Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tre langrennsess, én skiskytter og ei spesiell dame hjalp Riise tilbake: - Jeg orket ikke mer

Lang og tung vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Søndag spiller trolig John Arne Riise sin første Tippeliga-kamp fra start noensinne når AaFK møter Rosenborg på Lerkendal.

Det er virkelig på tide for 35-åringen med 110 landskamper for Norge, 234 kamper for Liverpool, 99 kamper for Roma, 87 kamper for Fulham, 44 kamper for Monaco, 25 kamper for APOEL og 15 kamper for Dehli Dynamos siden forrige opptreden i hjembyen.

Overfor Dagbladet kaller Riise det en drøm å få avslutte karrieren der det startet og sammen med lillebror Bjørn Helge Riise. Det høres ut som et idyllisk eventyr, men det er det ikke. Eventyret er helt spesielt. Det har vekslet mellom drømmer og mareritt. Hat og kjærlighet. Krig og fred.

I eventyret om Riise har den ubeskjedne ålesunderen påtatt seg alle rollene som et eventyr skal ha: Riise er både helten, skurken og Espen Askeladd på en gang.

Les hele Riises dramatiske Ålesund-historie her.

- Vil løfte byen Etter en tung vinter som holdt på å sette en sluttstrek på Riises fotballkarriere og en tung start på Tippeliga-karrieren med tap i begge Riises innhopp så langt, sitter han likevel igjen med mye positivt.

ENDELIG: John Arne Riise spiller i dag trolig sin første kamp i Ålesund siden 1998. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG: John Arne Riise spiller i dag trolig sin første kamp i Ålesund siden 1998. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er utrolig deilig å være her. Det er en fantastisk følelse. Jeg er vedig motivert og gira på å gjøre alt jeg kan for at klubben skal nå nye høyder. Jeg har erfaring og et nettverk som jeg håper AaFK kan få nytte av. Jeg har veldig lyst til å bidra til å løfte hele klubben og byen, sier Riise til Dagbladet.

- Formen blir stadig bedre. Jeg trener to økter hver dag og er en del av en veldig bra treningshverdag i AaFK. Jeg er imponert over hvor profesjonelt det er her nå. Det er mye mer proft nå enn det var sist jeg var her.

- Kona mi leser meg Nå smiler og ler han, men vinteren var knalltøff. Riises Betsson-avtale var uforenlig med NFFs avtale med Norsk Tipping. Ålesunderen forsøkte å fire på kravene og trodde mange ganger at han hadde løst floka, men gang på gang ble han møtt av en ny nedtur.

Til slutt ble 35-åringen lei.

INSPIRERT: John Arne Riise forteller om hvordan Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen inspirerer ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INSPIRERT: John Arne Riise forteller om hvordan Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen inspirerer ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg holdt på å legge opp. Det var så mye styr. Jeg orket ikke mer. Men kona mi så at jeg ville fortsette. Hun leser meg og ba meg følge drømmen. Til slutt fant vi en løsning. Louise Angelica har mye av æren for det, forteller Riise.

Den første utfordringen var løst. Så startet den neste. Etter mange måneder uten fotball, var Riise langt unna toppformen. I så måte har langrennseneren Martin Johnsrud Sundby bidratt positivt.

- Jeg har etter hvert fått veldig god kontakt med Sundby, etter «Best av de beste»-serien. Jeg var med på seiersfesten hans i Holmenkollen i vinteren.

FORBILDER: John Arne Riise lar seg inspirere og motivere av Main Johnsrud Sundby og Petter Northug. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jeff McIntosh
FORBILDER: John Arne Riise lar seg inspirere og motivere av Main Johnsrud Sundby og Petter Northug. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jeff McIntosh Vis mer

- Han er verdens snilleste og er åpen om alt. Jeg har spurt om treningsråd, og jeg får alltid svar. Det er kult å kunne lære av ham på kondinsjonsbiten, forteller Riise.

