsvant etter Danmark-kamp og sånn, så har vi noen utfordringer resten av sesongen."

OG HER ER mer:

"Jeg tror det er en rekke ting vi må gjøre bedre. Sjøl er jeg opptatt av den tidsklemma mange opplever i hverdagen med sosiale medier — de er en helt annen hverdag enn bare for noen år siden. Og det å sette av fire fem timer for å gå på kamp blir vanskeligere og vanskeligere for folk. Så vi må bli bedre på ting."

JEG ER ENIG med Niels Røine i at fotballen må "bli bedre på ting". Jeg er hoderystende uenig i alt det andre han sier. Og at tapet for Danmark i Parken 6. september har noe som helst med publikumssvikten i Tippeligaen å gjøre — jeg gjentar "entusiasmen som forsvant etter Danmark-kampen" — hvordan er det mulig å konkludere med sånt?

Når publikum har rent ut med spillernes badevann siden sesongstarten i mars.

FOTBALLPRESIDENT YNGVE HALLÉN konkluderte i gårsdagens Dagbladet at situasjonen er meget alvorlig. Bra.

I STABÆK INNRØMMET daglig leder Jon Tunold (Dagbladet.no) at han vet at flere klubber opplever publikumstall som bare er halvparten av det som blir oppgitt. Bra.

OG I DAG kom også NTF-sjefen på banen, som er under steinhardt press både internt og fra de 16 tippeligaklubbene, med et saliggjørende og fornuftig innspill der han lover bare tre kampdager fra 2013 (VG).

Og jeg gjentar, han lover det.

HVORDAN DET ER mulig er en annen sak. Når vi vet at Canal + vil sende Tippeligaen lørdag og søndag, og TV-rettighetene til de to siste kampene ennå ikke er solgt. Da blir det i overkant arrogant overfor de du har motatt og skal motta penger fra - rettighetskjøperne - å bruke VG til å fortelle dem hva de skal gjøre med varen de betaler i dyre dommer for.

Men Røine er i hvert fall på ballen til en forandring.

Selv om den ikke er hans.

GLISSENT: Telenor Arena var tynt besatt da Stabæk fikk besøk av Odd Grenland i helga.  Foto Gunhild Toldnes
GLISSENT: Telenor Arena var tynt besatt da Stabæk fikk besøk av Odd Grenland i helga. Foto Gunhild Toldnes Vis mer