Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tre lagvenninner, tre mil, tre medaljer

Derfor er Bjørgen nominert til Folkets Idrettspris.

TRE OM DET: Therese Johaug, Marit Bjørgen og Kristin størmer Steira dro hverandre til OL-mealjene på tremila i Sotsji. Det var også Marits tredje OL-gull i lekene.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRE OM DET: Therese Johaug, Marit Bjørgen og Kristin størmer Steira dro hverandre til OL-mealjene på tremila i Sotsji. Det var også Marits tredje OL-gull i lekene.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): Da Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i Vancouver gråt hun av glede. Da hun vant åpningsrennet i Sotsji gråt hun også, men denne gangen av helt andre grunner.

Den norske langrennsleiren ble rystet langt inn i margen da Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror døde brått dagen før alvoret i Sotsji tok til. Da tankene og følelsene kretset rundt alt annet enn langrenn var det lagkapteinen Marit som sto fram. Både sportslig og menneskelig.

Det første gullet
Lørdag 8. februar 2014, blant høye, kraftige furutrær, langt oppi den russiske fjellheimen, forsøkte Marit og de andre norske jentene å forberede seg som normalt til et av årets største sportslige høydepunkter.

Åpningsdistansen i OL.

Ved skibyttet halvveis på femtenkilometeren var det bare seks løpere som klarte å henge med. Opp den siste brutale motbakken var det to. Marit og Charlotte Kalla.

På flata inn mot mål spurtet Marit ned Kalla, slik hun har gjort så mange ganger før, og vant gull for seg selv og Norge.

Og Astrid.

- Astrid ville gjerne vi skulle gå for broren i dag. Det gjorde vi, sa Bjørgen etter løpet.

I målområdet sto de norske jentene og omfavnet hverandre. Sørgebånd rundt armene. Sammen i sorgen. Sammen i gleden.

Og de to neste
Tross den dystre rammen var det til slutt gleden som vant fram. Bjørgen falt på sprinten, opplevde tidenes smørebom på stafetten, før hun og Ingvild Flugstad Østberg sammen vant et overlegent lagsprint-gull elleve dager etter Bjørgens åpningsseier.

Derfra og ut handlet det bare om Marit. OL-dronninga som allerede var kronet langrennsdronning etter et utall verdenscupseire, tre totaltriumfer og tolv VM-gull.

Marit, som sammen med Therese Johaug og Kristin Størmer Steira reiste fra alle verdens langrennsløpere på den avsluttende tremila i Sotsji og tapetserte OL-pallen med de norske fargene.

Selvfølgelig med Marit på toppen.

Tre lagvenninner, tre mil, tre medaljer. Og tre gull til Marit.