Langrennsforbilder I tillegg til Sundby har Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen bidratt på sine måter for å motivere Riise til å finne tilbake til toppformen.

- Jeg ser en del på idrettsklipp på YouTube for å bli motivert. Jeg ser en del på det jeg har oppnådd for å få opp selvtilliten og godfølelsen. Og jeg ser en del på videoer av Northug, Bjørgen og Sundby, forteller Riise.

- Bjørndalen inspirerer på grunn av alderen. Han er et forbilde for alle og sprenger grenser. Northug er litt samme type som meg selv. Han sier det han mener og har en kul fremtoning i media. Det inspirerer. Sundby er maskinen. Han er et treningsforbilde.

- Lillebror er maskin På veien mot god, gammel fysisk form er også lillebror Bjørn Helge Riise en sentral person. Brødrene Riise har alltid hatt fysikken som en av styrkene og la grunnlaget for det gjennom harde treningsturer opp Sukkertoppen og Fjellstua i Ålesund i ungdomstiden.

GJENFORENT: John Arne Riise og broren Bjørn Helge Riise er endelig lagkamater igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GJENFORENT: John Arne Riise og broren Bjørn Helge Riise er endelig lagkamater igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri vært noen teknisk spiller og har dyrket mine styrker som er fysikken og skuddfoten. Både Bjørn Helge og jeg har trent veldig mye og steinhardt. Bjørn Helge er maskin når det gjelder løping og kan løpe fort i timevis. Jeg er kanskje bedre på å løpe i rykk og napp med stopp og akselerasjon, forteller storebror Riise.

- Jeg har allerede tatt en del turer opp Sukkertoppen og Fjellstua, hvor jeg la grunnlaget som ung. Det vekker gode minner. Det er god trening og deilig å komme seg ut. Brudern og jeg tok en tur til Hessa og mimret. Det vekket gode minner. Det var her det startet. Det var her vi la grunnlaget for karrierene våres.

Riises advarsel Han er godt fornøyd med klubb- og byvalget.

- Det er utrolig digg å bo i Ålesund. Kona og jeg trenger ro. Det får vi her. Her er det idyll. Vi bor midt i sentrum og har kommet godt i gang med flytteprosessen, forteller Liverpool-legenden.

TAKK: John Arne Riise takker kona Louise Angelica Riise for at han nå får avslutte karrieren slik han ønsker. 
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAKK: John Arne Riise takker kona Louise Angelica Riise for at han nå får avslutte karrieren slik han ønsker. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser de samme folkene som før i gatene. De kommer bort og sier at de gleder til å se meg i AaFK-drakta igjen. Det inspirerer og gjør at jeg blir ekstra gira på å gjøre det bra.

Til slutt kommer den skuddkåte 35-åringen med en advarsel til motspillerne i Tippeligaen:

- Venstrefoten er der fortsatt. Det vet jeg. Det er en styrke jeg må bruke i Tippeligaen. Jeg har ikke satt meg noe mål om antall scoringer, men jeg ser for meg å få en offensiv rolle i AaFK hvor jeg kan bruke skuddfoten ofte. Samtidig kan jeg spille nesten overalt. Jeg er en potet, sier Riise.

FORBILDE: John Arne Riise ser opp til skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBILDE: John Arne Riise ser opp til skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

AaFK møter Rosenborg på Lerkendal søndag kl. 18.00.

MOTIVERT: John Arne Riise er svært motivert for å hjelpe AaFK til noe stort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTIVERT: John Arne Riise er svært motivert for å hjelpe AaFK til noe stort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
TILBAKE:  John Arne Riise  på vei opp til Fjellstua i Ålesund. I bakgrunnen sees Sukkertoppen, fjellet han sprang opp,ned og rundt som guttunge . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: John Arne Riise på vei opp til Fjellstua i Ålesund. I bakgrunnen sees Sukkertoppen, fjellet han sprang opp,ned og rundt som guttunge . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!