FRA EKSTASE TIL RASERI: Her jubler Espen Aarnes Hvammen etter å ha blitt første nordmann under 35 sekunder på 500 meter skøyter. Litt senere ble han nektet å starte på 1000 meter - til tross for at han lå langt bedre plassert i sammendraget enn løpere som faktisk fikk lov til å gå. Foto:  EPA/GEORGE FREY
FRA EKSTASE TIL RASERI: Her jubler Espen Aarnes Hvammen etter å ha blitt første nordmann under 35 sekunder på 500 meter skøyter. Litt senere ble han nektet å starte på 1000 meter - til tross for at han lå langt bedre plassert i sammendraget enn løpere som faktisk fikk lov til å gå. Foto: EPA/GEORGE FREYVis mer

Tre kvarter etter rekordløpet ble skøytekometen fly forbannet

- Drikkeflaskene gikk i veggen, sier tidenes raskeste nordmann.

GARDERMOEN (Dagbladet): Søndag brøt Espen Aarnes Hvammen (24) en barriere i norsk skøytesport.

Da suste han inn til 34,73 på sin andre 500 meter under sprint-VM i Salt Lake City - og ble med det tidenes første nordmann under 35 sekunder på distansen.

- Det er kanskje den beste følelsen jeg har hatt på isen noen gang, sier han til Dagbladet etter å ha landet på Gardermoen i formiddag.

- Ufattelig forbannet
Men mestringsfølelsen over å ha oppnådd noe han hadde trent for så lenge gikk over til sinne 40 minutter senere. Da fikk han beskjed om at han ikke fikk gå den avsluttende 1000-meteren, selv om han lå vesentlig bedre an i sammendraget enn løpere som faktisk fikk stille til start.

24 mann fikk gå, Hvammen var nummer 21 etter tre av fire distanser, men merkelig nok fikk han startnekt.

Da kokte det i topplokket hos Aarnes Hvammen.

- Jeg ble dritforbannet, for jeg visste at jeg kunne gå bra på 1000 meter og sette ny norsk poengrekord sammenlagt. Der og da var jeg så ufattelig forbannet - drikkeflaskene smalt inn i veggen i garderoben. Det var litt ambivalente følelser den dagen. Men jeg er veldig fornøyd med løpet jeg gjorde på søndag. Det var en god følelse å ta med seg hjem, sier han.

Urettferdige regler
Forklaringen på at 24-åringen måtte stå over 1000-meteren, mens en løper som bare var nummer 28 i sammendraget fikk gå, er av det innfløkte slaget:

TROR HAN KAN BLI VERDENS BESTE: 24 år gamle Hvammen har forbedret sin personlige rekord på 500 meter hvert eneste år som senior. Han er overbevist om at han har kapasiteten til å ta OL-medalje i Sotsji neste år.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TROR HAN KAN BLI VERDENS BESTE: 24 år gamle Hvammen har forbedret sin personlige rekord på 500 meter hvert eneste år som senior. Han er overbevist om at han har kapasiteten til å ta OL-medalje i Sotsji neste år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I sprint-VM går du 500 meter to ganger, og 1000 meter to ganger. Første dag trekkes du i en bane på 500 meter, og i en bane på 1000 meter, og så går du i motsatt bane dag nummer to. Etter tre distanser ser man på lista sammenlagt, og de 16 beste er klare for siste øvelse. Deretter er det et seleksjonssystem opp til de 24 beste, og det skal gå opp slik at man står igjen med 12 par til slutt. Du skal ha to løp hvor du starter i indre bane, og to i ytre bane.
 
- Hvis du er nummer 21, slik jeg var, har du mange foran deg av de som er kvalifiserte. Når de har samme bane som deg, rykker du langt bak i køen, og så kan det bli fylt inn av folk som skal ha motsatt bane på siste 1000. De er egentlig mye dårligere enn deg, for eksempel var det en som hadde gått 500 meter på 35,5 og 35,7, og som var langt bak meg i sammendraget før siste distanse, men så kom han inn fordi han hadde motsatt bane. Det synes jeg er en tåpelig regel, sier Hvammen.

Han mener det ville vært langt mer rettferdig om man kjørte tilfeldig trekning på 500 og 1000 meter første dag, og så motsatt bane på 500 meter dagen etter.

- Da får man heller bare jevne ut med parene på slutten, sånn at de beste får gå. Det er ikke rettferdig at noen andre kan komme inn for deg, når du har bedre resultater og ville hatt muligheten til å gå deg opp i sammendraget.

Tror han kan bli verdens beste
For å eliminere muligheten for at det samme skjer i framtida er det bare én ting som nytter: Å gå enda fortere.

- Det hadde vært det greieste, så hadde jeg sluppet alt dette. Nå ble det først en ekstrem glede, og så litt raseri over reglene etterpå. Men det var min feil. Hadde jeg gått på 34,7 begge dager ville det ikke vært en problemstilling, sier han.

Marginene er ekstremt små på 500 meter skøyter. Aarnes Hvammen var 44 hundredeler bak vinneren på søndag. Det holdt til en 14. plass.

Hadde han gått to tiendeler raskere, ville han vært på bronseplass.

ATYPISK: Espen Aarnes Hvammen har sin store styrke i svingene, i motsetning til mange andre norske skøytesprintere. Foto: EPA/GEORGE FREY
ATYPISK: Espen Aarnes Hvammen har sin store styrke i svingene, i motsetning til mange andre norske skøytesprintere. Foto: EPA/GEORGE FREY Vis mer

24-åringen er helt overbevist om at han allerede neste år kan være med og kjempe om OL-medalje på 500 meter i Sotsji. Han beskriver svingene som sin store forse, og langsidene og starten som områder der det er mulig å knipe tiendeler.

- Til å være norsk skøyteløper er det egentlig veldig atypisk. Det er typisk norsk å slite i siste indre. Med Ådne Søndrål og Grunde Njøs kunne man omtrent sende sykebilen før de kom inn i siste indre, liksom, sier han med en latter.

- Tror du at du kan bli verdens beste på 500 meter?

- Ja. Jeg har absolutt potensial til det. Nå går jeg mot gutta som jeg så på TV da jeg var mindre, og slår dem. Det gir selvtillit å se at de også bare er av kjøtt og blod, og at de har gått den samme veien som deg selv. Det handler bare om å trene. Jeg vet at jeg rent fysisk har et utrolig bra utgangspunkt for dette. I sprint er det svingene som avgjør, om du klarer å ta med deg farta derfra. Den egenskapen har jeg. Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal bli en av dem som kan vinne, sier han.